Hos kommunens socialsekreterare kan du få hjälp eller råd i frågor som rör separation, skilsmässa, vårdnad, boende och umgänge, föräldraskap eller adoptioner.
Familjerätten arbetar främst med frågor som är reglerade i föräldrabalken och som handlar om barns vårdnad, boende och umgänge, föräldraskap och adoption.
Familjerätten erbjuder föräldrar rådgivning och samarbetssamtal och upprättar avtal gällande vårdnad, boende och umgänge. Familjerätten utför på uppdrag av domstolar eller på föräldrars eget initiativ samarbetssamtal, vårdnads-, boende- och umgängesutredningar.
Mer information
Barn har rätt till båda sina föräldrar. Det är därför nödvändigt att fastställa vilka föräldrarna är. Det handlar bland annat om barnets rätt till försörjning, arv och att få veta sitt ursprung.
En föräldraskapsbekräftelse gör du enklast i Skatteverkets e-tjänst Digital föräldraskapsbekräftelse, se länk nedan på sidan. Du behöver bekräfta ditt föräldraskap inom 14 dagar från barnets födelse. Föräldern som har fött barnet behöver också godkänna föräldraskapsbekräftelsen i tjänsten.
Om det har gått längre tid än 14 dagar från barnets födelse kan ni istället göra en föräldraskapsbekräftelse hos socialnämnden. Ni kan då kontakta socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört, om ni inte redan har blivit kontaktade av dem.
De föräldrar som är gifta eller registrerade partners behöver inte göra någon bekräftelse. Föräldraskapet registreras då automatiskt hos Skatteverket.
Vårdnad är ett juridiskt begrepp, som kan översättas med föräldraansvar, till skillnad från vård, som innebär faktisk skötsel av barn.
Barn står under förälders vårdnad tills de fyller 18 år eller dessförinnan ingår äktenskap.
Gemensam vårdnad innebär att föräldrarna gemensamt har vårdnaden om ett barn. Detta oberoende om föräldrarna bor ihop eller inte. Gifta föräldrar får automatiskt gemensam vårdnad om sina barn.
Enskild vårdnad innebär att en av föräldrarna ensam har vårdnaden om ett barn. Om man inte är gift när barnet föds är modern ensam vårdnadshavare.
Ogifta föräldrar kan få gemensam vårdnad genom en gemensam anmälan till skattemyndigheten i samband med att de skriver under faderskapsbekräftelsen eller vid senare tillfälle.
Vårdnaden fortsätter att vara gemensam om föräldrarna skiljer sig eller flyttar isär, såvida inte någon av dem eller båda begär att den gemensamma vårdnaden ska upplösas.
Beslut om förändrad vårdnad fattas av tingsrätten som innan beslutet ger socialnämnden möjlighet att yttra sig.
Familjerätten gör då en vårdnadsutredning. Utredningen kan ta lång tid och i avvaktan på att utredningen blir färdig och tingsrätten beslutar i vårdnadsfrågan kan tingsrätten fatta ett tillfälligt, interimistiskt beslut om vårdnaden.
Man kan även skriva juridiskt bindande avtal gällande vårdnad, boende och umgänge hos Familjerätten.
Om föräldrarna till ett barn inte har gemensam vårdnad är det vårdnadshavaren som har ansvar för att barnets behov av kontakt med den andre föräldern tillgodoses.
Om ni som föräldrar inte kan komma överens om hur umgänget ska fungera, kan ni vända er till Familjerätten för samarbetssamtal. Om ni inte heller då kan komma överens, kan parterna istället låta tingsrätten besluta i umgängesfrågan. Tingsrätten utgår då från vad som är bäst för barnet.
Innan tingsrätten fattar beslut om umgänge ges socialnämnden möjlighet att yttra sig. Familjerätten gör då en umgängesutredning.
Utredningen kan ta lång tid och i avvaktan på att utredningen blir färdig och tingsrätten beslutar i umgängesfrågan kan tingsrätten fatta ett interimistiskt beslut i umgängesfrågan.
