Att vara lärare på Högstadiet

Victoria Enlund

Victoria har alltid dragits mot att arbeta med människor, ända sedan hon tog studenten. Hon utbildade sig nyligen till ämneslärare i svenska och svenska som andraspråk, och arbetar idag som lärare på Östra skolan i Jokkmokk.

”Att arbeta på liten skola i en mindre kommun trivs jag väldigt bra med. Jag har kontakt med de flesta elever och vårdnadshavare vilket är en fördel för mig, men också en trygghet för barnen och vårdnadshavarna. Här kan man komma varandra väldigt nära.”

Från student till fullfjädrad lärare

Efter en tids arbete på kontor började Victoria fundera på att byta yrkesbana. Efter ett samtal från rektorn på Östra skolan i Jokkmokk tog hon en tjänst som resurspedagog på högstadiet, och trivdes direkt. Victoria bestämde sig därefter för att gå en distansutbildning till lärare på högskolan i Falun, och tog examen i juni 2023. Hon berättar att det känts tryggt att komma in i det nya yrket, både under utbildningen och med de nya kollegorna.

”Jag fick stipendium från kommunen i Jokkmokk varje månad och en garanterad tjänst när jag var färdig, vilket var en trygghet för mig. Det är brist på Lärare, så kände mig säker i mitt val av arbete. Man har även känt sig väldigt välkommen på skolan. Jag har känt mig behövd och min kompetens är uppskattad. Från det att jag klivit in här har jag alltid känt att det funnit stöd från mina kollegor. Man har alltid kunnat fråga saker, och de har stämt av med mig ofta ifall det är något som jag undrar. Det tycker jag om med den här arbetsplatsen.”

Eleverna i fokus

Som lärare i svenska och svenska som andraspråk på högstadiet har Victoria en roll som både utmanar och utvecklar. Arbetsdagarna är varierande, och det passar henne bra.

”Min dag kan börja med att jag undervisar nyanlända elever i årskurs 6 i språkets struktur. Sedan kan jag ha elever i årskurs 7 där vi arbetar med tidningsartiklar. Därefter kan jag ha lektion med årskurs 8 och undervisa i noveller. Det är det som är så spännande med att jobba som andraspråkslärare: det är så brett. Jag kan ena lektionen träffa sådana som är helt nybörjare i svenska, och sedan träffa elever som har ett mer utvecklat språk i svenska och som har helt andra utmaningar i sin språkutveckling. Jag tänker att läraryrket gör enormt stor skillnad. Vi kan var de trygga vuxna som barnen möter i sin vardag. Det gillar jag.”

Att arbeta med just högstadieelever är något som Victoria tycker är givande, då hon kan hjälpa dem att växa och hitta sig själva under sin tid i skolan.

”Det finns nog en del fördomar om hur det är att vara högstadielärare. Man tror att det kan vara svårt eller så är man lite rädd och tänker att åldersgruppen är svår. Så klart kan det många gånger vara en utmaning, men ungdomar i den här åldern är i en spännande tid. Det är kanske den mest utmanande tiden för dem, när man söker sig själv och vem man vill vara. Och just där tycker jag det är så fint att man får vara en lugn och trygg vuxen i deras vardag. Det är det som har motiverat mig att välja den här åldersgruppen.”

Att leva och bo i Jokkmokk

Som förälder ser Victoria flera fördelar med att bo och arbeta i en liten och naturnära kommun.

”Vill man arbeta på en plats som omges av vacker natur i ett väldigt tryggt samhälle som präglas av ett rikt näringsliv och föreningsliv, välkommen hit. Det är lugnt och tryggt här och barnen har möjlighet att ha en massa olika fritidsaktiviteter. Som förälder känns det bra att mina barn växer upp i ett samhälle där man genuint värnar om varandra. Det tar jag verkligen inte för givet.”

Senast uppdaterad: 2024-09-20