Varje barn och ung person har rätt att uppleva kultur och uttrycka sig på kreativa sätt, oberoende av deras bakgrund eller erfarenheter. Denna rättighet är garanterad i barnkonventionen, som Sverige står bakom. Kultur- och fritid arbetar tillsammans med kulturarbetare, föreningsliv och skolan för att erbjuda ett brett och spännande utbud av aktiviteter som barn och unga kan delta i och utforska.
Kultur i skolan
Scenkonst för Barn och unga i Jokkmokk
I Jokkmokk vill vi att alla barn och unga ska få uppleva kultur. Därför ser vi till att varje elev, från 3 till 19 år, får se minst två scenkonstföreställningar per läsår. Genom att erbjuda dessa upplevelser i skolan vill vi göra kulturen tillgänglig för alla, oavsett var de bor eller vilka förutsättningar de har.
Scenkonst kan öppna dörrar till nya världar och tankesätt. För många barn och unga är skolans kulturutbud deras första möte med teater, dans eller musik på en professionell nivå. Dessa upplevelser ger dem chansen att upptäcka genrer och uttryck som de kanske annars aldrig skulle ha mött.
Kultur minskar utbildningsklyftor och främjar mångfald och sammanhållning. Genom att ge alla elever samma möjligheter stärker vi både deras personliga utveckling och samhället. Vi tror att en mångfald av kulturupplevelser hjälper barn och unga att utveckla egna idéer och intressen. De får också verktyg för att hantera och reflektera över de känslor och frågor som scenkonsten väcker.
Tillsammans med skolan väljer vi föreställningar som passar elevernas ålder och som kopplar till aktuella teman i läroplanen. Genom att möta professionell och varierad scenkonst får barn och unga en rikare skolgång och en djupare förståelse för sig själva och världen.
Skapande skola
Skapande skola är ett statligt bidrag som ger elever möjlighet att uppleva och förstå olika konst- och kulturformer i skolan. Bidraget ska hjälpa elever att utveckla sitt eget skapande genom att samarbeta med professionella kulturutövare. Målet är att integrera konst och kultur i skolan på lång sikt. Genom att träffa och arbeta med professionella kulturaktörer får eleverna chans att fördjupa sig i olika konstformer och utveckla sin egen kreativitet.
Kalendarium för året 2025
Nu finns ett preliminärt kalendarium över den scenkonst som hittills är inbokad för 2025 för förskola, skola och gymnasium (3-19 år). Listan kommer att kompletteras med fler beställningar av teater och/eller dans och uppdateras eftersom.
Lärare och rektorer som är kulturombud för sina skolor får löpande info via mejl från Kultur och Fritid.
Senast uppdaterade kalendariet för skolföreställningar år 2025, lista efter skola/ålder - 2025-04-04
Senast uppdaterade kalendariet för skolföreställningar år 2025, lista efter datum - 2025-04-04
Förskolans föreställningar vt 2025

19/2: Jazza och digga med Mimi och Dan
Häng med på en musikalisk sångstund fylld med glädje och lekfullhet när Mimi Terris och Dan Bornemark bjuder in till sin värld fylld av jazziga toner och diggiga låtar. Här får barnen i publiken sjunga med och uppleva massor av sprudlande och härlig musikglädje. Tillsammans skapar Mimi och Dan en underhållande upplevelse med finurliga låtar och lätta texter där alla får sjunga med. Du får lära dig prata flytande gegga, och träffa spännande karaktärer som spökbarnen och den kiviga lilla kiwin från Kivik. Det här är en musikalisk resa präglad av glädje och inspiration!

2/4: Djungelns ljud med Diva Cruz
Djungelns ljud är en interaktiv musikföreställning där instrumentet marimba de chonta står i centrum. Det kallas i Colombia för ”djungelns piano” och kombineras här med andra slagverksinstrument från Colombias Stillahavskust. Diva Cruz heter artisten bakom musikföreställningen och hon bjuder in till sång, dans och massor av rytmik. Här får publiken sjunga, dansa och spela traditionella sånger från Colombia både på spanska och på svenska. De får även prova på att spela på bombo-trumman. Musikföreställningen tar oss till ett unikt ljudlandskap med hjärtat i naturen och dess inre kraft – samtidigt som barnens kreativitet, nyfikenhet, gemenskap och förståelse för andra kulturer ökar.

24-25/4: Biejvve bájttá - Solen skiner
Välkommen in i kåtan där vi tillsammans med jojkaren och berättaren Elin Teilus går på upptäcksfärd med hjälp av sagans värld. Den samiska skapelseberättelsen och de mystiska hjärtslagen visar vägen i landet där solen skiner på natten. När elden brinner får vi träffa renen Biello, renskötaren Nils Henrik och Elsa som stod barfota i kallkällan. Skatan, Haren och Biernna – björnen kommer också på besök och vi lär oss att jojka - det samiska sättet att sjunga på. Kom med!
Lågstadiets föreställningar vt 2025

25/3: Klara, färdiga, glad!
Klara, färdiga, glad! är en interaktiv musikföreställning som handlar om känslor och om att passa in. Hur känns det att vara glad, ledsen och arg? Och vilka känslor finns där emellan? Är glädje verkligen den bästa känslan? Berättelsen förs framåt genom musik och dialog och spänner över olika musikgenrer såsom jazz, folkmusik och pop.

