Nationella minoritetsspråk

För Jokkmokks kommun innebär det att samer inom kommunen ges möjlighet att använda samiska vid skriftliga och muntliga kontakter med kommunen och att kommunen lämnar muntligt svar och om du begär det så översätts beslut muntligt till samiska. Minoritetsspråkslagarna uppmärksammar särskilt förskolan och äldreomsorg.

Jokkmokks kommun har enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk även skyldighet att beakta grundskyddet för övriga minoritetsspråk förutom samiskan - lulesamiska, nordsamiska och sydsamiska. Grundskyddet innebär att du har rätt att använda dig av finska, meänkeli, jiddish och romani chib i kontakten med kommunen om ansvarig handläggare för ditt ärende behärskar något av språken.

Förskoleverksamhet på det egna språket är mycket viktig för de nationella minoritetsspråkens bevarande eftersom barns språkinlärning är intensivast under åren före skolstarten. Lagstiftningen innebär att kommunerna i förvaltningsområdena för samiska respektive för finska och meänkieli ska ge föräldrar möjlighet att placera sina barn i förskoleverksamhet där hela eller väsentliga delar av verksamheten bedrivs på dessa språk.

När det gäller omsorgen om äldre är dessa ofta de starkaste språkbärarna och bärare av kultur och traditioner. Det är därför viktigt att de äldre som använder samiska, finska och meänkieli kan fortsätta att göra detta. Dessutom är modersmålet viktigt eftersom äldre kan förlora kunskaperna i det sist inlärda språket men behåller kunskaperna i det först inlärda språket. Enligt de nya lagarna ska kommunerna inom respektive förvaltningsområde erbjuda äldreomsorg där hela eller väsentliga delar av verksamheten bedrivs på samiska, finska eller meänkieli.

 

Jokkmokks kommun har tillsatt en minoritetsspråksgrupp och en minoritetsspråkshandläggare för arbetet med minoritetsspråksfrågor.

 

Som enskild eller förening kan du ansöka om minoritetsspråksmedel för projektet eller evenemang via kommunens e-tjänster. Som hjälp för ansökan så finns kommunens mål och riktlinjer för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Ansökan sänds till:

Jokkmokks kommun

Minoritetsspråksgruppen

962 85 Jokkmokk

Jokkmokks kommuns minoritetsspråksgrupp

Kontakt

Marcus Sjaggo, Minoritetsspråkshandläggare

E-post:

Senast uppdaterad: 2024-05-16