Om barnet har sitt stadigvarande boende hos den ena föräldern har det rätt till umgänge med den andra föräldern.
Det är boendeförälderns skyldighet som vårdnadshavare att främja att barnet får ett umgänge med den andra föräldern.
Den 1 mars 2022 infördes krav på att föräldrar ska ha deltagit i informationssamtal innan de ansöker i domstol om vårdnad, boende och umgänge.
Domstolen kan avvisa ärenden om informationssamtal inte ägt rum. Ansvaret för att genomföra informationssamtal ligger på familjerätten i den kommun där barnet är folkbokfört. Föräldrar ansvarar själva för att kontakta familjerätten och boka tid. Syftet med samtalen är att föräldrar ska få kännedom om vilka stöd- och hjälpinsatser som samhället erbjuder, att förhindra allvarliga konflikter och om möjligt få till en samförståndslösning samt informera om vilka konsekvenser en domstolsprocess kan få för barnet.
Informationssamtal ska i första hand ske vid ett gemensamt samtal med föräldrarna, men kan, när det finns särskilda skäl, ske enskilt. Efter genomfört informationssamtal utfärdas ett intyg att uppvisa för tingsrätten i det fall då man önskar driva domstolsprocessen vidare. Informationssamtal är kostnadsfria.
Om ni är överens
Om ni som föräldrar är överens om vårdnaden, boendet och umgänget för barnen kan ni skriva avtal om detta. Avtalet ska godkännas av familjerätten och det blir då juridiskt bindande precis som en dom.
Ni som föräldrar kan själva göra en anmälan om gemensam vårdnad direkt till Skatteverket i de fall då det inte tidigare finns dom eller avtal om vårdnaden.
Om ni inte är överens
Om ni inte är överens kan ni ta kontakt med familjerätten som erbjuder samarbetssamtal. Samtalen syftar till att hitta gemensamma lösningar som gynnar barnen samt att ni som föräldrar når ett bättre samarbete omkring barnen.
Om ni trots samarbetssamtal inte kommer överens kring vårdnaden, boendet och umgänget kan ni vända er till tingsrätten som avgör utifrån barnets bästa.
För att få ta emot ett barn i sitt hem måste man ha medgivande från Socialnämnden.
Internationella adoptioner
Innan du kan få ett medgivande om att få adoptera så måste du ha gått en föräldrautbildning för blivande adoptivföräldrar. Vänd dig till familjerätten för att få information om utbildningen.
Familjerätten gör en utredning och bedömer om de tilltänkta föräldrarna är lämpliga att ta emot ett barn från ett annat land. Utredningen blir också en presentation av de blivande adoptivföräldrarna för de utländska myndigheter som ska välja familj till barn som de har ansvaret för. Utredningen innebär också en tid av förberedelse för det annorlunda föräldraskap som en adoption innebär. Det rådgivande inslaget är lika betydelsefullt som det utredande.
Därefter yttrar sig Socialnämnden till tingsrätten som sedan fattar det slutliga beslutet. Genom adoptionen får barnet samma juridiska ställning som om det fötts inom familjen. Enligt svensk lag kan en adoption aldrig hävas. Genom adoptionen blir barnet automatiskt svensk medborgare om någon av adoptivföräldrarna är det.
Övriga adoptioner
Även adoption av svenska barn kan komma ifråga, t ex om en man eller kvinna har barn från ett tidigare förhållande men nu är gifta eller sambo och bor tillsammans med barnet i en ny relation. Partnern i det nya förhållandet kan då ansöka hos tingsrätten om att få adoptera barnet. Normalt krävs dock att den biologiske föräldern ger sitt medgivande till adoptionen.
Familjerätten gör en utredning och bedömer om adoptionen är till barnets bästa. Socialnämnden yttrar sig till tingsrätten som sedan fattar det slutgiltiga beslutet.
Länkar
Kontakt
Socialsekreterare
Ring kommunens växel och be om att bli kopplad till socialsekreterare.