För att sälja och servera alkohol behöver du ha serveringstillstånd. Här hittar du den information du behöver gällande serveringstillstånd
Olika typer av tillstånd
Ett serveringstillstånd kan gälla tillsvidare, under viss tidsperiod eller vid enstaka tillfälle. Serveringstillståndet kan också gälla för servering till allmänhet eller ett slutet sällskap.
Stadigvarande och tillfälliga tillstånd
Ett stadigvarande serveringstillstånd gäller tillsvidare och kan vara till allmänheten eller för slutet sällskap.
Stadigvarande tillstånd till allmänheten
För att få serveringstillstånd måste den sökande uppfylla kraven i alkohollagen. Detta innefattar bland annat krav på till exempel lokalen, matutbud, sökandens utbildning samt branschvana i svensk restaurangrörelse med serveringstillstånd.
Några av dessa krav är:
- Dokumenterade kunskaper i alkohollagen.
- Ålder, sökande ska ha fyllt 20 år
- Sökandes lämplighet, (kunskaper, ej dokumenterad brottslighet, skuldfri, övrig ekonomi, finansiering av verksamhet)
- lokalernas lämplighet (kök, läge, brandsäkerhet, utformning, risk för störning).
- Matutbud, varierat matutbud
Stadigvarande tillstånd för slutet sällskap
Slutet sällskap är en begränsad krets av personer som har någon form av gemensamt intresse i en förening eller annan sammanslutning utöver aktuell tillställning med alkoholservering.
- Vid servering till slutet sällskap ska arrangören veta exakt vilka personer som deltar.
- Serveringslokalen får inte vara öppen för insläpp av nya gäster under pågående tillställning. Förhållanden såsom att entréavgifter tas ut och medför att lokalen är öppen för nya gäster under tiden tillställningen pågår medför att serveringen får anses riktad till allmänheten.
- Annonsering av evenemanget via affischer i massmedia eller liknande är inte tillåtet.
- Lagad mat ska tillhandahållas. Kontakta Miljökontoret för att veta om du behöver göra en anmäla om registrering av livsmedelsanläggning.
Ett tillfälligt serveringstillstånd gäller under en viss period eller ett visst datum och kan vara till allmänheten eller för slutet sällskap
Tillfälligt tillstånd till allmänheten
För att få serveringstillstånd måste den sökande uppfylla kraven i alkohollagen. Detta innefattar bland annat krav på till exempel lokalen, matutbud, sökandens utbildning samt branschvana i svensk restaurangrörelse med serveringstillstånd.
Några av dessa krav är:
- Dokumenterade kunskaper i alkohollagen.
- Ålder, sökande ska ha fyllt 20 år
- Sökandes lämplighet, (kunskaper, ej dokumenterad brottslighet, skuldfri, övrig ekonomi, finansiering av verksamhet)
- Lokalernas lämplighet (kök, läge, brandsäkerhet, utformning, risk för störning).
- Matutbud, varierat matutbud
Tillfälligt tillstånd till slutet sällskap
Slutet sällskap är en begränsad krets av personer som har någon form av gemensamt intresse i en förening eller annan sammanslutning utöver aktuell tillställning med alkoholservering.
- Vid varje tillfälle med alkoholservering till slutet sällskap ska arrangören veta exakt vilka personer som deltar. Detta innebär att arrangören på lämpligt sätt i förväg har tagit emot anmälningar från personer som ska delta.
- Serveringslokalen får inte vara öppen för insläpp av nya gäster under pågående tillställning. (Förhållanden såsom att entréavgifter tas ut och medför att lokalen är öppen för nya gäster under tiden tillställningen pågår medför att serveringen får anses riktad till allmänheten.)
- Annonsering av evenemanget via affischer i massmedia eller liknande är inte tillåtet.
- Lagad mat ska tillhandahållas. Kontakta Miljökontoret för att veta om du behöver göra en anmäla om registrering av livsmedelsanläggning.
Regler och riktlinjer för servering av alkohol
I Jokkmokks Kommuns riktlinjer för serveringstillstånd beskrivs vilka specifika regler och bestämmelser som gäller för servering av alkohol i Jokkmokks kommun. Läs mer om riktlinjerna här.
Läs mer
De viktigaste uppgifterna vid restaurangtillsynen är kontroll av att alkoholservering inte sker till underåriga samt att serveringen drivs på ett sådant sätt att den inte medför problem med onykterhet och oordning. I samband med tillsyn har kommunen möjlighet att meddela varning eller återkallelse av serveringstillståndet
Om du som har fått ett tillstånd inte längre uppfyller de bestämmelser som gällde för att få tillståndet, eller inte följer det som gäller för servering enligt alkohollagen så kan kommunen ge dig någon typ av sanktioner.
Kommunen kan då ge dig som har ett serveringstillstånd en erinran, eller i allvarligare fall eller vid upprepade överträdelser, en varning. Om du som har tillståndet inte gjort tillräckliga åtgärder efter en erinran eller en varning kan kommunen ta tillbaka ditt tillstånd.
Jokkmokks kommun har rätt att ta ut en avgift enligt beslutad avgiftstaxa. Denna hittar du här.
Ansökan måste vara skriftlig. Handläggningstiden räknas från det att ansökan kommit in och bedöms vara komplett. Handläggningstiden för Jokkmokks Kommun är mellan 6 till 8 veckor för serveringstillstånd.
Enligt 5 § alkoholförordningen ska kommunen fatta ett beslut i ett ärende om serveringstillstånd inom fyra månader från det att en fullständig ansökan inkommit till kommunen. Om det är nödvändigt på grund av utredningen av ärendet får handläggningstiden dock förlängas med högst fyra månader.
Inför stora händelser tex Jokkmokks marknad, sommarsäsongen och inför julbord kan handläggningstiden vara längre.
Tänk på att söka serveringstillstånd i god tid.
Remisser
Remisser skickas till Skatteverket, Kronofogden, Polismyndigheten, Miljökontoret och Räddningstjänsten. Innan tillstånd kan beviljas ska yttranden inkommit från tillfrågade instanser.
I remisserna efterfrågas sökandes ekonomiska och personliga lämplighet.
UC tas på sökande och andra personer med betydande inflytande i verksamheten.
Du som har ett stadigvarande serveringstillstånd behöver lämna in en restaurangrapport som tas fram av Folkhälsomyndigheten varje år.
Där rapporterar du in omsättningen för rapporteringsperioden som är från 1 januari till 31 december föregående år. Rapporten ska vara inlämnad senast 1 mars varje år.
Vad händer om du inte rapporterar?
Om du inte lämnar in restaurangrapporten kan kommunen meddela en erinran eller varning med stöd av 9 kap. l7§ alkohollagen. Lämnar du inte in restaurangrapporten efter en varning kan serveringstillståndet återkallas enligt 9 kap. 18 § alkohollagen.
För att få ett serveringstillstånd behöver du visa att du har kunskaper i alkohollagstiftningen. Om du inte redan har ett serveringstillstånd kan du göra ett kunskapsprov för att visa dina kunskaper. Kunskapsprovet är framtaget av Folkhälsomyndigheten.
Boka tid för att skriva prov hos handläggaren på kommunen. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.
Alkohollagens regler som gäller för servering inomhus gäller också på uteserveringar. Viktigt att tänka på när du planerar en uteservering är att den ska vara väl avgränsad och överblickbar.
Avgränsningen kan göras på olika sätt beroende på hur uteserveringen ser ut. Meningen är att det tydligt ska framgå vad som ingår i serveringsytan och vad som inte gör det. Dessutom ska personer som vistas utanför uteserveringen inte kunna få alkoholdrycker överlämnade till sig från personer inne på stället.
Precis som vid servering inomhus ska personalen på restaurangen kunna överblicka serveringsytan utomhus. Detta för att kunna kontrollera att reglerna för serveringen följs.
Om någon annan äger marken där din uteservering ska vara behövs ett avtal om att du får nyttja marken till din uteservering.
Utöver avtal om markupplåtelse kan du även behöva tillstånd för begagnande av offentlig plats.
Begagnande av offentlig plats
För att få nyttja ett serveringstillstånd på din uteservering kan du behöva söka om tillstånd för begagnade av offentlig plats av polismyndigheten. Begagnande av offentligplats söks årligen inför varje säsong.
I kommunens E-tjänst kan du ansöka om eller anmäla följande:
- Ett nytt stadigvarande tillstånd.
- Förändring i befintligt stadigvarande tillstånd (exempelvis dryckessortiment, serveringsyta eller serveringstider).
- Ett tillfälligt tillstånd för servering till allmänheten.
- Ett tillfälligt tillstånd för servering till slutet sällskap.
- Anmäla servering av endast folköl (klass 2).
Företag, förening eller stiftelse som redan har tillstånd kan också använda e-tjänsten för att anmäla:
- Cateringverksamhet.
- Provsmakning av alkoholhaltiga drycker.
- Kryddning av spritdryck.
- Ändring av serveringsansvarig personal.
- Person i företaget behöver genomföra Folkhälsomyndighetens kunskapsprov.
- Försäljning eller avveckling av restaurang eller serveringsställe.
- Ägarbyte eller annan förändring i bolaget.
- Att bolaget upphör och samtliga tillstånd ska återkallas.
Du når E-tjänsten Serveringstillstånd här.
Har du inte möjlighet att använda vår E-tjänst kan du kontakta handläggare för utskriftsbar blankett eller besöka kommunhuset där du kan hämta en blankett.
Relaterade länkar och dokument
Kontakt
Kontaktuppgifter