På kommunen erbjuder vi tillstånd att sätta ut blomlådor som farthinder. Blomlådornas syfte är att att sänka hastigheten och förbättra trafiksäkerheten på din gata.
Har du behov av att sätta ut två blomlådor som farthinder på din gata? Läs mer om de regler och bestämmelser som finns för blomlådor och deras placering.
Bestämmelser
- Ansökan om utsättning av blomlådor görs till gatuchefen på blanketten ”Ansökan om utsättning av 2 st. blomlådor som farthinder. Säsongen 20.. ”
- Tillstånd att placera ut blomlådor beviljas för 1 år i taget.
- Du som ansvarar för blomlådorna måste bo på den gata där lådorna ställs ut och lådorna måste stå i närheten av din fastighet. Man kan inte bo på en gata och ställa ut lådorna på en annan.
- Gatan där blomlådorna ska sättas ut måste ha utfarter från villor.
- Minst fyra fastigheter skall vara eniga om att placering av blomlådor sker. En person är ansvarig och kontaktperson.
- Fastigheterna måste ha utfart mot gatan där blomlådorna placeras.
- Blomlådorna får utplaceras under tiden 1 juni – 15 september. Ansvarig person har ansvar för att området runt blomlådorna hålls rent och städat. Blommor ska planteras i lådan.
- Om vi inte hunnit sopa er gata innan du vill sätta ut blomlådorna måste du sopa rent runt blomlådorna.
- Ansvarig person ser också till att blomlådorna tas bort senast 15 september. Om inte detta sker hämta gatukontoret blomlådorna och man får lösa ut dem mot en avgift motsvarande kostnaden för bortkörningen.
- Blomlådorna skall ha ett standardiserat utseende (se ritning) . De som ansöker om blomlådor står för materialet, bygger dem, planterar växter i dem och underhåller dem.
- Blomlådorna får inte placeras närmare gatukorsning än 20 meter och måste ha 50 meter fri sikt på var sida.
- Som förälder har ni fullt ansvar för era barn och att barnen ej leker på gatan, blomlådan är bara till för att sänkt farten där barn befinner sig nära gatan.
- Blomlådornas placering visas i figuren nedan för en normalbred gata på 7 meter. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.
Vad gör du som kontaktperson?
- Informerar era närmaste grannar. För att blomlådorna inte ska orsaka irritation från andra som bor efter gatan är det viktigt att du informerar om att blomlådor kan "dyka upp" och skälet till detta. När lådorna ställs ut får du en folder att dela ut som förklarar bakgrunden till lådorna.
- Bygger lådorna. Det är du som kontaktperson eller du tillsammans med dina grannar som får bekosta och bygga blomlådorna. När du skickat in ansökan skickar vi en ritning över hur blomlådorna ska se ut. Ritningen kan du också ta del av här. Vi vill att blomlådorna har ett likartat utseende så att reflexerna får plats och att lådorna inte går att flytta så lätt. De reflexer som ska sitta på lådan står vi för. Dessa kan överlämnas när vi tillsammans bestämmer var blomlådorna ska placeras.
- Planterar växter och underhåller blomlådorna. Någon form av plantering måste finnas i blomlådorna när dessa ställs ut. De får inte bara vara fyllda med jord. I väntan på att blomningen kommer igång kan gröna kvistar eller någon plastväxt vara ett alternativ.
Gatukontoret svarar för:
- Administration och tillstånd för ansökningar.
- Utskick av bestämmelser och ritning för blomlådorna.
- Reflexer till blomlådorna.
- Vid behov bistår gatukontoret i hur bestämmelser ska tolkas och tillsammans med den sökande mäta ut var lådorna ska placeras.
- Att ta emot klagomål på blomlådorna och vidarebefordra dem till ansvarig person.
- Att göra polisanmälan om vi får uppgifter på bilister eller andra personer som medvetet saboterar eller flyttar blomlådorna.
- Att dra in tillståndet om ”Blomlådan” inte sköts enligt bestämmelserna.