Du som har fysiska, psykiska eller intellektuella funktionsnedsättningar har rätt att ansöka om stöd och hjälp för att du ska kunna leva som andra och aktivt ta del av samhället.
Med utgångspunkt i lagstiftningen, framför allt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och Socialtjänstlagen (SoL) framgår det om, och i så fall vilket stöd du har rätt att få.
Det är kommunens biståndshandläggare som utreder och bedömer vilket stöd du har rätt till för att du ska kunna leva, bo och få en meningsfull sysselsättning och fritid i Jokkmokk.
Stöd och insatser
Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) kan efter ansökan följande insatser beviljas om berörda personer tillhör personkretsen, det vill säga
- personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd
- personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom
- personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service
Alla insatser som beviljas enligt LSS utformas utifrån det individuella behovet. Insatser enligt LSS är kostnadsfria.
Personlig assistans
Insatsen riktar sig till svårt funktionshindrade som behöver omfattande hjälp med bland annat personlig hygien, toalettbesök, att äta, att kommunicera och med annan personlig service.
Ledsagarservice
Ledsagarservice ges i syfte att underlätta den funktionshindrades kontakter med andra samt att bryta den enskildes isolering. Ersättning med upp till 100 kronor för utlägg kan utgå till ledsagaren per tillfälle.
Kontaktperson
Kontaktpersonen ska vara en medmänniska/kompis till personer som har få relationer med andra. Arvode och omkostnadsersättning utgår för uppdraget.
Avlösarservice i hemmet
Avlösarservice i hemmet möjliggör för anhöriga eller familjehemsföräldrar att få avkoppling och uträtta sysslor utanför hemmet. Insatsen kan vara både regelbunden och tillfällig.
Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
Syftet med korttidsvistelse är dels att den funktionshindrade ska erbjudas rekreation och miljöombyte, dels att anhöriga kan beredas avlösning i omvårdnadsarbetet.
Korttidsvistelse ska kunna erbjudas i korttidshem, i en annan familj eller på annat sätt till exempel läger eller kolonivistelse. Klockarklippans korttidsboende består av en lägenhet på markplan med två boendeplatser.
Här pågår såväl kortare, tillfälliga som kontinuerligt återkommande korttidsvistelser.
Avgift uttages för matkostnader.
Den ska kunna utgå både regelbundet och i akuta situationer. Arvode och omkostnadsersättning utgår till stödfamiljen.
Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år
Tillsyn för skolungdomar ska kunna utgå före och efter skoldagen samt under skollov, när föräldrar förvärvsarbetar eller studerar.
Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn och ungdomar
Barn och ungdomar som inte kan bo hos sina föräldrar kan ha rätt att bo i en annan familj eller i en bostad med särskild service.
Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna
Den enskilde kan ha rätt att få boende med särskild service. Det kan vara antingen
- gruppbostad
- servicebostad
- annan särskilt anpassad bostad
Daglig verksamhet
Daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig.
Om du inte har så betydande svårigheter i din vardag så att du tillhör LSS personkrets kan du istället få beviljat bistånd enligt socialtjänstlagen, SoL.
Insatser enligt SoL utformas utifrån det individuella behovet. Insatser enligt SoL är avgiftsbelagda.
Anhörigvård
Denna insats kan beviljas till personer under 65 år som behöver omvårdnad, träning och enklare sjukvårdsinsatser och kan ges av en nära anhörig.
Anställning av anhöriga sker utifrån en behovsbedömning med 25%, 50%, 75% eller 100%.
Avlösarservice
Detta innebär att en person som kommunen anställer kommer hem till en familj med ett funktionshindrat barn för att avlösa föräldrarna så att de kan göra egna aktiviteter.
Boendestöd/hemtjänst
Innebär att den enskilde får stöd av personal i att klara av de göromål som ingår i den normala vardagstillvaron. Alla insatser ska genomföras så långt det är möjligt, tillsammans med den enskilde utifrån dennes behov och resurser.
I boendestöd/hemtjänst kan ingå:
- personlig omvårdnad
- städning
- tvätt, klädvård
- måltidsplanering
- inköp, post- och bankärenden
- stöd i form av tidsbeställning samt ledsagning till läkare med
- flera
Kontaktperson/kontaktfamilj
En kontaktperson är en medmänniska som ska underlätta för den enskilde att leva ett självständigt liv genom att minska ensamhet/isolering , möjliggöra deltagande i fritidsaktiviteter samt ge råd i vardagssituationer. Insatsen beviljas till personer som har få sociala relationer.
Kontaktfamilj är en familj som är beredd att ta emot ett barn eller ungdom i sitt hem för att möjliggöra rekreation och miljöombyte för personen eller avlasta föräldrar.
Arvode och omkostnadsersättning utgår för uppdragen.
Ledsagarservice
Innebär att en person som kommunen anställer kan följa med på till exempel fritidsaktiviteter utanför hemmet.
Utlägg ersätts upp till 100 kronor per tillfälle.
Nattpatrull
Handikappomsorgen kan erbjuda insats i form av nattpatrull för:
- personer som bor i ordinärt boende eller stödboende utan nattbemanning
- personer med insatsen personlig assistans
- personer under 65 år med trygghetslarm
Handikappomsorgens vårdinsatser och larm åtgärdas av äldreomsorgens nattpatrull.
Personligt ombud
Personer med långvariga och omfattande psykiska funktionshinder kan få ett personligt ombud, PO.
Jokkmokk samverkar med Gällivare, Kiruna och Pajala om två ombud. Det personliga ombudet är ingen myndighetsperson.
Insatserna är kostnadsfria.
För att få kontakt med personligt ombud vänder man sig direkt till dem.
Trygghetslarm
Trygghetslarm kan beviljas personer bosatta i ordinärt boende som till följd av funktionshindret är i behov av stöd och hjälp vid akuta situationer.
Larmen åtgärdas dagtid av äldreomsorgens hemtjänstpersonal och nattetid av nattpatrullen.
Avgift för trygghetslarm utgår om man inte har omvårdnad.
Boenden
Socialnämnden har ansvar för att inrätta bostäder med särskild service för människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring.
Särskilda boenden för vuxna
I handikappomsorgen finns två boenden med särskild service för vuxna enligt LSS, Skogsgläntans och Örnens gruppbostäder, med totalt åtta lägenheter.