Matförgiftning

Du som kund ska kunna känna dig trygg med att äta på restaurang och när du handlar i matbutiken. Därför kontrollerar kommunen regelbundet alla livsmedelsverksamheter i Jokkmokks kommun.

Kommunens arbete

Kommunens livsmedelskontroller omfattar alla verksamheter som hanterar livsmedel. Det är allt från butiker, restauranger och caféer till skolkök, vårdboende och mindre livsmedelsindustrier.

Syftet med kontrollerna är att se till att all mat som säljs och serveras är säker att äta och att du inte blir lurad, utan får det du betalat för. Ansvaret för att detta uppfylls ligger på livsmedelsföretagaren. Kommunens livsmedelskontroll blir som en extra kvalitetskontroll av att detta sköts på ett bra sätt. 

Matförgiftning eller allergisk reaktion

Om du misstänker att du blivit matförgiftad, använd vår e-tjänst eller kontakta miljökontoret via kommunens växel. Ju snabbare vi får in din anmälan desto större möjlighet har vi att utreda vad som kan ha varit orsaken och förhindra att fler blir drabbade.

Var beredd att svara på följande frågor:

  • Var och  när måltiden ägde rum?
  • Vad du åt och drack?
  • När började symptomen?
  • Vilka var symptomen och hur länge pågick de?
  • Vad åt de andra i ditt sällskap och blev de sjuka?
  • Minns du något avvikande, t.ex. om mat som borde varit riktigt kall eller varm istället serverades ljummen, eller om mat som borde varit genomstekt inte var det?
  • Har du varit i kontakt med sjukvården?
  • Har du någon allergi eller matöverkänslighet eller matintolerans?
  • Vad du ätit det senaste dygnet?
  • Har du varit i kontakt med någon den närmaste tiden som varit magsjuk?
  • Är du återställd och i så fall när blev du återställd? 

Kontakt

Vid frågor kontakta:

Hanna Stjerna, Miljöinspektör

E-post:

Annica Brundin, Miljöinspektör

E-post:

Senast uppdaterad: 2024-05-03