Här kan du läsa om vilka bygglovshandlingar du behöver skicka in. Det kan handla om exempelvis nybyggnad, tillbyggnad, installation av eldstäder eller att anmäla attefallsåtgärder
Hur du ansöker om bygglov
Skicka din ansökan, tillsammans med aktuella handlingar för den åtgärd du vill utföra, skriftligt till byggnadskontoret. När din ansökan inkommit får du en bekräftelse att vi mottagit din ansökan, där kan du även se vilket diarienummer du fått för att lättare följa ditt ärende.
Vid frågor och funderingar kan du kontakta vår bygglovshandläggare, kontaktuppgifter finner du längst ner på sidan.
Läs mer om bygglov
När du gör en anmälan eller ansöker om bygglov, marklov, rivningslov eller förhandsbesked behöver du betala en avgift. Avgifterna ska täcka kommunens kostnad för den aktuella myndighetsutövningen eller tjänsten. Du behöver betala oavsett vilket beslut vi fattar i ditt ärende.
Avgiften baseras på bygglovstaxan beslutad av Samhällsbyggarnämnden.
Kommunens bygglovsrådgivning är kostnadsfri. Du är välkommen att bolla dina idéer med oss!
För att handläggningen av ditt ärende ska gå smidigt och du ska få ditt beslut så snabbt som möjligt, är det viktigt att din ansökan innehåller rätt information.
Läs om respektive åtgärd nedan för att se vilka dokument och ritningar du ska bifoga till din ansökan eller anmälan. Ritningarna ska vara måttsatta och tydliga och i format PDF.
Den som planerar att utföra en bygglovspliktig åtgärd kan ansöka om ett förhandsbesked innan ansökan om bygglov görs. Ett förhandsbesked anger om en viss åtgärd kan tillåtas på en viss plats eller inte.
Vad är ett förhandsbesked?
Förhandsbesked är ett eget, från bygglovsansökan fristående, ärende och ska lämnas av byggnadsnämnden när någon begär det. Det finns inget krav på förhandsbesked utan det är frivilligt att söka ett sådant. Man kan alltså ansöka om bygglov utan att först ansöka om förhandsbesked. Byggnadsnämnden tar ut en avgift för beslut om förhandsbesked och beslutet kan överklagas av både sökanden och andra berörda.
Behovet av att få förhandsbesked är störst vid åtgärder utanför detaljplan. Om det är osäkert om bygglov kommer att beviljas för en åtgärd kan man först söka förhandsbesked. En ansökan om förhandsbesked kräver inte lika många handlingar som en ansökan om bygglov.
Det är vanligast att söka förhandsbesked när man vill uppföra en byggnad på en obebyggd tomt utanför detaljplanelagt område. Om man vill stycka av mark till en ny fastighet kan det vara lämpligt att först söka förhandsbesked eftersom detta underlättar lantmäteriets handläggning.
Lämna in de här handlingarna tillsammans med din ansökan
Situationsplan i skala 1:400
Situationsplanen ska visa ett kartutdrag över tomten med nybyggnaden inritad i skala 1:400 eller i annan lämplig skala om fastigheten är stor. Du ritar sedan själv in tänkt ny fastighetsgräns, tänkt byggnad med mått till tomtgränserna, in- och utfart, biluppställningsplats, placering av avfallskärl, dagvattenhantering samt om vatten och avlopp löses kommunalt eller enskilt.
Kort beskrivning av projektet
Beskrivningen ska innehålla information om byggnadens storlek och hustyp (enbostadshus, flerbostadshus eller annan användning än bostad) och tomtens storlek.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi har fått din ansökan.
Behöver jag söka bygglov eller göra en anmälan?
Nedan hittar du en rad vanliga byggprojekt och vad som gäller för respektive typ. Behövs det ett bygglov eller en anmälan eller behöver varken anmälan eller ansökan göras? Vilka handlingar måste jag bifoga min ansökan eller anmälan?
Lista på vanliga byggprojekt
Under förutsättning att vissa kriterier är uppfyllda finns det undantag från krav på bygglov för att anordna en altan. Detta gäller både inom och utanför detaljplanelagt område.
En altan kan bestå av olika sorters material och anses vara en konstruktion som är upphöjd i förhållande till den underliggande marken. Det innebär att en uteplats av trädgårdsplattor direkt på mark inte är att betrakta som en altan.
För att en altan ska vara bygglovsbefriad måste följande kriterier vara uppfyllda:
- det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten
- altanen ska byggas till ett en- och tvåbostadshus eller ett komplementbostadshus
- altanen ska vara en uteplats på marken
- altanen får inte vara högre än 1,8 meter
- altanen ska anordnas inom 3,6 meter från bostadshuset
- altanen ska placeras minst 4,5 meter från gräns om grannar inte medger närmare placering
- inte vidtas på en byggnad eller inom ett bebyggelseområde som är särskilt värdefullt
Var får en bygglovsbefriad altan anordnas?
En bygglovsbefriad altan får byggas både till ett en- och tvåbostadshus eller till ett komplementbostadshus, men inte till andra komplementbyggnader som exempelvis friggebodar.
Den bygglovsbefriade altanen får uppföras både inom och utanför detaljplanelagt område. Det krävs ingen anmälan för åtgärden och det krävs inte heller något start- eller slutbesked.
