Staket, plank, mur och häck

En häck, ett staket eller ett plank kan skydda mot insyn, vara en estetisk inramning eller kanske en kombination av båda. Om du funderar på att bygga någon form av inhägnad finns det några saker du behöver tänka på innan du börjar.

Bedömning

När kommunens bygglovsenhet bedömer en inhägnad tittar vi på läge, placering, höjd och upplevelse. Här får du information om vilka bestämmelser som gäller när du tänker göra en inhägnad runt din tomt

Bra att tänka på

  • Utforma och placera inhägnaden så att den blir trafiksäker och inte hindrar sikten vid korsningar och utfarter och inte heller hindrar snöröjning eller andra driftsfordon.
  • Placera inhägnaden innanför den egna tomtgränsen. Det ska finnas plats för underhåll. Om inte grannen vill medverka eller ge plats på sin tomt, bör du placera inhägnaden en bit in på den egna tomten.
  • Du kan behöva söka dispens från strandskyddet även om inhägnaden inte kräver bygglov

Olika typer av inhängning

Fri sikt i korsningar och vid utfarter

Murar, plank och staket kan utgöra en risk om de är i vägen för trafiken. Genom att anpassa höjden på dina inhägnader gör du ditt bostadsområde säkrare för trafikanter. Hur långt sikten behöver vara fri beror på om det är en utfart eller en korsning, och vilken hastighetsbegränsning som råder.

  • Hörntomt vid korsning där maxhastigheten är högre än 30 km/h: 

    80 centimeter på höjden minst 10 meter åt vardera håll från korsningen.

  • Hörntomt vid korsning där maxhastigheten är 30 km/h eller lägre: 

    80 centimeter på höjden, minst sex meter åt vardera håll från korsningen.

  • Vid utfart: 80 centimeter på höjden, fri sikt minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan

Kontakt

Kontaktuppgifter

Magnus Lindgren, Bygglovshandläggare

E-post:

Senast uppdaterad: 2024-10-29