Ett familjehem eller jourhem tar emot ett barn eller ungdom som av olika anledningar inte kan bo hos sina föräldrar. En kontaktperson eller kontaktfamilj hjälper en människa som behöver stöd och sällskap.
Familjehem
Barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar kan få komma till ett familjehem. Ett familjehem öppnar sitt hem och sin familj för barnet, delar det med barnets föräldrar och samarbetar med socialtjänsten.
Det finns flera orsaker till att barn inte kan bo hos sina föräldrar. Gemensamt för dem alla är att de behöver en familj som de kan bo hos under kortare eller längre tid.
Familjehem är vanliga familjer som tar hand om barn och ungdomar som inte kan bo hos sina föräldrar.
Mer information
Ett familjehem är en familj som tar emot ett barn eller en ungdom i sitt hem under några månader eller år. Din uppgift som familjehem är att ge kärlek, stöd och trygghet. Du samarbetar med socialtjänsten och andra myndigheter.
Det finns olika anledningar varför barn eller ungdomar inte kan bo kvar hos sina föräldrar. Det kan till exempel vara relationsproblem eller att barnet inte får sina behov tillgodosedda.
I vår kommun finns det barn som behöver familjehem. Är ni intresserade? Gör en intresseanmälan via vår e-tjänst eller ring oss.
Har du och ditt barn behov av en familj som tar hand om barnet på heltid under en kortare eller längre period?
Om du vill prata med någon om familjehem ska du vända dig till socialsekreterare på kommunen.
Familjehem är vanliga familjer som tar hand om barn och ungdomar som inte kan bo hos sina föräldrar av olika anledningar.
Ofta kan släktingar eller andra närstående bli familjehem för barnet och ska alltid komma i fråga i första hand. Om det inte finns något lämpligt hem i barnets närhet kan det flytta till ett familjehem som socialtjänsten rekryterar. Ofta ger föräldrarna sitt samtycke, men det förekommer också att socialnämnden beslutar att placera ett barn i familjehem mot föräldrarnas vilja.
I akuta fall kan barnet få flytta till ett jourhem. Barnet eller ungdomen stannar i jourhemmet under en kortare tid, ibland i väntan på att få komma till ett familjehem.
Barn som bor i familjehem ska nästan alltid ha kontakt med sina föräldrar och släkt. Familjehemmet har ansvaret för den dagliga omsorgen, men socialtjänsten finns alltid till hands för vägledning. Socialtjänsten har regelbunden kontakt med barnet och familjehemmet om hur barnet har det och barnet kan vända sig till sin socialsekreterare för hjälp och stöd.
Hur länge barnet bor i familjehem kan variera från några månader till år, eller en hel uppväxt. Målet är att barnet, om möjligt, ska återförenas med sin egen familj.
Du som är barn och placerad i familjehem har din egen socialsekreterare som du kan prata med och få svar på dina frågor.
Kontaktperson
En kontaktperson ska arbeta i förebyggande syfte för att främja sociala kontakter och människors utveckling. Kontaktpersonens uppdrag kan se mycket olika ut, allt styrs av den enskildes behov. Några exempel är att: träffa den enskilde någon gång i veckan eller mer, ta en promenad, fika tillsammans eller göra någon annan aktivitet, lyssna eller finnas till och vara en förebild. Kontaktpersonen är någon som lyssnar, uppmuntrar till fritidsaktiviteter, är ett personligt stöd för att den enskilde bättre ska kunna ta eget ansvar och aktivera sig. Det viktiga i kontakten är ömsesidigt förtroende och att den enskilde känner trygghet i kontakten.
Vill du ansöka om kontaktperson kontaktar du socialsekreterare via kommunens växel.
Har du en funktionsnedsättning som omfattas av LSS så kan du ansöka om kontaktperson via LSS. Detta gör du hos biståndshandläggaren.
Du som vill bli kontaktfamilj kan använda e-tjänsten.
Kontaktfamilj
En kontaktfamilj tar emot barn eller syskonpar i sitt hem vissa dagar varje månad. En vanlig omfattning är en helg i månaden eller varannan helg. Insatsen innebär att barnet eller ungdomen får stimulans, ett utökat socialt kontaktnät och erbjuds aktiviteter utanför det egna hemmet. En kontaktfamilj kan bestå av vuxna som är gifta, sammanboende eller ensamstående.
Vill du ansöka om kontaktfamilj kontaktar du socialsekreterare via kommunens växel.
Du som vill bli kontaktfamilj kan använda e-tjänsten.
Intresseanmälan att bli familjehem eller kontaktperson/familj
Här kan du anmäla ditt intresse till att bli familjehem, kontaktperson eller kontaktfamilj till någon som behöver ditt stöd.
Länkar
Kontakt
Socialsekreterare
Ring kommunens växel och be om att bli kopplad till socialsekreterare.