Den bygglovsbefriade altanen får strida mot bestämmelser i detaljplan eller områdesbestämmelser. Detta innebär bland annat att den får uppföras på punktprickad mark. Altanen räknas inte heller in i byggnadsarean förutom då altanen bedöms som en tillbyggnad.
Vad händer om altanen inte har byggts enligt kraven?
Om en bygglovsbefriad altan strider mot något krav i plan- och bygglagstiftningen kan byggnadsnämnden ingripa. Det kan exempelvis vara om något av kraven för lovbefrielse inte uppfylls till exempel om altanen är för hög. Det kan även vara om ett krav på placering, utformning eller teknisk egenskap inte uppfylls. Byggnadsnämnden kan i vissa fall förelägga byggherren att rätta till det som är fel eller, om detta inte är möjligt, att återställa, till exempel genom rivning.
Åtgärder i samband med altanen kan kräva bygglov
Tänk på att inglasning, murar, plank och skärmtak kan kräva bygglov. Läs mer under respektive rubrik här på sidan. Tänk också på att det krävs marklov om du bygger en altan inom detaljplanerat område och ändrar höjden på marken mycket.
Lämna in de här handlingarna tillsammans med din ansökan
Fasadritning i skala 1:100
Fasadritningen ska visa altanens placering mot husets fasad. Du ska redovisa hela husfasaden i ritningen och altanen ska vara måttsatt i höjdled från marknivå.
Planritning i skala 1:100
Planritningen ska visa det befintliga huset och den nya altanen. Ritningen ska vara måttsatt så att byggnadens sammanlagda area går att räkna ut.
Situationsplan i skala 1:400
Situationsplanen ska baseras på ett utdrag ur kommunens kartbas och ska visa mått på altanens alla sidor samt avstånd mellan altanen och de tre närmaste fastighetsgränserna.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi har fått din ansökan.
Bygglov för ändring av byggnaders yttre utseende
I vissa fall krävs det bygglov för att göra en ändring av en byggnads yttre utseende. Att byta färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial kan kräva bygglov. Andra ändringar av byggnader som avsevärt påverkar deras yttre utseende som exempelvis fönster, dörrar, solfångare och solceller kan också kräva bygglov.
När krävs det bygglov för ändring av byggnaders yttre utseende?
Inom detaljplan krävs det som huvudregel bygglov för att ändra en byggnads yttre utseende. Att ändra en byggnads yttre utseende kallas även fasadändring. I det begreppet ingår flera olika åtgärder som att byta färg, fasadbeklädnad och taktäckningsmaterial. Bygglov krävs även för att göra andra ändringar av en byggnad, om byggnadens yttre utseende påverkas avsevärt. Det finns dock vissa undantag från lovplikten.
Utanför detaljplan krävs det normalt inte bygglov för fasadändring, om kommunen inte har beslutat om områdesbestämmelser. I områdesbestämmelserna kan det ha införts bygglovsplikt för byte av färg, fasadbeklädnad, taktäckningsmaterial eller för att vidta en åtgärd som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende.
Fasadändringar kan kräva anmälan
Fasadändringar som inte kräver bygglov kan vara anmälningspliktiga. Det kan till exempel krävas anmälan om åtgärden innebär att brandskyddet i en byggnad påverkas väsentligt. Byte av fasadmaterial på byggnader som har fler än två våningsplan och som inte är en- eller tvåbostadshus bör enligt Boverkets allmänna råd kräva anmälan. Fasadändringar kan även kräva anmälan om konstruktionen av byggnadens bärande delar berörs, till exempel om en träfasad byts till en tegelfasad eller papptak byts till betongpannor.
Lämna in de här handlingarna tillsammans med din ansökan
Foto
Ett nytaget foto på den befintlig byggnaden.
Fasadritning
I skala 1:100
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi har fått din ansökan.
En friggebod är en mindre komplementbyggnad som inte kräver bygglov eller anmälan. Friggeboden kan användas till exempel som uthus, garage, förråd, växthus, gäststuga, bastu och båthus. Det viktiga är att det är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus.
Rätten att uppföra en friggebod begränsas inte av några planbestämmelser. Det betyder att du till exempel får uppföra en friggebod även på mark som normalt inte får bebyggas, så kallad punktprickad mark. Du får även bygga en friggebod trots att du redan byggt den maximala area som detaljplanen tillåter får bebyggas på din fastighet.
Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar om följande kriterier är uppfyllda:
- Det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus eller fritidshus på tomten.
- Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15 kvadratmeter.
- Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3 meter och placeringen får inte vara närmare än 4,5 meter från tomtgräns.
- Friggeboden ska vara fristående och kan inte byggas ihop med en annan byggnad.
Om du planerar att installera eller ändra en eldstad eller en skorsten så ska du anmäla det till oss. Med eldstad menas en braskamin, öppen spis, vedspis, kakelugn, braskassett, vedpanna eller liknande.
Du kan behöva bygglov om skorstenens placering eller utformning har stor påverkan på byggnadens yttre utseende, till exempel om skorstenen placeras utanpå husets fasad.
