Kulturstipendiat år 2023

Jokkmokks kommuns kulturstipendiat år 2023 är etnologen och kulturbäraren Erika Nordvall Falck, Jokkmokk.

Kultur- och fritidsnämnden har vid sitt sista sammanträde år 2023 beslutat att tilldela Jokkmokks kommuns kulturstipendium för år 2023 till Erika Nordvall Falck med följande motivering:

"Erika Nordvall Falck är idag känd över hela Norden för sin passion för stickning och vantar i synnerhet. Hon har stickat sedan hon var i lågstadieåldern och har samlat på vantar sedan tonåren. Det är särskilt vantar från Norrbotten som är Erikas intresse. De vackra mönstren och färgkombinationerna i vantarna har sedan blivit hennes expertområde som etnolog.

Erika är idag en auktoritet i Sticksverige och är flitigt anlitad för att förmedla sina kunskaper om stickkonsten från norr. Genom publikationer, utställningar och kurs- och föreläsningsverksamhet runt om i Sverige och Norden vill Erika förmedla sina kunskaper till kommande generationer. Erika Nordvall Falck är en viktig kulturbärare som på alla sätt visar oss värdet av handens kunskap!"

Stipendiet utgör 10.000 kr. Diplomet kommer att delas ut i samband med Jokkmokks marknad, när Kultur och Fritid har en marknadskonsert med artisten Simon Issát Marainen med band, fredagen den 2 feberuari 2024 kl. 16.00 på Bio Norden. Stipendiet delas ut av kultur- och fritidsnämndens ordförande Henrik Blind.

 - - - 

På bilden ovan ser vi Erika Nordvall Fallt med några exempel på marknadsvantar och finvantar från Norrbotten. Foto: Anders Kristensson

På nätet finns många fina artiklar om Erika och hennes arbete. Vi tipsar här om Hemslöjdens artikel där det också finns fina bilder: Den fantastiska förnekade stickningen | Hemslöjd (hemslojd.se)


Publicerad: 2024-01-30 17:25. Ändrad: 2024-02-05 18:06.

Länk till Facebook Östra Hörnet

Länk till Facebook Kultur & Fritid

Kultur och fritid Instagram

Länk till Facebook Biblioteket Jokkmokk & Vuollerim