Om dammen brister

Risken för ett dammbrott i Luleälven är minimal men kan inte helt uteslutas. Därför har Jokkmokks kommun tagit fram en samlad information tillsammans med Länsstyrelsen och Vattenfall som du kan ta del av nedan.

Hur får du veta att ett dammbrott har inträffat?

Räddningstjänsten går ut med ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) med information om vilken damm som berörs. När du hör ljudsignalen: lyssna på radions kanal P4. Via radion får du löpande mer information om vad som har hänt och vad du ska göra.

Alla kommunmedborgare varnas med talmeddelande via telefon. På sikt kommer även VMA via sms vara möjligt. För att komplettera VMA-systemet samverkar kommunen och Fiskflyg AB.

En helikopter passerar upprepade gånger på låg flyghöjd intill älven och drabbade områden. Samtidigt hörs en konstant ljudsignal som varvas med tal och information om vilken damm som havererat.

Utrymning

Delar av kommunen måste utrymmas. Även invånare som inte drabbas av översvämning kan uppmanas att utrymma på grund av omfattande elavbrott.

När du nåtts av informationen om utrymning (via VMA, radio P4, konstant ljudande varningssignal) ska du så fort som möjligt utrymma enligt instruktion nedan.

Så gör du

Var och en svarar för sin egen transport och bistår om möjligt grannar och hjälpbehövande. Se utrymningsvägar nedan.

Ta med dig liggunderlag, sovsäck, toalettartiklar, medicin, pengar, värdehandlingar och legitimation samt mat och vatten för två dygn. Gärna en batteridriven radio.

Kan du inte utrymma på egen hand - ta dig till någon av kommunens uppsamlingsplatser för vidare transport med buss eller helikopter:

Uppsamlingsplatser

  • Brandstationerna i Porjus, Vuollerim och Kåbdalis
  • Kvikkjokk fjällstation
  • Centralköket i Hälsocentralen, Jokkmokk (före detta vårdcentralen)

Barn, äldre och vårdtagare i kommunal omsorg

Äldreboenden, gruppbostäder, personer med hemtjänst samt andra med vårdbehov får hjälp att utrymma till Älvsbyn och Gällivare. Ordinarie kommunal verksamhet stängs. 

Hämta ditt barn från förskola och skola om du har möjlighet. Barn/elever som inte hämtats från förskola och skola flyttas av befintlig personal till närmaste uppsamlingsplats (se ovan).

Till annan kommun

Kommunens invånare ska utrymma till Gällivare, Älvsbyn, Storuman och Sorsele. Övernattning, mat och förnödenheter erbjuds till dess att det är säkert att återvända. Det kan ta flera veckor. Har du släkt eller vänner som inte berörs av dammbrottet i Luleå älvdal kan du självklart resa till dem.

Mottagande kommun registrerar alla utrymda. Försvunna personer anmäls till Polisen via telefon 114 14.

Vad händer vid ett dammbrott?

Ett plötsligt dammbrott är inte sannolikt. Det blir ingen flodvåg. Vattnet stiger långsamt. Hur lång tid det tar innan vattennivåerna uppnår högsta läge beror på vilken damm som havererat. Därefter sjunker vattnet undan.

Några exempel med beräknad vattenstigning

Vad innebär ett dammbrott?

Vid haveri av Luleälvens största dammar förstörs nedströms liggande broar och dammar. Många vägar blir oframkomliga då vattnet stigit.

Elektriciteten slås ut i stora delar av kommunen. Att nå full kapacitet igen kan dröja flera veckor. Det blir störningar i försörjningen av dricksvatten, värme och telekommunikation.

Störningar drabbar många

Störningar i samhällsförsörjningen drabbar betydligt fler än dem som utsätts för den faktiska översvämningen. Vattennivåerna blir varierande inom kommunen. Tätorter och byar drabbas olika beroende på vilken damm som havererat och vilken topografi området har. Exempelvis kan delar av tätorten Jokkmokk drabbas av översvämning samtidigt som

andra delar undgår vatten.

Utrymningsvägar

Här ser du vilka utrymningsvägar du ska ta, beroende på vilket område du bor i:

  • Porjus via väg 45 till Gällivare
  • Vuollerim via väg 810 och 822 till Gällivare
  • Messaure via väg 818 och 822 till Gällivare
  • Jokkmokk via väg 45 till Storuman och Sorsele
  • Kåbdalis och Sudok via väg 45 och 374 till Älvsbyn
  • Kvikkjokk via Kvikkjokksvägen och 45:an till Storuman och Sorsele:
    • Vid dammhaveri i Seitevare eller Parki gäller det istället att utrymma till Kvikkjokk fjällstation för vidare transport med helikopter (istället för Kvikkjokksvägen och 45:an).

Folder med information

Denna information finns samlad som en folder på kommunen där du även kan ta del av informationen på lulesamiska och nordsamiska. På kommunhuset finns foldern att hämta. 

Kontakpersoner

Vid frågor kontakta:

Säkerhetssamordnare, Jokkmokks kommun

Senast uppdaterad: 2024-11-08