Åtgärder som du ska anmäla:
- installation av en ny eldstad och/eller en ny skorsten
- installation av kassett i befintlig öppen eldstad
byte av bränsleslag (exempelvis el- och oljepanna till olja- och vedpanna, olje- till pelletseldning) - annan större ändring som till exempel om du byter en braskamin till en kakelugn
Åtgärder som du inte behöver anmäla:
- byte till en likvärdig eldstad med likvärdig effekt, till exempel från en braskamin till en ny braskamin
- underhåll
- glidgjutning eller insättning av insatsrör i en befintlig skorsten
Ta kontakt med en skorstensfejare
Rådgör gärna med en skorstensfejartekniker redan i planeringsskedet om vilka regler som gäller för din eldstad.
Installation
Det är viktigt att du följer de instruktioner som du får från tillverkaren. Tänk på att det är du som låter installera eller ändra en eldstad som har ansvaret för att bestämmelser följs och att kontroller sker på rätt sätt.
Provtryckning och besiktning
En skorstensfejarmästare/tekniker ska provtrycka och besiktiga rökkanalen när installationen är färdig. Därefter skriver skorstensfejarmästaren ett besiktningsprotokoll som du ska skicka in tillsammans med en kontrollplan.
Invänta startbesked och slutbesked
Du får inte påbörja arbetet med att sätta in eldstaden innan du har fått ett skriftligt startbesked från oss. Innan du börjar använda eldstaden måste den godkännas av en skorstensfejarmästare och du skall ha fått ett skriftligt slutbesked från oss.
Anmälan skickas in skriftligt till byggnadskontoret. Handlingar som ska bifogas med anmälan är:
Fasadritning (vid nyinstallation)
Fasadritningen ska visa skorstenens placering och höjd över takytan. Ritningen ska redovisa hela fasaden, skorstenen ska mynna över nock och höjden ska vara minst en meter över taktäckningen, takgenomföringen. Höjden anges från den kortaste skorstenssidan, alltså sidan mot taknock.
Planritning (vid nyinstallation)
Planritningen över hela byggnaden ska visa eldstadens placering och rummets funktion (kök, vardagsrum).
Prestandadeklarationer
Prestandadeklarationen för eldstad ska visa att modellen uppfyller högsta tillåtna värden för utsläpp av kolmonoxid (CO) samt nivåerna för lägsta tillåtna verkningsgrad, enligt Boverkets Byggregler. Prestandadeklaration ska även lämnas in för ny skorsten.
Ett attefallshus är en bygglovsbefriad komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus som får vara högst 30,0 m2. Du behöver göra en anmälan och få ett startbesked innan du börjar bygga
Vad är en attefallshus?
En attefallshus kan vara en komplementbyggnad som används som garage, carport, förråd, gäststuga, eller bastu. Det kan även vara ett komplementbostadshus vilket innebär att det är en fristående komplementbyggnad som är inredd som en helt egen bostad.
Vart får man bygga ett attefallshus?
Ett attefallshus får bara uppföras på en tomt där det finns ett befintligt en- eller tvåbostadshus. Finns det inget bostadshus på tomten får man alltså inte bygga ett attefallshus. Det finns inga krav på att bostadshuset måste ha en viss storlek för att det ska räknas som ett en-eller tvåbostadshus. Ett attefallshus kan alltså byggas även till ett litet bostadshus.
Fritidshus är ett en- och tvåbostadshus. Detta innebär att attefallshus även får uppföras vid fritidshus.
Följande kriterier måste vara uppfyllda för att en byggnad ska vara ett attefallshus:
- det ska finnas ett befintligt en-eller tvåbostadshus eller fritidshus på tomten
- det ska vara en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus
- byggnaden får vara högst 30 m2
- taknockshöjden får vara högst 4 meter
- byggnaden ska vara fristående
- byggnaden ska placeras minst 4,5 meter från gräns. Om du uppför attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande för att du ska få bygga attefallshuset utan bygglov.
- byggnaden ska placeras minst 30 meter från järnväg
- att attefallshus inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för området
- den får inte uppföras vid byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla
- inom områden som är av riksintresse för totalförsvaret får inte ett komplementbostadshus byggas men det går bra att bygga en komplementbyggnad.
Följande handlingar ska bifogas till din anmälan
Fasadritning i skala 1:100
Fasadritningen ska visa husets fasader från alla väderstreck. Ritningen ska innehålla nuvarande och nya marknivåer från tomtgräns till tomtgräns samt takvinkel (i grader från horisontalplanet).
Planritning i skala 1:100
Planritningen ska visa alla våningsplan och vilka funktioner de olika rummen har, till exempel förråd, toalett med mera. Ritningen ska vara måttsatt så att byggnadens sammanlagda area går att räkna ut.
Om du vill uppföra byggnaden som ett självständigt komplementbostadshus måste planritningen visa att byggnaden uppfyller gällande tillgänglighetskrav.
Sektionsritning i skala 1:100
Sektionsritningen ska innehålla rumshöjd, färdiga golvnivåer, takvinkel och marknivåer vid entréer.
Situationsplan i skala 1:400
Situationsplanen ska baseras på ett utdrag ur kommunens kartbas i skala 1:400 eller i annan lämplig skala om fastigheten är stor. Situationsplanen ska visa mått på byggnadens alla sidor samt avstånd mellan byggnaden och de tre närmaste fastighetsgränserna.
