Du som vill börja sälja folköl eller tobak ska ansöka om tillstånd eller anmäla detta hos kommunen innan försäljningen startar.
Definition
Öl klass II (folköl) är en alkoholdryck som har en alkoholhalt som överstiger 2,25 % volymprocent men som understiger 3,5 % volymprocent. Öl med högre alkoholhalt klassas som starköl.
Riktlinjer
En förutsättning för detaljhandel med folköl är att försäljningsstället är godkänt som stadigvarande livsmedelslokal samt att ett brett sortiment av matvaror tillhandahålls för försäljning i butiken. I kommunens Riktlinjer för försäljning av folköl, tobak och liknande produkter samt vissa receptfria läkemedel finns mer information att läsa kring de regler och krav som kommunens ställer.
Regler vid försäljning av folköl
För att få sälja eller servera folköl måste en anmälan göras till den kommun var i verksamheten bedrivs. Det är inte tillåtet att sälja eller servera folköl innan anmälan har gjorts. Anmälan görs på en särskild blankett. Kommunen har rätt att ta ut en avgift i samband med anmälan.
Den som säljer eller serverar folköl ansvarar för att alkohollagens regler följs och ska utöva särskild kontroll över försäljningen. För denna egenkontroll ska det tas fram ett skriftligt program. Av egenkontrollprogrammet ska de framgå hur försäljningsstället agerar för att säkerställa att reglerna i alkohollagen följs. Det är försäljarens skyldighet att se till att alkohollagens regler efterföljs och även denna som ansvarar för att se till att personalen har tillräckliga kunskaper i gällande lagar och regler vid försäljning av folköl.
Egenkontrollprogrammet ska skickas in till Jokkmokks Kommun, tobakshandläggare. Vid tillsyn har kommunen rätt att kontrollera programmet. Avsaknad av egenkontrollprogram kan utgöra grund för åtgärd.
Den som säljer eller serverar alkohol har ett ansvar att förvissa sig om att den som köper eller serveras har fyllt 18 år. Folköl får inte säljas eller serveras till någon som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel.
Detsamma gäller vid misstanke om lagning.
En förutsättning för detaljhandel med folköl är att försäljningsstället är godkänt som stadigvarande livsmedelslokal samt att ett brett sortiment av matvaror tillhandahålls för försäljning i butiken. Det ska även finnas ett sortiment av lättdrycker till försäljning i butiken.
Vid servering av folköl är det en förutsättning att det serveras mat. Det ska också finnas ett brett sortiment av lättdrycker att välja på.
Jokkmokks Kommun har rätt att ta ut en avgift av de som bedriver försäljning av folköl.
Avgifterna har antagits av kommunfullmäktige i Jokkmokks kommun och följer konsumentprisindex och omräkning sker vid behov årligen.
Kommunen och Polismyndigheten ansvarar för tillsynen över försäljning och servering av folköl. Tillsynen kan genomföras samordnad med andra myndigheter eller enskilt.
En person som säljer alkoholdryck i strid med alkohollagens bestämmelser, det vill säga till någon som inte fyllt 18 år eller som är märkbart berusad, eller om man misstänker langning, kan dömas till böter eller fängelse. Om försäljning sker utan rätt att sälja folköl är det fråga om olovlig försäljning av alkoholdrycker och säljaren riskerar även här böter eller fängelse. Kommunen har möjlighet att förbjuda försäljning av folköl om olägenheter uppdagas. Dessa olägenheter kan bestå i exempelvis att reglerna för ordning och nykterhet inte följs eller att näringsidkaren säljer folköl till personer som inte fyllt 18 år. Kommunen kan förbjuda försäljning av folköl i sex månader om Alkohollagens regler inte följs.
Om regelbrottet upprepas eller bedöms som allvarligt kan kommunen förbjuda försäljning i tolv månader. Om personalen bryter mot reglerna är det butiksägaren som bär ansvaret. Utöver kommunens sanktioner kan det även, om Polismyndigheten eller åklagaren bedömer det nödvändigt, i fråga om straffrättsliga åtgärder.
Relaterade länkar och dokument
Kontakt
Kontaktuppgifter