Sluten tank

En sluten tank är en uppsamling av toalettvattnet för transport vidare. Här kan du ta del av kommunens riktlinjer för slutna tankar.

Riktlinjer för slutna tankar

Ansökningar inkommer emellanåt om att få installera en sluten tank för avloppsvatten. Sluten tank är inte en behandling utan endast en uppsamling av avloppsvatten för transport till behandlingsanläggning, t.ex. kommunalt reningsverk. I många kommuner är det idag förbjudet med slutna tankar om det är möjligt att hitta någon annan avloppslösning och endast mycket snålspolande toaletter tillåts kopplas till tanken (aldrig bad-, disk och tvättvatten).

Slutna tankar leder till att avloppsvatten måste transporteras långa vägar med dieseldrivna fordon och det är inte en miljömässigt bra lösning. Slutna tankar behöver oftast tömmas flera gånger per år, i jämförelse med en slamavskiljare som oftast töms en gång per år. Volymen tömd vätska från en sluten tank är avsevärt större än från en 3-kammarbrunn där endast slammet tas omhand. Det innebär, vid tömning av sluten tank, fler och oplanerade transporter utanför ordinarie tömningsschema och ökad miljöpåverkan.

Följande kriterier ska gälla för att medge tillstånd till sluten tank:

  1. Sluten tank ska endast beviljas för fastigheter där andra lösningar anses olämpliga. Den sökande ska först undersöka om avloppet går att lösa genom att det tas om hand och renas på plats. Fastighetens avlopp för bad- disk- och tvättvatten ska uppfylla dagens krav på rening.
  2. Snålspolande teknik ska användas, t.ex. vakuumtoalett eller extremt snålspolande toalett.
  3. Krav på provtryckning ska kunna ställas vid tillsyn av slutna tankar.

Kontakt

Vid frågor kontakta:

Hanna Stjerna, Miljöinspektör

E-post:

Annica Brundin, Miljöinspektör

E-post:

Senast uppdaterad: 2024-05-16