Förslag till kontrollplan
Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras under byggnationen. I kontrollplanen ska det bland annat stå vad som ska kontrolleras, på vilket sätt kontrollerna ska göras och vad kontrollresultatet ska jämföras mot. Det ska också framgå vem som ska utföra kontrollerna. I enklare ärenden kan du själv ta fram en kontrollplan.
Konstruktionsritningar/teknisk beskrivning
Byggprojektets tekniska lösningar och viktiga byggnadsdetaljer ska visas i konstruktionsritningar. Exempel på tekniska lösningar är grundläggning, bärande stomme, takkonstruktion, brandskydd, uppvärmning, ventilation, energi och säkerhet.
Godkännande från grannar
Om du placerar komplementbyggnaden närmare en tomtgräns mot en granne än 4,5 meter måste du få ett skriftligt godkännande från samtliga personer som äger den berörda grannfastigheten. Grannen/grannarna ska skriva sin namnteckning och fastighetsbeteckning på samtliga ritningar.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om startbesked. I så fall kontaktar vi dig när vi tagit emot ditt ärende
Fristående förråd, garage, växthus och carport är exempel på komplementbyggnader till ett bostadshus.
För att bygga en komplementbyggnad behövs alltid ett bygglov om inte något av undantagen friggebod eller attefallsbyggnad används, förutsatt att du inte du redan byggt attefallsbyggnader på din tomt (friggebod kan byggas utan bygglov eller anmälan, attefallsbyggnad kräver en anmälan).
Detaljplanen kan också reglera hur stort du får bygga.
Lämna in följande handlingar tillsammans med din ansökan
Fasadritning i skala 1:100
Fasadritningen ska visa byggnadens fasader från alla väderstreck. Ritningen ska visa nuvarande och nya marknivåer från tomtgräns till tomtgräns samt takvinkel (i grader från horisontalplanet).
Planritning i skala 1:100
Planritningen ska visa alla våningsplan med rumsfunktioner. Ritningen ska vara måttsatt så att byggnadens storlek går att räkna ut.
Sektionsritning i skala 1:100
Sektionsritningen ska visa byggnadens rumshöjd, färdiga golvnivåer, takvinkel och marknivåer vid entréer.
Förenklad nybyggnadskarta i skala 1:400
En förenklad nybyggnadskarta ska visa ett kartutdrag över fastigheten med byggnaden inritat och måttsatt i skala 1:400 eller i annan lämplig skala om fastigheten är stor. Kartan ska också visa mått på byggnadens alla sidor samt avstånd mellan byggnaden och de tre närmaste fastighetsgränserna. Ange också plushöjd för den färdiga golvnivån.
Förslag till kontrollplan
Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras inför och under byggnationen. I kontrollplanen ska det bland annat stå vad som ska kontrolleras, på vilket sätt kontrollerna ska göras och vad kontrollresultatet ska jämföras mot. Det ska också framgå vem som ska utföra kontrollerna. Den som själv bygger eller beställer ett byggnadsarbete (så kallad byggherre) ska ta fram ett förslag till en kontrollplan med stöd av den kontrollansvarige.
För att få startbesked behövs även tekniska handlingar. Dessa finns specificerade i ditt bygglovsbeslut.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan
En attefallstillbyggnad är en bygglovsbefriad tillbyggnad på högst 15 m². Du måste anmäla arbetet till oss och få ett startbesked innan du börjar bygga.
Ett en- eller tvåbostadshus får byggas till med högst en attefallstillbyggnad på högst 15 m². Det är alltså inte möjligt att först göra en tillbyggnad, och därefter ytterligare en tillbyggnad. Detta gäller även om den första tillbyggnaden är mindre än 15 m2.
På vilka byggnader får attefallstillbyggnaden göras?
En attefallstillbyggnad får endast göras på ett en- eller tvåbostadhus. Den får inte byggas till på en komplementbyggnad som exempelvis en friggebod eller ett fristående garage. Attefallstillbyggnaden får inte heller byggas till på ett attefallshus. Detta gäller oavsett om attefallshuset är en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus.
Fritidshus är ett en- eller tvåbostadshus. En attefallstillbyggnad får därmed göras till ett befintligt fritidshus.
Följande kriterier måste vara uppfyllda för att en tillbyggnad ska vara en attefallstillbyggnad:
- den får endast byggas på ett befintligt en- eller tvåbostadshus
- den får ha högst 15,0 m² bruttoarea
- den får inte vara högre än bostadshusets taknockshöjd
- den ska placeras minst 4,5 meter från gräns, eller närmare om du har grannens skriftliga godkännande.
- den får inte uppföras vid byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla
- den inte placeras inom eller i anslutning till vissa områden som är av riksintresse för totalförsvaret
- att attefallstillbyggnaden inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för området
Följande handlingar ska bifogas till din anmälan:
Fasadritning i skala 1:100
Fasadritningen ska visa tillbyggnadens placering mot husets fasad. Alla fasader som påverkas av tillbyggnaden ska redovisas och tillbyggnaden ska vara tydligt markerad. Visa nuvarande och nya marknivåer samt takvinkel (i grader från horisontalplanet).
Planritning i skala 1:100
Planritningen ska visa det befintliga huset och den nya tillbyggnaden med rumsfunktioner (sovrum, hall med mera). Ritningen ska vara måttsatt så att byggnadens sammanlagda area går att räkna ut.
Sektionsritning i skala 1:100
Sektionsritningen ska visa våningshöjd, färdiga golvnivåer, takvinkel och marknivåer vid entréer.
Situationsplan i skala 1:400
Situationsplanen ska baseras på ett utdrag ur kommunens kartbas i skala 1:400 eller i annan lämplig skala om fastigheten är stor. Situationsplanen ska visa mått på tillbyggnadens alla sidor samt avstånd mellan tillbyggnaden och de tre närmaste fastighetsgränserna.
Förslag till kontrollplan
Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras under byggnationen. I kontrollplanen ska det bland annat stå vad som ska kontrolleras, på vilket sätt kontrollerna ska göras och vad kontrollresultatet ska jämföras mot. Det ska också framgå vem som ska utföra kontrollerna. I enklare ärenden kan du själv ta fram en kontrollplan.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om startbesked. I så fall kontaktar vi dig när vi tagit emot ditt ärende
Större tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus
När du vill ha bygglov och startbesked för att göra en tillbyggnad på ett en- eller tvåbostadshus behöver du via e-tjänsten lämna in handlingar enligt nedan.
Fasadritning i skala 1:100
Fasadritningen ska visa tillbyggnadens placering mot husets fasad. Alla fasader som påverkas av tillbyggnaden ska redovisas och tillbyggnaden ska vara tydligt markerad. Visa nuvarande och nya marknivåer samt takvinkel (i grader från horisontalplanet).
Planritning i skala 1:100
Planritningen ska visa det befintliga huset och den nya tillbyggnaden. Ritningen ska vara måttsatt så att byggnadens sammanlagda area går att räkna ut.
Sektionsritning i skala 1:100
Sektionsritningen ska visa våningshöjd, färdiga golvnivåer, takvinkel och marknivåer vid entréer.
Förenklad nybyggnadskarta i skala 1:400
En förenklad nybyggnadskarta ska visa ett kartutdrag över fastigheten med byggnaden inritat och måttsatt i skala 1:400 eller i annan lämplig skala om fastigheten är stor. Kartan ska också visa mått på byggnadens alla sidor samt avstånd mellan byggnaden och de tre närmaste fastighetsgränserna.
Kontrollansvarig
Den kontrollansvarige (KA) ska vara med och se till att lagstiftningen följs i ditt byggprojekt genom att bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till en kontrollplan och se till att kontrollplanen följs. En KA ska vara certifierad och ha en självständig ställning. Du kan själv hitta certifierade KA på Boverkets webbplats. Tänk på att du måste kontakta KA innan du fyller i anmälan.
Förslag till kontrollplan
Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras inför och under byggnationen. I kontrollplanen ska det bland annat stå vad som ska kontrolleras, på vilket sätt kontrollerna ska göras och vad kontrollresultatet ska jämföras mot. Det ska också framgå vem som ska utföra kontrollerna. Den som själv bygger eller beställer ett byggnadsarbete (så kallad byggherre) ska ta fram ett förslag till en kontrollplan med stöd av den kontrollansvarige.
Inför ett startbesked behövs också följande handlingar:
Konstruktionsritningar
Konstruktionsritningarna ska visa husets uppbyggnad. Ritningarna ska visa tekniska delar och viktiga byggnadsdetaljer. Fullständiga konstruktionsritningar omfattar grund-, bjälklags- och takplan samt sektion genom grund, väg, bjälklag och tak.
Färdigställandeskydd (kopia på bevis)
Ett färdigställandeskydd kan vara en försäkring eller en bankgaranti. Den ska skydda dig som beställer ett byggnadsarbete (byggherre) om byggentreprenören skulle gå i konkurs och inte kan slutföra bygget. Ett färdigställandeskydd behövs inte om entreprenadkostnaden understiger 10 prisbasbelopp, om du bygger åt dig själv, om du bygger till ett fritidshus eller om vi bedömer att det inte behövs något färdigställandeskydd.
VVS-ritningar
VVS-ritningarna visar installationer för vatten, avlopp, värme och ventilation.
Energiberäkning
En energiberäkning beskriver husets energianvändning, exklusive hushållsel. Med husets energianvändning menas byggnadens uppvärmning, tappvarmvatten och andra installationer såsom fläktar och motorer.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan.
Bra att tänka på
- Utforma och placera inhägnaden så att den blir trafiksäker och inte hindrar sikten vid korsningar och utfarter och inte heller hindrar snöröjning eller andra driftsfordon.
- Placera inhägnaden innanför den egna tomtgränsen. Det ska finnas plats för underhåll. Om inte grannen vill medverka eller ge plats på sin tomt, bör du placera inhägnaden en bit in på den egna tomten.
- Tänk på att du kan behöva söka dispens från strandskyddet även om inhägnaden inte kräver bygglov
Staket
Höjden på ett staket räknas alltid från marken på den lägsta sidan. Ett staket som är högre än 1,1 meter eller öppet (genomsiktligt) till mindre än 50 procent sett rakt framifrån räknas som ett plank. Tänk på att du inte får placera ett staket så att det hindrar sikten vid utfarter och korsningar. Staket kräver inte bygglov.
