Utöver utformning och placering är det viktigt att du uppfyller alla tekniska krav. Vår uppgift är att se till att du följer de lagar och regler som finns kring byggnader och byggprodukter.
Läs mer om de olika delarna
Kontrollansvarig
Som byggherre ansvarar du för att följa de tekniska egenskapskraven på ett bygg- eller rivningsprojekt. I de flesta byggprojekt måste du därför anlita en kontrollansvarig, som ansvarar för att de tekniska kraven följs. Förslag på kontrollansvarig ska du lämna i din lovansökan eller anmälan.
Vad innebär en kontrollansvarig?
Byggherren har ansvaret för att de tekniska egenskapskraven på ett bygg- eller rivningsprojekt följs. Som en garanti för detta krävs i många projekt att byggherren anlitar en kontrollansvarig.
Den kontrollansvarige
- ska vara certifierad och ha en självständig ställning i förhållande till den som utför de arbeten som ska kontrolleras
- ska ha kunskap om lagar och bestämmelser och hjälpa byggherren att upprätta en kontrollplan
- ska se till att kontrollplanen och gällande bestämmelser och villkor följs. Han eller hon ska även delta i samråd och lämna in ett utlåtande inför ett slutbesked.
Vem har ansvaret?
Det är alltid byggherrens ansvar att se till att kraven i plan- och bygglagen följs och att kontroller görs i tillräcklig omfattning. Byggherrens ansvar gäller även om det finns en kontrollansvarig. Det är byggherrens ansvar att lämna ett förslag på en kontrollplan till oss innan bygget startar. Kontrollplanen fastställs i startbeskedet.
En kontrollplan är ett dokument som redovisar vad som ska kontrolleras på de ritningar och andra handlingar som tas fram före byggstarten, samt de kontroller som behövs under bygg- eller rivningsarbetets gång. Syftet med planen är att se till att alla krav på tekniska egenskaper hos byggnadsverk och byggnadsmaterial följs. Det kan till exempel handla om krav på konstruktion, brandskydd och ventilation.
En kontrollplan ska finnas för de flesta åtgärder som kräver bygg-, rivnings- eller marklov. Om det finns en kontrollansvarig i ditt projekt är det normalt den personen som gör kontrollplanen.
Kontrollplan i enkla ärenden utan kontrollansvarig
I de bygg- eller rivningsprojekt där en kontrollansvarig inte krävs, ska du som är byggherre själv lämna ett förslag på en kontrollplan. Kontrollplanen ska endast ta upp de kontrollpunkter som behövs i det aktuella byggprojektet.
När ska kontrollplanen lämnas in?
I enkla ärenden ska du lämna in ett förslag till en kontrollplan tillsamman med din anmälan eller din bygglovsansökan. På så sätt kan du få startbesked samtidigt med beslutet om bygglov. För större projekt lämnar du in kontrollplanen efter att bygglovet är beslutat, i god tid innan du vill starta byggarbetena. Om det krävs ett tekniskt samråd, vilket anges i bygglovsbeslutet, ska du lämna in kontrollplanen senast vid samrådet.
Startbesked med fastställd kontrollplan
Vi kan lämna synpunkter på den kontrollplan som du har lämnat in, till exempel att du behöver komplettera eller ändra den. När kontrollplanen är godkänd fastställer vi den i ett beslut om startbesked. Därefter kan du starta arbetet.
Kontrollplan till slutbesked
När du har slutfört byggarbetena ska du lämna kontrollplanen till oss på nytt, nu med signaturer och eventuella kommentarer som visar att kontrollerna är gjorda. En ifylld kontrollplan är ett av de dokument som vi behöver för att kunna ge ett slutbesked.
När behövs en kontrollansvarig och en kontrollplan?
En kontrollplan krävs i de allra flesta fall för projekt som kräver bygg-, rivnings- eller marklov eller en anmälan. I projekt som inte listas nedan krävs det förmodligen både en kontrollansvarig, en kontrollplan och ibland även ett tekniskt samråd. Kontakta oss om du undrar över vad som gäller i ditt fall.
Vid det tekniska samrådet går vi igenom omfattningen och formerna för ditt bygge, och vilka tekniska lösningar du som byggherre har valt.
Vad är ett tekniskt samråd?
När vi har beviljat ett lov eller när en anmälan har kommit in till oss kallar vi i vissa fall till ett tekniskt samråd. Det framgår av beslutet om bygglov. Vid det tekniska samrådet går vi igenom omfattningen av projektet och vilka tekniska lösningar du som byggherre har valt. Det tekniska samrådet dokumenteras av bygglovsenheten i ett protokoll som vi sedan skickar till byggherren och till den kontrollansvarige. Syftet är att vi efter samrådet ska ha underlag för att kunna fatta ett beslut om startbesked.
Vad gör man på ett tekniskt samråd?
På samrådet går vi tillsammans igenom förslaget till kontrollplan, åtgärder för besiktning, tillsyn och kontroll. Till exempel går vi igenom
- grundläggning
- bärande stomme
- brandskydd
- VA-anslutning
- uppvärmning
- energihushållning
- ventilation
- säkerhet
- tillgänglighet.
