Lokalt kulturarv

MUSÉER

Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum

Lär dig allt om den samiska kulturen, nybyggarliv och om vår vackra och värdefulla natur och allt som den har att erbjuda.

Arctic Circle Gateway 97

Vuollerim6000 är en stenåldersby och museum. Besök de över 6000 år gamla stenåldersfyndigheterna och rekonstruktioner av boende och bruksföremål från den tiden. Lär dig mer om stenåldern och prova på hur livet kan ha varit för människor som levde då.

Porjus Kraftstation
I Porjus kraftstation så lär du dig hur det går till att producera el och får en tur genom historien medan du går igenom den 100 år gamla kraftstationen.

Sámi Duodji
Sameslöjdstiftelsens Sámi Duodji butik har otroliga hantverk som de säljer och erbjuder guidning inom de samiska hantverken, språket och kulturen.

Essense of Lapland
Ett företag som erbjuder sina populära smakföreställningar i fjällträdgården samt guidade kultur- och smakturer varje vecka under sommaren. Även kortare kurser om vilda växter erbjuds.

Gamla apoteket
Ett kulturhus mitt i centrum som förutom säljer lokala hantverk anordnar guidade stadsvandringar genom Jokkmokk
För bokning, ring eller mejla:
+46971- 120 80
gamla-apoteket@telia.com

SKULPTURPARK & TRÄDGÅRD

Samiska skulpturparken
Skulpturpark som ligger utmed Talvatissjön

Fjällträdgården
Fjällbotanisk trädgård i Jokkmokk

LAPONIA
Laponia de 9200 km² stora området som består av 4 nationalparker, 2 naturreservat och 9 samebyar. Här driver de olika samebyarna sin renskötsel som det har gjorts i hundratal år.

Världsarvet Laponia har tre entréer inom Jokkmokks kommun där du kan lära dig mer om själva området och dess natur likaväl som samebyar och deras arbeten. Sedan finns även den nybyggda entrén Naturum (som ligger i Gällivare kommun) i Stora Sjöfallet som också är värt ett besök.

Laponia entrén i Jokkmokk

Laponia entrén i Porjus

Laponia entrén i Kvikkjokk

Laponia entrén i Stora Sjöfallet

KYRKOR

Jokkmokks kommun har många olika kyrkor, kyrkkåtor och kapell. Vissa ligger just i centrum i ett samhälle eller så ligger de ensamma högt uppe till fjälls. Besök Jokkmokks församlings hemsida för mer information om kyrkorna och olika arrangemang som planeras, exempelvis kyrkhelger uppe till fjälls eller olika konserter.

Jokkmokks kyrka

Jokkmokks gamla kyrka

Kvikkjokks kyrka

Puottaure kyrka

Staloluokta kyrkkåta

Porjus kyrka

Saltoluokta kyrkkåta

Vaisaluokta kåtakyrka

Ålloluokta kapell

Murjeks kyrka

Vuollerims kyrka

Arasluokta kapell


Publicerad: 2017-06-12 13:17. Ändrad: 2017-06-12 13:17.