Detaljplaner

Jokkmokks samhälle med omnejd fotad uppifrån sommartid. Bilden visar både hus, skog och berg. Foto: CJ Utsi

Med en detaljplan reglerar kommunen hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut inom ett bestämt och avgränsat område. Detaljplanerna ligger till grund för beslut om till exempel bygglov. En detaljplan gäller tills den antingen upphävs, ändras eller ersätts av en ny detaljplan. Om du planerar en byggnation, ta reda på om din fastighet ligger inom detaljplanelagt område och vad som gäller där.

Grafik över planprocessens olika steg från Start vidare till planprogram, samråd, granskning, antagande och lagakraft. Illustration.

Planprocessen

Kommunen har planmonopol, vilket innebär att det bara är kommunen som formellt kan initiera och anta en detaljplan. Att upprätta en detaljplan är en lång och noggrann process. Normaltid för att ta fram en detaljplan är minst ett år från uppstart, beroende på planens komplexitet. Noggrannheten behövs för att planen har stark rättsverkan. 

Handläggningen av detaljplaner enligt Plan- och bygglagen (PBL) kan ske med standard, utökat eller samordnat förfarande.

Processteg

Gällande detaljplaner

Kommunen har en publik karttjänst som visar gällande detaljplaner.

Kontakt

Vid frågor kontakta

Matilda Johansson, Planarkitekt/Samhällsstrateg

E-post:

Senast uppdaterad: 2024-05-03