Sarek

I Sarek finns sex av Sveriges tretton högsta fjäll och nästan hundra glaciärer. Det är ett högalpint område där samer har bott och följt renens vandringar i urminnes tider. Genom sina årliga vandringar mellan olika betesland har renarna ristat in stigar i landskapet.

Det är en av få nationalparker i Sverige där det inte finns några bekvämligheter för besökarna. Det finns inga stugor, spänger eller markerade leder. Om du som vandrare möter renar är det viktigt att inte skrämma djuren. Sätt dig och vänta på att renarna passerar eller gå runt de betande djuren för att inte störa.

Nationalparken är även känd för sitt djurliv, de stora älgarna och de många rovdjuren. De många glaciärerna rinner ut i Sareks pulsåder Ráhpaädno, som skapar fjällvärldens mest kända delta. Området har präglats av inlandsisen och en vandring genom Sarek är en resa genom Sveriges geologiska historia.

https://www.sverigesnationalparker.se/park/sarek-nationalpark/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sarek

https://www.svenskaturistforeningen.se/leder/sarek/

BOENDE MED SERVICE NÄRA SAREK:

ÅRRENJARKA FJÄLLBY
Det är enkelt att njuta av livet i den vackert belägna fjällpärlan vackert vid Lilla Luleälvs källa, sjön Sággat där du möter familjen Mannberg som bott i fjällbyn Årrenjarka/Oarrenjárgga (Ekorrudden på samiska) i sju generationer.
    Här bor du bra och äter gott. En plats att slå sig ned på, en plats att stilla sig lite i. Eller en plats för aktiviteter och äventyr.
    En fullserviceanläggning med flera alternativ till boende, restaurang, butik, aktiviteter och bränslepumpar.

STF SALTOLUOKTA FJÄLLSTATION
Här bor du i en idyllisk och historisk fjällstation i väglöst land, med en slående utsikt in i världsarvet Laponia och de vidsträckta nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek. Ända sedan 1912 har människor färdats hit för att njuta av livet i fjällmiljö och låta sig inspireras av naturen.
I restaurangen serveras alltid en KRAV-märkt 3-rättersmiddag där du väljer dryck från fjällbäcken eller den omfattande vinkällaren. STF Saltoluokta har även ett eget öl - Tjáhppismuorjje (kråkbär på samiska) som bara kan köpas här på plats! En generös frukostbuffé och lunch dukas fram varje dag. Här finns även flera olika kategorier av boenden,
Bil eller buss tar du till Kebnats, och sen tar egna båten Langas dig över Lule älv / sjön Langas till fjällstationen.

KVIKKJOKK FJÄLLSTATION

STUGOR I VÄGLÖST LAND

STF AKTSE

Källa: Sveriges nationalparker / Naturvårdsverket

 


Publicerad: 2017-05-15 15:45. Ändrad: 2017-05-15 15:51.