Familjehem

Varför behövs ett familjehem?

När barn och ungdomar för en kortare eller längre tid inte kan bo hos sina föräldrar  kan de behöva bo i en annan familj – ett familjehem. Det finns olika anledningar till en placering i familjehem till exempel missbruk eller sjukdom hos föräldrarna eller relationsproblem mellan en tonåring och föräldrarna.

Varför ska man öppna sitt hem?

Att öppna sitt hem för ett barn från en annan familj är ett ansvarsfullt uppdrag som kan vara både stimulerande och glädjerikt. 

Vad innebär det att vara familjehem? 

Som familjehem behöver man ha tid och engagemang för andra människor. Man behöver ha förståelse för hur barn och unga kan ha det idag. Ett bra familjehem är vanliga människor som är trygga och nöjda med sin egen livssituation.

En viktig uppgift för familjehemmen, förutom att ta hand om barnet, är att hålla kontakt med barnets familj och att samarbeta med andra viktiga personer runt barnet.

Familjehemsuppdraget innebär också en tät kontakt med socialsekreterare som har ansvar för stöd och tillsyn av familjehem.

Som familjehem får man stöd och ekonomisk ersättning för sitt uppdrag.

Läs mer om familjehem på mininsats.se.

Vem kan bli familjehem?

Du kan vara ensamstående eller ha familj, bo i lägenhet eller i villa, bo i stan eller på landet. Det viktiga är att alla i familjen vill ta emot en ny familjemedlem. För att få ta emot ett barn i sitt hem behöver man ha ett beslut från socialnämnden.

Kan en släkting bli familjehem?

Många barn har redan någon i släkten eller bekantskapskretsen som kan bli familjehem, till exempel mormor, farfar eller faster. En mormor är också enligt lagen ett familjehem. Även här görs en utredning och socialnämnden beslutar om ett medgivande.

I vår kommun finns det barn som behöver familjehem. Är Ni intresserade?

Kontakta oss.

 

 


Publicerad: 2017-01-03 13:30. Ändrad: 2022-04-26 11:03.

Kontakta

Jokkmokks kommun växel
0971-17 000

Be om att bli kopplad till familjehemssekreterare

Intresseanmälan

Via vår e-tjänst kan du anmäla ditt intresse till att bli familjehem, kontaktperson eller kontaktfamilj till någon som behöver ditt stöd. Starta e-tjänsten för att svara på några korta frågor och lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss till dig snart.

Länken till e-tjänster: 
https://jokkmokk.enamnd.se/oversikt/overview/1410