Smakupplevelser

I Jokkmokk behöver du inte gå hungrig; här finns en stark matkultur med lokala råvaror från naturen, men också thaimat, kinamat, persiskt. Och så förstås pizza.

Lär känna fjällvärldens växter genom smak, doft, berättelser och sång i Eva Gunnares uppskattade smakföreställning. Boka in en av sommarens höjdpunkter här.

Matkulturen är stark i Jokkmokk. Bara i centralorten finns det 14 st restauranger där det serveras allt från husmanskost, pizza, thaimat, kinamat, snabbmat, persiskmat till den berömda lokala maten som består av råvaror från naturen omkring oss.

Många i Jokkmokk, såväl restauranger och privat personer, sätter det samiska köket i centrum för sin matlagning. Är ni extra nyfikna på samisk mattradition så läs mer på Slow Food Sápmis hemsida. Slow Food Sápmis kokbok “Smak på Sápmi” har vunnit första pris och fick vara med att representera Sverige i Gourmand world cookbook award.
Jokkmokk har även blivit utsett till Matlandet Huvudstad 2014 och hållit urfolkskonferensen för Indigenous Terra Madre 2011. 

För att förstärka upplevelsen så kan man lyssna till ett berättande om maten som ni blir serverad. Följande aktörer är alla belägna inom Jokkmokks centralort:

Essense of Lapland

Viddernas Café 

Restaurang Ájtte 


Publicerad: 2017-06-12 13:21. Ändrad: 2019-03-27 17:00.