25/4: Biejvve bájttá - Solen skiner för Vuollerimskolan åk F-2
Välkommen in i kåtan där vi tillsammans med jojkaren och berättaren Elin Teilus går på upptäcksfärd med hjälp av sagans värld. Den samiska skapelseberättelsen och de mystiska hjärtslagen visar vägen i landet där solen skiner på natten. När elden brinner får vi träffa renen Biello, renskötaren Nils Henrik och Elsa som stod barfota i kallkällan. Skatan, Haren och Biernna – björnen kommer också på besök och vi lär oss att jojka - det samiska sättet att sjunga på. Kom med!

28-29/4: Afrikanska trummor och dans med Abdoulaye Camara
Workshops för åk F-3 på Folkets Hus, A-salen, med Abdoulaye Camara.
Mellanstadiets föreställningar vt 2025

25/3: Det rör på sig
Utifrån frågeställningen Hur rör vi på oss här? har Dansinitiativet gjort föreställningen DET RÖR PÅ SIG. I en tid av ständig förändring och utveckling, stannar vi upp och befinner oss i rörelsen tillsammans. Inspirerat av norrbottniska rörelser tolkar och djupdyker verket i våra egna förväntningar och fördomar om våra platser och de rörelser som finns hos oss. Spelar vi fotboll? Kör vi skoter? Vandrar vi i berg? Känner vi våra grannar?

23/4: Spela man
Tre clowner ska redovisa sitt grupparbete om manlighet. Med humor, clownnäsa, halvmasker och en stor portion igenkänning går de från högoktanigt trams till djupaste tragedi. Föreställningen Spela man, tar upp ämnen såsom förebilder, papparollen och föreställningar kring vad som förväntas av pojkar som växer upp till män. Är Ironman en bra förebild eller är det kanske den där influensern som äger dyra bilar? Får man visa känslor som pojke och får man vara hur man vill?
Högstadiets och gymnasiets föreställning vt 2025

21/5: Konsert med Klara Pasma, ung musiker från Tornedalen
Är du nyfiken på hur det är att vara ung i Tornedalen? Då ska du följa med Klara Pasma på hennes musikaliska färd där hon genom sin musik tar upp ämnen som rastlöshet, kroppsfixering och utanförskap men också glädje, skratt och stark identitet.
Kulturskolan i Jokkmokk
Öppen verksamhet på Kulturskolan
Kulturskolan erbjuder också öppen verksamhet där ert barn kan delta i kurser utan föranmälan. Dessa aktiviteter är alltid kostnadsfria och allt material ingår. De flesta kurser är öppna för barn och unga mellan 6 och 19 år, men vissa kan vara anpassade för specifika åldersgrupper.
Öppen verksamhet är ett utmärkt tillfälle för ert barn att umgås med andra, utforska vad Kulturskolan har att erbjuda, eller prova något nytt i en trygg och avslappnad miljö. Det är en plats där ert barn kan utveckla sina intressen och upptäcka nya.
Följ Kulturskolan och Östra Hörnet på sociala medier för att få senaste nytt om öppna kvällar och prova-på-aktiviteter:
Lovaktiviteter
I Jokkmokk ska alla barn och unga ha möjlighet att uppleva en aktiv och meningsfull fritid under loven. Detta hade inte varit möjligt utan alla engagerade föreningar, kulturarbetare, företag och vårdnadshavare som ställer upp ideellt med tid, engagemang och resurser.
Inför lov och ledigheter kan du enkelt hitta alla lovaktiviteter i kalendariet på kommunens hemsida. För att hålla dig uppdaterad om vad som händer, kan du också följa Kultur och fritid på Instagram. Där delar vi med oss av nyheter, tips och inspiration för en rolig och givande fritid.
Polarbiblio.se en skattkista full av berättelser
Polarbibblo är vår gemensamma barnwebb som drivs av Regionbibliotek Norrbotten tillsammans med folkbiblioteken i Norrbotten. Ursprungligen var det främst till för barn i Norrbotten, men idag är vi tillgängliga för alla barn i hela Sverige, från norr till söder!
Polarbibblo.se är en säker sajt för barn upp till 12 år. Här får barnen göra sin röst hörd genom att skicka in teckningar, skriva berättelser, sagor och ge boktips. Det är viktigt att poängtera att allt material som barnen skickar in granskas av bibliotekspersonal innan det publiceras.
Vill du läsa mer om hur Polarbibblo blev till?
Välkommen att kontakta oss på kultur- och fritidsavdelningen
Har du några frågor eller tanker kring kultur för barn och unga, som du vill dela med dig av, tveka inte att höra av dig!
Kultur- och fritidsavdelningen
Anna-Karin Aira, kultursekreterare
Besöksadress, kommunhuset, Västra Torggatan 11, bottenplan. Fråga om vägen i receptionen vänligen ring före besök. Varmt välkommen!