Strandskyddet har två syften: att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.
Strandskyddsbestämmelser
Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet och vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet.
Läs mer
Inom strandskyddat område är det förbjudet att:
- uppföra nya byggnader,
- ändra byggnader eller sätta upp andra anläggningar eller anordningar som avhåller allmänheten från att röra sig där,
- gräva, spränga eller på annat sätt förbereda för sådana åtgärder,
- utföra andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.
Anläggningar eller anordningar som är förbjudna kan till exempel vara bryggor, pirar, staket, grillplats och parkeringsplatser. Andra åtgärder som kan skada växt- och djurliv kan vara att fälla träd, muddra, lägga upp massor eller gödsla.
Ekonomibyggnader och anordningar som behövs för jordbruk, fiske, skogsbruk eller renskötsel är undantagna från förbudet, om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull.
Dispens krävs för att få bygglov
Du måste ansöka om och erhålla strandskyddsdispens innan ett bygglov kan ges. Grundregeln är att alla ändringar inom strandskyddat område, kräver dispens även åtgärder som inte kräver bygglov.
Strandskydd går före servitut
Ett servitut upphäver inte lagen om strandskydd. Även om det finns ett servitut, behöver du alltså söka dispens från strandskyddet.
Du kan få tillåtelse, så kallad dispens, för att bygga, göra anordningar, eller ändra i ett strandskyddsområde. Miljö- och tillståndsnämnden kan, om det finns särskilda skäl (enligt 7 kap 18 c § miljöbalken) bevilja dispens för dessa åtgärder. De särskilda skälen innebär inte automatiskt att dispens kan medges.
Den tänkta åtgärden, måste även överensstämma med strandskyddets båda syften, det vill säga att allmänhetens tillgång till strandområdet inte försämras, och att djur- och växtliv inte påverkas på ett oacceptabelt sätt.
Sex särskilda skäl att kunna bevilja dispens.
- Området har lagligt tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syfte
- Området är väl avskilt från stranden av till exempel järnväg, bebyggelse eller annan exploatering
- Området behövs för en anläggning som måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför strandskyddat område (samlokalisering av bryggor eftersträvas)
- Området behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen kan inte tillgodoses utanför strandskyddat område (ej bostäder)
- Området behöver användas för att tillgodose ett allmänt intresse och behovet kan inte tillgodoses utanför strandskyddat område (infrastruktur/naturvård)
- Området behöver användas för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse (mycket speciella omständigheter som är mer eller mindre unika)
Äger du inte fastigheten där åtgärden ska utföras?
Ska du utföra en åtgärd som innebär att någon annans fastighet berörs bör du få åtgärden godkänd av fastighetsägaren innan du lämnar in dispensansökan.
Ekonomibyggnader och anordningar som behövs för jordbruk, fiske, skogsbruk eller renskötsel är undantagna från förbudet, om de måste ligga inom strandskyddat område för sin funktions skull.