Kultur för barn och unga

Varje barn och ung person har rätt att uppleva kultur och uttrycka sig på kreativa sätt, oberoende av deras bakgrund eller erfarenheter. Denna rättighet är garanterad i barnkonventionen, som Sverige står bakom. Kultur- och fritid arbetar tillsammans med kulturarbetare, föreningsliv och skolan för att erbjuda ett brett och spännande utbud av aktiviteter som barn och unga kan delta i och utforska.

Kultur i skolan

Scenkonst för Barn och unga i Jokkmokk

I Jokkmokk vill vi att alla barn och unga ska få uppleva kultur. Därför ser vi till att varje elev, från 3 till 19 år, får se minst två scenkonstföreställningar per läsår. Genom att erbjuda dessa upplevelser i skolan vill vi göra kulturen tillgänglig för alla, oavsett var de bor eller vilka förutsättningar de har.

Scenkonst kan öppna dörrar till nya världar och tankesätt. För många barn och unga är skolans kulturutbud deras första möte med teater, dans eller musik på en professionell nivå. Dessa upplevelser ger dem chansen att upptäcka genrer och uttryck som de kanske annars aldrig skulle ha mött.

Kultur minskar utbildningsklyftor och främjar mångfald och sammanhållning. Genom att ge alla elever samma möjligheter stärker vi både deras personliga utveckling och samhället. Vi tror att en mångfald av kulturupplevelser hjälper barn och unga att utveckla egna idéer och intressen. De får också verktyg för att hantera och reflektera över de känslor och frågor som scenkonsten väcker.

Tillsammans med skolan väljer vi föreställningar som passar elevernas ålder och som kopplar till aktuella teman i läroplanen. Genom att möta professionell och varierad scenkonst får barn och unga en rikare skolgång och en djupare förståelse för sig själva och världen.

 

Skapande skola

Skapande skola är ett statligt bidrag som ger elever möjlighet att uppleva och förstå olika konst- och kulturformer i skolan. Bidraget ska hjälpa elever att utveckla sitt eget skapande genom att samarbeta med professionella kulturutövare. Målet är att integrera konst och kultur i skolan på lång sikt. Genom att träffa och arbeta med professionella kulturaktörer får eleverna chans att fördjupa sig i olika konstformer och utveckla sin egen kreativitet.

Skolföreställningar under 2025

Nu finns ett preliminärt kalendarium över vad som hittills är bokat under året 2025 för barn och unga i förskola, skola och gymnasium (3-19 år). Listan kommer under januari-februari att kompletteras med fler beställningar av teater och/eller dans.

Preliminärt kalendarium för skolföreställningar år 2025 - 2025-01-07

Kulturskolan i Jokkmokk

Öppen verksamhet på Kulturskolan

Kulturskolan erbjuder också öppen verksamhet där ert barn kan delta i kurser utan föranmälan. Dessa aktiviteter är alltid kostnadsfria och allt material ingår. De flesta kurser är öppna för barn och unga mellan 6 och 19 år, men vissa kan vara anpassade för specifika åldersgrupper.

Öppen verksamhet är ett utmärkt tillfälle för ert barn att umgås med andra, utforska vad Kulturskolan har att erbjuda, eller prova något nytt i en trygg och avslappnad miljö. Det är en plats där ert barn kan utveckla sina intressen och upptäcka nya.

Lovaktiviteter

I Jokkmokk ska alla barn och unga ha möjlighet att uppleva en aktiv och meningsfull fritid under loven. Detta hade inte varit möjligt utan alla engagerade föreningar, kulturarbetare, företag och vårdnadshavare som ställer upp ideellt med tid, engagemang och resurser.

Inför lov och ledigheter kan du enkelt hitta alla lovaktiviteter i kalendariet på kommunens hemsida. För att hålla dig uppdaterad om vad som händer, kan du också följa Kultur och fritid på Instagram. Där delar vi med oss av nyheter, tips och inspiration för en rolig och givande fritid.

Polarbiblio.se en skattkista full av berättelser 

Polarbibblo är vår gemensamma barnwebb som drivs av Regionbibliotek Norrbotten tillsammans med folkbiblioteken i Norrbotten. Ursprungligen var det främst till för barn i Norrbotten, men idag är vi tillgängliga för alla barn i hela Sverige, från norr till söder!

Polarbibblo.se är en säker sajt för barn upp till 12 år. Här får barnen göra sin röst hörd genom att skicka in teckningar, skriva berättelser, sagor och ge boktips. Det är viktigt att poängtera att allt material som barnen skickar in granskas av bibliotekspersonal innan det publiceras.

 Vill du läsa mer om hur Polarbibblo blev till?

Välkommen att kontakta oss på kultur- och fritidsavdelningen

Har du några frågor eller tanker kring kultur för barn och unga, som du vill dela med dig av, tveka inte att höra av dig!

Kultur- och fritidsavdelningen

E-post:

Senast uppdaterad: 2025-01-08