Skolmåltider

Matpolen

Ansvaret för skolmåltider ligger på en kommunal enhet som heter Matpolen. Matpolen producerar mellan 900–1 000 portioner/dag bland annat till skolan och förskolan men också till äldreomsorgen. Skollunchen för grundskolan (ej gymnasium) är lagstadgad i skollagen, där står att skolan är skyldig att erbjuda en skollunch som ska vara näringsriktig.

Livsmedelsverkets råd

Matpolen följer Livsmedelsverkets råd om bra mat i skolan och där anges att lunchen ska ge 25–35 procent av det dagliga energi- och näringsbehovet för era barn. Rekommendationen avser hela lunchen, inklusive bröd, bordsmargarin, lättmjölk och salladsbuffé.

Till lunch erbjuder vi en maträtt, salladsbuffé, bröd, bordsmargarin, lättmjölk och vatten.

Rött kött

Rött kött, och framför allt chark, har visat sig vara kopplat till ökad risk för vissa cancerformer. Charkprodukter innehåller dessutom ofta mycket salt och mättat fett. Att hålla nere mängden rött kött och chark är därför bra för både hälsan och miljön. Livsmedelsverket rekommendationerna är att begränsa mängden tillagat rött kött och chark till högst 500 gram per vecka.

Vad är då rött kött? Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Med charkprodukter menas kött (även fågel) som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt. Exempel är korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami, leverpastej och blodpudding.

Verksamhetsmål

Matpolens mål är att skapa hälsosamma matvanor som inkluderar mycket grönsaker, frukt och baljväxter, fullkornsprodukter, magra mejeriprodukter, fisk, skaldjur och växtbaserade oljor med mycket omättade fetter.

Delaktighet

Vi har kostråd med elever två gånger per år, där vi lyssnar av vad de tycker om maten och därefter försöker vi till viss mån att ändra matsedeln efter deras önskemål. Men eftersom skolmaten ska vara näringsriktig och hälsosam är det inte alla önskemål som vi kan uppfylla.

Personal

För att vi ska kunna servera mat som är bra tillagad och säker att äta så krävs det att personalen som jobbar har kunskap om mat, näring och livsmedelshygien. Personalen som jobbar i Matpolen har utbildning i olika nivåer och har flera års erfarenhet, de har därmed en stor kunskap kring mat och näring.

Livsmedel upphandlas

Eftersom vi är en kommunal verksamhet måste vi upphandla de varor som vi använder i vår verksamhet. Vi kan inte handla hos affärer som vi inte har avtal med. Vid upphandlingar strävar vi efter att få svenskt kött, mejerivaror från Norrbotten samt andra svenska produkter.

Synpunkter

Vi tar gärna emot vad ni tycker om maten via vår E-tjänst. Era synpunkter är värdefulla och hjälper oss att utveckla och förbättra våra verksamheter. Berätta vad ni tycker är bra, berätta vad vi kan göra bättre! Ni kommer att få en återkoppling på att era synpunkt/klagomål är registrerat i vårt diarium för utredning av berörd chef. Berörd chef ansvarar för eventuella åtgärder som följer av det ni uppmärksammat oss på.

Tänk på att ärendet blir en allmän handling och diarieförs när det skickas in. Detta innebär att alla som frågar efter handlingen har rätt att få en kopia, eller att läsa den. Om handlingen innehåller känslig information kan hela, eller delar av den sekretesskyddas.

Ett glas mjölk och en EU-flagga. Foto.

Skolmjölksstöd

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Kontakt

Vid frågor kontakta:

Marianne Yngvesson, Kost- och städchef

E-post: