Miljöskydd handlar om trygga och förbättra vår miljö. Miljöskyddsarbetet är främst inriktat på hur industri och annan produktion påverkar miljön, genom till exempel utsläpp av föroreningar till luft, mark och vatten. Vi handlägger anmälningar, tillstånd och klagomål samt bedriver tillsyn enligt miljöbalken.
Miljöfarlig verksamhet
Miljöfarlig verksamhet definieras enligt miljöbalken på följande sätt:
- utsläpp av avloppsvatten, fasta ämnen eller gas från mark, byggnader eller anläggningar i mark, vattenområden eller grundvatten,
- användning av mark, byggnader eller anläggningar på ett sätt som kan medföra olägenhet för människors hälsa eller miljön genom annat utsläpp än som avses i punkt 1 eller genom förorening av mark, luft, vattenområden eller grundvatten, eller
- användning av mark, byggnader eller anläggningar på ett sätt som kan medföra olägenhet för omgivningen genom buller, skakningar, ljus, joniserande eller icke-joniserande strålning eller annat liknande. Verksamheter som kan klassas som miljöfarliga kan till exempel vara industrier, bensinstationer, verkstäder, lantbruk, avlopps- och avfallsanläggningar
Miljöbalkens hänsynsregler
Den som bedriver miljöfarlig verksamhet eller planerar att göra det måste uppfylla lagens hänsynsregler, eller med andra ord:
- Skaffa sig den kunskap som behövs,
- vidta skyddsåtgärder och försiktighetsmått,
- välja plats för verksamheten där den stör så lite som möjligt,
- hushålla med råvaror och energi och utnyttja möjligheter till återvinning och återanvändning,
- undvika att sälja eller använda farliga kemiska produkter om de kan ersättas med andra.
Regler miljöfarliga verksamheter
Miljöfarlig verksamhet delas in i A-, B- och C-anläggningar beroende på vilken omfattning och miljöpåverkan som verksamheten orsakar. För att få starta och driva en del miljöfarliga verksamheter krävs tillstånd eller anmälan. I Miljöprövningsförordningen (2013:251) kan du se vilka verksamheter som kräver tillstånd eller anmälan.
Du kan även behöva göra anmälan vid ändringar i en verksamhet som redan har ett tillstånd eller vid efterbehandling av förorenade platser eller byggnader som kan medföra att föroreningar sprids.
Kommunen har en E-tjänst för Anmälan om miljöfarlig verksamhet.
Egenkontroll innebär att du regelbundet ska planera och kontrollera din verksamhet och dess påverkan på miljön och människors hälsa.
Egenkontrollen ska anpassas till verksamheten. En komplex verksamhet med en stor risk för människors hälsa eller miljön bör ha en mer omfattande egenkontroll än om den är enkel eller innebär en liten risk för miljön. För tillstånds- eller anmälningspliktiga verksamheter gäller mer preciserade krav på egenkontrollen.
Bedriver du en verksamhet som är tillståndspliktig eller anmälningspliktig enligt miljöbalken ska din egenkontroll även följa de krav som ställs i förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll.
Att återanvända avfall som schaktmassor, betong och tegel är bra, men det får inte förorena den nya platsen, riskera människors hälsa och miljön, eller bidra till att området ser skräpigt ut. Därför har både den som beställer arbetet och den som tar emot avfallet ett ansvar för hur det hanteras. Återanvändning av schaktmassor ska utgå från ett tydligt syfte och behov.
Schaktmassor kan till exempel återanvändas vid ett vägbygge, en bullervall eller en utfyllnad inför ett bygge. Men då får massorna inte innehålla material som till exempel metall, plast, gummi, trä eller något annat som ger ett skräpigt intryck och inte tillför konstruktionen något. Massorna får inte heller innehålla föroreningar som innebär risker för människors hälsa eller miljön.
Misstänker du att det finns en risk för spridning av föroreningar när schaktmassor återvinns ska du alltid göra en anmälan eller ansöka om tillstånd. Om risken är ringa ska du göra en anmälan till Samhällsbyggarnämnden, om risken är mer än ringa söker du tillstånd hos länsstyrelsen. En anmälan till Samhällsbyggarnämnden måste lämnas in minst sex veckor innan arbetet ska starta.
Bygg- och marklov
Om din verksamhet gör att marknivån höjs eller sänks kan du behöva marklov. Det kan även krävas bygglov om verksamheten sker inom detaljplanelagt område. Kontakta bygglovshandläggare för vidare information eller läs mer under sektionen Bygglov.
Om du driver en tillståndspliktig, miljöfarlig verksamhet så är du skyldig att årligen lämna in en miljörapport. Du rapporterar för det gångna året. Miljörapporten måste lämnas in på Svenska miljörapporteringsportalen (SMP) senast 31 mars.
Du hittar deras hemsida på: smp.lansstyrelsen.se
Samhällsbyggarnämnden bedriver tillsyn över din verksamhet enligt miljölagstiftningens bestämmelser. Tillsyn bedrivs med syfte att förebygga och minska störningar i miljön. Vi kommer på ett anmält eller oanmält besök. Då går vi igenom delar av verksamhetens hantering och egenkontroll samt bedömer om din verksamhet uppfyller miljölagstiftningens krav.
Miljöfarliga verksamheter som varken kräver tillstånd eller anmälan benäms som U-verksamheter. Dessa verksamheter behöver ändå följa lagstiftningens krav och Samhällsbyggarnämnden bedriver tillsyn över verksamheterna.
Avgift för anmälan om miljöfarlig verksamhet
För handläggning av anmälan tar vi ut en avgift enligt en taxa som är bestämd av kommunfullmäktige.
Tillsynsavgift
Alla tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter betalar en fast tillsynsavgift efter genomförd tillsyn. Övriga verksamheter får efter genomförd tillsyn betala en avgift för faktiskt nedlagd tid.
Relaterade länkar och dokument
Kontakt
Kontaktuppgifter