Vatten- och avloppstaxa

Kommunens vatten- och avloppstaxa är uppdelad i två delar, anläggningsavgift och brukningsavgift.

Hur mycket kostar det?

Hur mycket du betalar beror bland annat på hur mycket vatten du använder och hur din fastighet är ansluten till vatten- och avloppsnätet. Vatten- och avloppstaxan består av anläggningsavgift och brukningsavgift.

Två delar

Taxan består av anläggningsavgift och brukningsavgift.

  • Anläggningsavgiften är en engångsavgift vid inkoppling av vatten och avlopp till fastigheten som skall täcka kostnader för anslutning av nya kunder.
  • Brukningsavgiften är en periodisk avgift och består av en fast- och en rörlig del. Dessa avgifter ska täcka kostnader för drift och underhåll av den allmänna Va-anläggningen, kapitalkostnader för investeringar samt andra nödvändiga kostnader som inte täcks av anläggningsavgiften.

Verksamheten är inte vinstdrivande och de intäkter kommunen får genom Va-taxan används till att producera vatten, ta hand om och rena  avloppsvatten, underhålla och förnya ledningsnät och övriga anläggningar samt ta hand om dagvatten från fastigheter och gator.

Anläggningsavgift

Anläggningsavgiften faktureras fastighetsägaren en gång och det sker i samband med att får tillgång till en förbindelsepunkt intill fastigheten. Själva avgiften varierar och består av tre delar:

  • Framdragning: En fast avgift som motsvarar den genomsnittliga kostnaden för att anlägga VA-ledningar från huvudledningen i gatan fram till tomten.
  • Tomtyta: En avgift per kvadratmeter tomtyta.
  • Lägenhetsavgift: En avgift per bostad på fastigheten. 

Brukningsavgift

Brukningsavgiften faktureras löpande till abonnenter. Avgiften varierar och består av tre delar:

  • Grundavgift: En fast avgift per år och anslutning
  • Förbrukningsavgift: En avgift per m3 levererat vatten. Avläses genom vattenmätare.
  • Lägenhetsavgift: En fast avgift per år och bostad på fastigheten.

Vattenmätare

De flesta hushåll med kommunalt vatten och avlopp har en vattenmätare installerad som mäter hur mycket hushållet förbrukar. Den visar hur mycket man ska betala i förbrukningsavgift. I de fall mätare saknas betalas en schablonavgift. Kommunens vattenmätare är digitala och avläses på distans kvartalsvis. 

Schablonavgift - uppskattad förbrukning

I de fall hushållet inte har en vattenmätare utgår en schablonavgift om uppskattad förbrukning. Schablonavgiften är uppdelat på tre olika förbrukningsgrader:

  • 133 m3 för fritidshus och flerbostadshus.
  • 150 m3 för hushåll med max två personer.
  • 225 m3 för hushåll mer fler än två personer.

Aktuell avgift per levererad m3 vatten går att finna i Vatten och avloppstaxan. 

Om VA-taxan

Att något finansieras via taxa innebär att inga skattemedel används. Det är kommunfullmäktige i Jokkmokk som beslutar taxans storlek. Det är de som nyttjar en viss tjänst som betalar enligt taxa, och taxans storlek ska motsvara tjänstens faktiska kostnader. Den nuvarande taxan gäller från 1 januari 2024.

Det lagrum som kommunen hänvisar sin VA-taxa till är 24 § lagen om allmänna vattentjänster (2006:412).

Vanliga frågor

Kontakt

Vid frågor kontakta:

Karolina Pirak, Administratör Gatukontoret

E-post:

Conny Öhman, Gatuchef

E-post:

Senast uppdaterad: 2024-11-08