Mur
En mur räknas som mur oavsett om den är fristående eller har en jordfylld sida, en så kallad stödmur. Att sätta upp en ny mur eller stödmur kräver bygglov om den på något ställe är högre än 0,5 meter.
Plank
Med plank menas konstruktioner som upplevs som täta och är högre än 1,1 meter. Det har ingen betydelse av vilket material planket är gjort. Att sätta upp ett plank kräver bygglov.
Undantag från lovplikt
Undantag finns dock, du behöver inte söka bygglov om du vill ordna en skyddad uteplats vid ett befintligt en- eller tvåbostadshus om:
- du placerar muren eller planket inom 3,6 m från ditt en- eller tvåbostadshus
- muren/planket inte är högre än 1,8 m mätt från marken
- avståndet till tomtgränsen är minst 4,5 m eller närmare om du har berörda grannars medgivande.
Bygglovsbefriade murar och plank utanför detaljplan
Det krävs bygglov för murar och plank. På vissa platser får man dock uppföra murar och plank vid en- och tvåbostadshus utan bygglov. Detta undantag gäller om fastigheten ligger utanför område med detaljplan och utanför en "sammanhållen bebyggelse där bygglov krävs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen". Det krävs heller ingen anmälan för att uppföra sådana murar eller plank.
Följande kriterier måste vara uppfyllda för att en mur eller ett plank kunna uppföras utan bygglov:
- åtgärden ska placeras utanför ett område med detaljplan
- åtgärden placeras utanför ett område med "sammanhållen bebyggelse där bygglov krävs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen"
- det ska finnas ett befintligt en-eller tvåbostadshus
- åtgärden ska placeras i omedelbar närhet till en-eller tvåbostadshus
- åtgärden ska placeras minst 4,5 meter från gräns
- att åtgärden inte kräver bygglov enligt de områdesbestämmelser som gäller för området
Krävs det rivningslov för murar och plank?
För att ta bort en mur eller ett plank krävs det varken rivningslov eller en anmälan om rivning. Detta gäller oavsett om det är inom eller utanför detaljplanelagt område. Om marknivån ändras i samband med borttagningen av en mur eller ett plank kan marklov krävas.
Fasadritning i skala 1:20
Fasadritningen ska visa muren eller planket med nuvarande och nya marknivåer inritade samt med murens/plankets höjd och längd måttsatt.
Sektionsritning i skala 1:20
Sektionsritningen är en vertikal genomskärning av muren/planket som ska visa hur den är uppbyggd.
Utdrag ur kartbas i skala 1:400
En situationsplan baserad på ett utdrag ur kommunens kartbas som visar din fastighet. Rita in föreslagen mur/plank och måttsätt i skala 1:400 eller i annan lämplig skala om fastigheten är stor. Ange också avstånd till tomtgränsen.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan
Nybyggnad av en- och tvåbostadshus
Ska du bygga en ny villa eller fritidshus måste du ansöka om bygglov. Om din fastighet ligger inom ett detaljplanerat område så är det detaljplanen som styr vad och hur du får bygga. Den kan till exempel reglera hur stort, hur högt och hur många våningar du får bygga på din tomt.
Lämna in följande handlingar med din ansökan:
Fasadritning i skala 1:100
Fasadritningen ska visa byggnadens fasader från alla väderstreck. Ritningen ska visa nuvarande och nya marknivåer från tomtgräns till tomtgräns samt takvinkel (i grader från horisontalplanet).
Planritning i skala 1:100
Planritningen ska visa alla våningsplan och vilka funktioner de olika rummen har, till exempel kök, sovrum, badrum med mera. Planritningen över entréplanet ska vara möblerad och tillgänglig för personer med nedsatt rörelseförmåga. Ritningen ska vara måttsatt så att byggnadens sammanlagda area går att räkna ut.
Sektionsritning i skala 1:100
Sektionsritningen ska visa rumshöjd, färdiga golvnivåer, takvinkel och marknivåer vid entréer.
Nybyggnadskarta eller förenklad nybyggnadskarta i skala 1:400
En nybyggnadskarta ska visa ett kartutdrag över fastigheten med byggnaden inritad och måttsatt i skala 1:400 eller i annan lämplig skala om fastigheten är stor. Kartan ska också visa mått på byggnadens alla sidor samt avstånd mellan byggnaden och de tre närmaste fastighetsgränserna. Ange också byggnadens höjd i plushöjd för den färdiga golvnivån. Rita också in murar och plank med längd och avstånd till tomtgränsen.
Om den nya byggnaden uppförs utanför detaljplan behöver du istället en förenklad nybyggnadskarta.
Kontrollansvarig
Den kontrollansvarige (KA) ska vara med och se till att lagstiftningen följs i ditt byggprojekt genom att bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan och se till att den följs. En KA ska vara certifierad och ha en självständig ställning. Du kan själv hitta certifierade KA på Boverkets webbplats.
Tänk på att du måste kontakta KA innan du fyller i anmälan.
