Jokkmokks kommuns allmänna lokala föreskrifter styr vad som är tillåtet att göra på offentlig plats inom kommunen. Det kan till exempel handla om var det är alkoholförbud eller var du måste hålla din hund kopplad.
Om föreskrifterna
Det är kommunfullmäktige som beslutar om de allmänna lokala ordningsföreskrifterna.
Syftet med ordningsföreskrifterna är bland annat att göra det tydligt att all nedskräpning, skadegörelse och illegalt klotter på offentlig plats är förbjudet.
De allmänna ordningsföreskrifterna antog av kommunfullmäktige 1996-10-21 och har därefter reviderats 2009-09-28 och 2010-04-12.
Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Jokkmokks kommun
§ 1
Grundläggande bestämmelser om allmän ordning och säkerhet på offentlig plats finns i 3 kap. ordningslagen (1993:1617).
Dessa lokala ordningsföreskrifter innehåller ytterligare bestämmelser om hur den allmänna ordningen i Jokkmokks kommun skall upprätthållas. Bestämmelserna i 19 § har till syfte att hindra att människors hälsa eller egendom skadas till följd av användningen av pyrotekniska varor.
§ 2
Föreskrifterna är tillämpliga på alla platser inom kommunen som är offentlig plats enligt 1 kap, 2 § första stycket 1 - 4 ordningslagen om inte annat anges. Bestämmelserna i 19 § är även tillämplig på andra än offentliga platser inom kommunen.
För området som kommunen har upplåtit till torghandel gäller också kommunens föreskrifter om torghandel.
§ 3
Vid tillämpningen av 3 kap. ordningslagen och dessa föreskrifter skall, med stöd av 1 kap. 2 § andra stycket ordningslagen, följande områden jämställas med offentlig plats:
- Begravningsplatserna i Jokkmokk, Vuollerim, Murjek, Porjus, Puottaure och Kvikkjokk,
- Skabramåive skidanläggning,
- Bomyrbergets skidanläggning,
- Jokkmokks Turistcenter och
- Jokkmokks Idrottsplats.
§ 4
Innan polismyndigheten fattar beslut om tillstånd enligt 7 §, 10 § första stycket, 11 § och 12 § bör kommunen ges tillfälle att yttra sig.
§ 5
Vid lastning, forsling, lossning och annan hantering skall den som är ansvarig för åtgärden göra vad som behövs för att undvika att allmänheten utsätts för tillfälliga olägenheter genom damm, spill eller dålig lukt.
Avlastning och uppläggning av gods får inte ske så att brandposter, brandsläckningsutrustning och utrymningsvägar blockeras eller att räddningstjänstens arbete hindras.
§ 6
Den som är ansvarig för upptagande av grus, jord eller sand, tippning av fyllnadsmassor, schaktning, grävning eller annat liknande arbete skall se till att det sker på ett sådant sätt att allmänheten utsätts för minsta möjliga olägenhet.
§ 7
Arbete som orsakar störande buller för personer på offentliga platser, t ex stenkrossning, pålning och nitning, får inte ske utan polismyndighetens tillstånd.
§ 8
Ägaren eller nyttjanderättshavaren till en container, som skall ställas upp på en offentlig plats, är skyldig att tydligt märka containern med ägarens eller nyttjanderättshavarens namn, adress och telefonnummer.
§ 9
Markiser, flaggor och skyltar får inte sättas upp så att de skjuter ut över en gångbana på lägre höjd är 2,30 meter eller över en körbana på lägre höjd än 4,50 meter.
§ 10
Affischer, annonser eller liknande anslag får inte utan tillstånd av polismyndigheten sättas upp på sådana husväggar, staket, stolpar eller liknande som vetter mot offentlig plats.
Tillstånd behövs inte för att sätta upp anslag på tavlor, pelare eller andra liknande anordningar som är avsedda för detta ändamål. Inte heller krävs tillstånd för näringsidkare att sätta upp annonser och andra tillkännagivanden som avser näringsidkarens rörelse på byggnad där rörelsen finns.
§ 11
Information, reklam, propaganda eller andra budskap som ritar sig till personer på offentliga platser, får inte ske genom högtalare eller liknande utan tillstånd av polismyndigheten.
§ 12
Polismyndighetens tillstånd krävs för insamling av pengar i bössor eller liknande, om insamlingen inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning.
När insamlingen skall ske i samband med framförande av gatumusik krävs inte tillstånd.
§ 13
Spritdrycker, vin och starköl får inte förtäras på allmän plats inom den centrala delen av Jokkmokk. Förbudsområdet sträcker sig mellan Klockarvägen och Lappstavägen samt mellan Järnvägsgatan och Talvatissjön och framgår av kartskiss till denna stadga.
Förbudet gäller inte vid av kommunen tillåten servering av alkoholdrycker.
§ 14
Camping får inte ske på andra än därför avsedda platser.
§ 15
Bad är förbjudet i närheten av markerade kablar.
§ 16
Hundens ägare, den som tagit emot en hund för underhåll eller nyttjande eller den som endast tillfälligt vårdar en hund är skyldig att följa bestämmelserna i 17 och 18 §§. Det som sägs i dessa paragrafer gäller inte för ledarhund för synskadad person eller för en polishund i tjänst.
§ 17
Hundar skall hållas kopplade inom följande områden:
- offentlig plats inom hela kommunen under hela året
- område som enligt § 3 denna ordningsföreskrift förklarats offentlig
- lekplats, park eller plantering
- detaljplanelagda områden.
Tikar skall under löptid hållas kopplade på offentliga platser samt de områden som enligt § 3 i dessa ordningsföreskrifter förklarats offentliga.
När en hund inte hålls kopplad skall den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.
Hundar får inte visats på begravningsplatser.
§ 18
Inom följande områden skall föroreningar efter hundar plockas upp:
- markerade gång- och cykelbanor i Jokkmokks samhälle,
- Flottarparken i Jokkmokks samhälle,
- badplatsen vid Notuddens Turistcenter samt
- promenadvägen vid Talvatissjön.
§ 19
Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från följande platser:
- Kaitumgården,
- Talvatisgården,
- Bjärkagården, Vuollerim och
- Pionjären, Porjus.
Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor inom tätorterna utan tillstånd från polismyndigheten. Under nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton är det tillåtet, under tiden 18.00 till 00.00 samt under nyårsdagen under tiden 00.00 till 01.00, att utan tillstånd använda pyrotekniska varor på öppna platser i tätorterna där risken och olägenheten bedöms som minimal för skada på person eller egendom. Fyrverkerier bör uppskjutas på öppna platser och frusna vattendrag samt aldrig riktas mot människor eller bebyggelse.
§ 20
Luftvapen, fjädervapen och paintballvapen får inte användas inom detaljplanelagda områden inom kommunen.
§ 21
Ridning får inte ske i motionsspår anlagda för allmänheten samt på gång- och cykelvägar.
§ 22
För användning av offentlig plats och område som kommunen jämställt med sådan plats har kommunen rätt att ta ut en avgift enligt de grunder som har beslutats av kommunfullmäktige.
§ 23
Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot någon av 5 – 9 §§, 10 § första stycket, 11 §, 12 § första stycket, 13 -15 §§, 17 – 21 §§ kan dömas till penningböter enligt 3 kap. 22 § andra stycket ordningslagen.
I ordningslagen finns också bestämmelser om förelägganden och förverkande.