Här nedan presenteras tre workshops med inom teater. OBS att det är olika målgrupp/ålder för dem - Den jag vill vara är för åk 8-9, medan Skuggspels-teatern och Teaterworkshopen fungerar för alla årskurser, åk F-9.
Skuggspelsworkshop med teater
Målgrupp åk F-9
Gästpedagoger: Skådespelare ur Pygméteatern, Stockholm
Kort om workshoppen: Vi låter barnen skapa under en dag, med vårt teaterkunnande som inspiration. Vi kommer till er med material och två skuggspelsscener och arbetar med:
- hur man berättar en historia - dramaturgi
- enkel dock- och scenografitillverkning
- gestaltning, inlevelse och röstanvändning
- hur man spelar skuggspel
- hur man kan använda ljus, ljud, mm.
Max elevantal per workshop: 50 personer, eller 2 klasser med lärare. Efter en gemensam presentation av dagen och vad skuggspelsteater är delas två klasser upp i var sitt klassrum. Eleverna jobbar i grupper om 3-4 där de sedan får hitta på sin egen historia, antingen helt fritt eller på något förvalt tema. Dagen avslutas med att grupperna visa upp sina föreställningar för varandra.
Tidslängd: Workshop 4,5 tim inkl. lunch + ev. föreställning ca
Lokal: 2 mörklagda (klass)rum med arbetsbord, varav ett större, typ kateder
Tidpunkt på läsåret: Från vårterminen 2021 t.o.m. vårterminen 2022
Samarbete mellan skolämnen: Svenska, bild och form
Mer information: Följ länk till informationsblad från Pygméteatern. Se även kort videopresentation av workshopen: Workshop i skuggspelsteater - TRAILER - YouTube
Teaterworkshop
Målgrupp åk F-9
Gästpedagoger: Lule Stassteater, Luleå
Kort om workshoppen: Vi skräddarsyr en workshop så att den passar den specifika skolan och dess önskemål. Till exempel kan vi utforska de tre grundpelarna i teater, som är är improvisation, samarbete och koncentration. Tillsammans med skådespelare från Lule Stassteater får eleverna testa övningar där dessa tre teman utmanas. Workshopen avslutas med en större gruppuppgift i improvisation, som barnen sedan får visa upp för varandra.
Max elevantal: Halvklass, eller enligt överenskommelse
Tidslängd: Efter överenskommelse
Lokaler: Klassrum, samlingssal
Tidpunkt på läsåret: hela läsåret 2021/22
Samarbete mellan skolämnen: Svenska, tema/värdegrund
Mer information: Se länk till Lule Stassteaters hemsida.
Den jag vill vara
Målgrupp åk 8-9
Gästpedagog: författaren, dramatikern och dramapedagogen Lina Stoltz.
Kort om föreställningen och workshoppen: Lina Stoltz’ bok och dramatiserade berättelse "Den jag vill vara" är verklighetsbaserad. En unik inblick i hur en ung människa som hamnat snett i livet söker styrkan inom sig till att börja om.
Ur berättelsen: ”Joel vaknar upp i en cell hos polisen. Hur hamnade han där? Inte första gången förvisso. Hans liv är fullt av droger, ups'n'downs, våld. Men den här gången... Den här gången är det riktigt illa.” (Berättelsen finns även utgiven som lättläst bok på Nypon Förlag. Lina Stoltz har gett ut flera barn- och ungdomsböcker.)
Workshop: Efterföljande samtal och totalt 12 dramaworkshops i mindre grupper (ca 3 workshops/klass). Medverkande är skådespelarna/dramapedago-gerna Ivar Forsling och Lina Stoltz.
Max elevantal: Föreställning ca 80-90 barn (ca 4 klasser), workshop: max 10-13 barn per grupp
Tidslängd: Föreställning ca 60 min, workshop 60 min x max 8 grupper, elevkonsert med avslutningsworkshop 90 min inkl. paus.
Lokaler: Lokalkrav: Stor samlingssal (ca 12 x 8m) som är fri att möblera. Stolar
till publiken. Scenen är helst 4m x 9m, publiken sitter längs med scenens långsidor. Mörkläggning: Ja. Teknik: Medtages.
Tidpunkt på läsåret: Höstterminen 2021
Samarbete mellan skolämnen: Svenska, SO, tema droger/utanförskap/livsval
Mer information: Se länk till informationsblad från Tomatproduktion, samt länk till Scenkonstportalen.
Publicerad: 2021-01-25 15:00. Ändrad:
2021-01-25 16:37.