Förslag till kontrollplan
Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras inför och under byggnationen. I kontrollplanen ska det bland annat stå vad som ska kontrolleras, på vilket sätt kontrollerna ska göras och vad kontrollresultatet ska jämföras mot. Det ska också framgå vem som ska utföra kontrollerna. Den som själv bygger eller beställer ett byggnadsarbete (så kallad byggherre) ska ta fram ett förslag till en kontrollplan med stöd av den kontrollansvarige.
Inför ett startbesked behövs också följande handlingar:
Konstruktionsritningar
Konstruktionsritningarna ska visa husets uppbyggnad. Ritningarna ska visa tekniska delar och viktiga byggnadsdetaljer. Fullständiga konstruktionsritningar ska omfatta grund-, bjälklags- och takplan samt sektion genom grund, väg, bjälklag och tak.
VA-anmälan
Du ska fylla i en VA-anmälan om byggnaden ska anslutas till kommunalt vatten och avlopp.
Redovisning av dagvattenhantering
I en redovisning av dagvattenhantering visar du hur du tänker ta hand om regn- och smältvatten som inte kan tränga ner i marken.
VVS-ritningar
VVS-ritningar ska visa installationer för vatten, avlopp, värme och ventilation.
Energiberäkning
Energiberäkningen ska beskriva husets energianvändning, exklusive hushållsel. Med husets energianvändning menas byggnadens uppvärmning, tappvarmvatten och andra installationer som fläktar och motorer.
Färdigställandeskydd (kopia på bevis)
Ett färdigställandeskydd kan vara en försäkring eller en bankgaranti. Den ska skydda dig som beställer ett byggnadsarbete (byggherre) om byggentreprenören skulle gå i konkurs och inte kan slutföra bygget. Ett färdigställandeskydd behövs inte om du bygger åt dig själv, om du bygger till ett fritidshus eller om vi bedömer att det inte behövs något färdigställandeskydd.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan
Det krävs bygglov för att sätta upp en skylt inom område med detaljplan. Det finns dock vissa undantag från lovplikten. Utanför detaljplanelagt område kan bygglov krävas om kommunen har utökat bygglovsplikten i områdesbestämmelser.
Vad är en skylt?
Skylt är definierat i plan- och byggförordningen, PBF, som en tavla, bildskärm, skylt, flagga, ljusprojektion eller liknande med syfte att förmedla reklam, information eller liknande.
Undantag från lovplikt för vissa skyltar
Det finns vissa skyltar som inte kräver bygglov, det gäller följande skyltar:
- en skylt vars area är högst 1,0 m2,
- en skylt för ett tillfälligt evenemang, om skylten är uppsatt under högst fyra veckor,
- en orienteringstavla vars area är högst 2,0 m2,
- en skylt inomhus,
- valreklam i samband med val till riksdagen, regionfullmäktige, kommunfullmäktige, Europaparlamentet eller Sametinget, eller i samband med folkomröstning,
- en nationsflagga, flagga med kommunvapen eller liknande,
- ett vägmärke, en tilläggstavla eller annan anordning för anvisning av trafik enligt vägmärkesförordningen (2007:90), och
- ett sjövägmärke eller en säkerhetsanordning för sjöfarten enligt sjötrafikförordningen (1986:300)
Lämna in följande handlingar tillsammans med din ansökan
Fasadritning i skala 1:100
Fasadritningen ska visa skyltens läge på fasaden, ritad i skala 1:100. Hela fasaden ska redovisas. Du ska också ange höjd över marken.
Detaljritning
Detaljritningen ska visa skylten måttsatt och ritad i lämplig skala (förslagsvis 1:20 eller 1:50). Antal skyltar, material, skylttyp, storlek och eventuell belysning ska framgå.
Situationsplan i skala 1:400
Situationsplanen ska visa ett kartutdrag över din fastighet med skyltplatsen markerad i skala 1:400 eller i annan lämplig skala om fastigheten är stor.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan.
När krävs det bygglov för solfångare och solcellspaneler?
Solfångare och solceller på en byggnad kan vara bygglovspliktiga inom detaljplanerat område. Lovplikt gäller om anläggningen innebär att byggnaden byter färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial. Lovplikt gäller också om byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas på annat sätt. Från bygglovsplikten finns dock vissa undantag.
Undantag från krav på bygglov för solenergianläggningar
Solfångare eller solcellspaneler som monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial är i vissa fall bygglovsbefriade. Följande kriterier ska vara uppfyllda för att sådana solfångare och solcellspaneler ska vara bygglovsbefriade:
- de ska monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial
- de ska följa byggnadens form
- de får inte monteras på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla
- att solenergianläggningen inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för området
- de får inte monteras inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret.
I vår kommun har vi riksintresse för totalförsvarets militära del. Riksintressena omges av så kallade påverkansområden. Inom påvekansområden för buller eller annan risk samt övriga påverkansområden krävs bygglov för att montera solcellspaneler och solfångare på byggnader.
Kontakta byggnadskontoret så hjälper vi dig att kontrollera om du berörs. Kontaktuppgifter finner du längre ner på sidan.
Bifoga följande handlingar tillsammans med din ansökan:
Situationsplan
En enkel situationsplan som visar din fastighet. Markera var solcellerna/solpanelerna ska placeras.
Fasadritning i skala 1:100
På fasadritningen ska solcellernas/solpanelernas placering ritas in och måttsättas.