Vi diskuterar hur arbetet ska planeras och organiseras och går igenom övriga inlämnade handlingar som konstruktionsritningar och teknisk beskrivning. Vid samrådet fastställer vi ett eventuellt behov av utstakning och lägeskontroll. Vi bestämmer också eventuella arbetsplatsbesök och slutsamråd. Ibland kan det behövas ytterligare tekniska samråd.
Vem är med på ett tekniskt samråd?
Byggnadsinspektör, kontrollansvarig och byggherren deltar vanligtvis vid det tekniska samrådet.
När och var hålls det tekniska samrådet?
I större projekt och i komplicerade ärenden ska ett tekniskt samråd hållas. Om byggherren själv vill ha ett tekniskt samråd ska det även hållas i mindre projekt. Ett tekniskt samråd kan antingen hållas på byggarbetsplatsen eller hos oss på bygglovsenheten
När en åtgärd kräver bygglov, rivningslov, marklov eller en anmälan ska du alltid invänta ditt startbesked från oss.
När behövs ett startbesked?
Du behöver ett startbesked för att få påbörja en byggnads-, rivnings- eller markåtgärd. Det räcker alltså inte att du har fått ett beviljat lov. Beskedet lämnar vi när vi anser att gällande byggregler kommer att uppfyllas. I startbeskedet fastställer vi bland annat kontrollplanen. Börjar du bygga utan startbesked tar vi ut en sanktionsavgift.
När får man startbesked?
Vi utfärdar ett startbesked efter, eller i samband med, att vi beviljar ett lov eller en anmälan. Det kan ske antingen efter det tekniska samrådet, efter att ytterligare tekniska ritningar eller dokument har lämnats in eller, om något samråd inte behövs, direkt i bygglovsbeslutet.
Handlar det om en anmälningspliktig åtgärd ger vi startbesked när vi ser att åtgärden antas uppfylla kraven i bygglagstiftningen.
Vad innehåller ett startbesked?
I startbeskedet fastställer vi den kontrollplan som ska gälla. Det framgår också vilka villkor som ska gälla för att du ska få påbörja åtgärderna och vilka handlingar som du ska lämna in för att få ett slutbesked.
Hur länge gäller ett startbesked?
Startbeskedet gäller i fem år efter att lovet har vunnit laga kraft. Startbeskedet till en anmälningspliktig åtgärd, till exempel att installera en eldstad, gäller i två år.
Du får inte flytta in i ditt hus eller börja använda din byggnad eller anläggning förrän vi har utfärdat ett slutbesked. För att få slutbesked måste du ha slutfört de åtgärder som du angett i din ansökan om bygglov eller i en anmälan. För vissa enkla åtgärder framgår det av startbeskedet att du får ta byggnaden eller anläggningen i bruk innan slutbeskedet är utskrivet.
Ibland behöver vi ett slutsamråd innan vi kan ge dig ett slutbesked. Vid slutsamrådet går vi tillsammans igenom kontrollplanen, villkor och eventuella avvikelser. Den kontrollansvarige ska också lämna sitt utlåtande.
Vad krävs för att få slutbesked?
- Du som är byggherre måste lämna in en begäran om slutbesked till oss i god tid innan du har färdigställt bygget eller åtgärden. I startbeskedet framgår det vilka handlingar du ska lämna in till oss inför beslutet om slutbesked.
- I din begäran om slutbesked ska du visa att alla krav som gäller för åtgärderna enligt bygglovet -kontrollplanen, startbeskedet och andra kompletterande villkor - är uppfyllda. Den kontrollansvariges utlåtande ska skickas in inför slutbeskedet.
- Vi utfärdar ett slutbesked när du har visat att ovanstående krav är uppfyllda.
- Ibland kallar vi till ett slutsamråd där vi tillsammans går igenom förutsättningarna för slutbeskedet.
Vad händer på ett slutsamråd?
- Om man tidigare har haft ett tekniskt samråd ska man ha ett slutsamråd när arbetena avslutas, om vi bedömer att det är nödvändigt.
- Oftast hålls slutsamrådet på byggarbetsplatsen. Förutom en representant från bygglovsenheten ska byggherren och den kontrollansvarige delta.
- På samrådet går vi igenom hur kontrollplanen följts, eventuella avvikelser från kraven för åtgärderna, den kontrollansvariges utlåtande, dokumentation från eventuella arbetsplatsbesök och förutsättningarna för ett slutbesked. Vi för protokoll över slutsamrådet.
Vad händer om det finns brister?
- Ett slutbesked kan ibland ges trots att det finns brister. Om bristerna är små kan vi ange dem som anmärkningar på slutbeskedet.
- Om en brist inte är försumbar kan vi ändå ge ett slutbesked som då är beroende av att byggherren rättar till bristen eller att en viss kontroll görs i ett senare skede. Detta kallas för ett interimistiskt (tillfälligt) slutbesked. Om det behövs, ska det i ett sådant slutbesked framgå vilka möjligheter som finns att ta byggnadsverket i bruk. När bristen är avhjälpt eller kontrollen är gjord ska vi slutligt pröva frågan om slutbesked.