Sektionsritning i skala 1:100
På sektionsritningen ska solcellerna/solpanelerna ritas in för att visa hur anläggningen ska monteras, exempelvis om de följer takets lutning eller är uppvinklade.
Produktbeskrivning
Produktbeskrivning eller produktblad på anläggningen.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan
Vad är ändrad användning
Att ändrat användningssätt, eller kortare uttryckt ändrad användning, är en form av ändring som framgår av plan- och bygglagen, PBL. Ändrad användning är ett vitt begrepp som omfattar en stor mängd olika åtgärder. Det krävs inte några byggnadstekniska åtgärder för att den ändrade användningen ska vara en ändring enligt PBL.
För att en ändrad användning ska vara en bygglovspliktig åtgärd så krävs det att ändringen medför att byggnaden tas i anspråk för ett väsentligen annat ändamål. Det finns alltså en stor mängd situationer då en åtgärd kan betraktas som ändring av en byggnad även om åtgärden inte är bygglovspliktig. Ett exempel på ändrad användning som inte kräver bygglov är när en studentbostad ändras till en vanlig bostad.
När man gör en bedömning av hur kraven ska tillgodoses vid ändrad användning ska man, liksom vid alla andra ändringar, ta hänsyn till:
- ändringens omfattning,
- byggnadens förutsättningar,
- varsamhetskravet, och
- förvanskningsförbudet.
Exempel på handlingar som bifogas till ansökan:
Fasadritning i skala 1:100
Fasadritningen ska visa alla fasader som påverkas av ändringen genom att fönster, dörrar och portar tillkommer eller flyttas eller genom att fasaderna ändras på annat sätt.
Planritning i skala 1:100
Planritningen ska visa befintlig och ändrad planlösning för berörda våningsplan. Ritningen ska vara måttsatt så att storleken på den ändrade ytan går att räkna ut.
Situationsplan i skala 1:400
En karta över din fastighet som visar vilken byggnad som ändringen avser. Om bara delar av byggnaden berörs markerar du det.
Verksamhetsbeskrivning
För ändrad verksamhet i en byggnad behövs en verksamhetsbeskrivning.
Kontrollansvarig
För större projekt krävs en kontrollansvarig KA. Utsedd KA ska vara med och se till att lagstiftningen följs i ditt byggprojekt genom att bland annat hjälpa dig att ta fram ett förslag till en kontrollplan och se till att kontrollplanen följs. En KA ska vara certifierad och ha en självständig ställning. Du kan själv hitta certifierade KA på Boverkets webbplats. Tänk på att du måste kontakta KA innan du fyller i anmälan.
Förslag till kontrollplan
Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras inför och under byggnationen. I kontrollplanen ska det bland annat stå vad som ska kontrolleras, på vilket sätt kontrollerna ska göras och vad kontrollresultatet ska jämföras mot. Det ska också framgå vem som ska utföra kontrollerna. Den som själv bygger eller beställer ett byggnadsarbete (så kallad byggherre) ska ta fram ett förslag till en kontrollplan med stöd av den kontrollansvarige.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan
En carport är en byggnad med minst två helt öppna sidor. Att bygga en carport kräver oftast bygglov. Det finns dock undantag om carporten inte blir större än 30 kvm, då kan det räcka med en anmälan enligt attefallsreglerna, om inte du redan byggt attefallsbyggnader på din tomt.
Lämna in följande handlingar tillsammans med din ansökan:
Fasadritning i skala 1:100
Fasadritningen ska visa byggnadens fasader från alla väderstreck. Ritningen ska visa nuvarande och nya marknivåer från tomtgräns till tomtgräns samt takvinkel (i grader från horisontalplanet).
Planritning i skala 1:100
Planritningen ska visa alla våningsplan med rumsfunktioner. Ritningen ska vara måttsatt så att byggnadens storlek går att räkna ut.
Sektionsritning i skala 1:100
Sektionsritningen ska visa byggnadens rumshöjd, färdiga golvnivåer, takvinkel och marknivåer vid entréer.
Förenklad nybyggnadskarta i skala 1:400
En förenklad nybyggnadskarta ska visa ett kartutdrag över fastigheten med byggnaden inritat och måttsatt i skala 1:400 eller i annan lämplig skala om fastigheten är stor. Kartan ska också visa mått på byggnadens alla sidor samt avstånd mellan byggnaden och de tre närmaste fastighetsgränserna. Ange också plushöjd för den färdiga golvnivån.
Förslag till kontrollplan
Kontrollplanen är ett dokument som beskriver vilka kontroller som ska göras inför och under byggnationen. I kontrollplanen ska det bland annat stå vad som ska kontrolleras, på vilket sätt kontrollerna ska göras och vad kontrollresultatet ska jämföras mot. Det ska också framgå vem som ska utföra kontrollerna. Den som själv bygger eller beställer ett byggnadsarbete (så kallad byggherre) ska ta fram ett förslag till en kontrollplan med stöd av den kontrollansvarige.
För att få startbesked behövs även tekniska handlingar. Dessa finns specificerade i ditt bygglovsbeslut.
Fler handlingar kan behövas
Vi kan behöva fler handlingar för att kunna ta beslut om bygglov. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan