Olika avfallstyper

Hög av träavfall på en återvinningscentral. vinter. Foto: CJ Utsi

Vad ska slängas var och vem ska man vända sig till? Och var tar allt avfall vägen? Här besvarar vi de frågorna.

Gröna soptunnan

I din gröna soptunna slängs brännbart material som inte är förpackningar. Exempel på detta kan vara blöjor, bindor, tops, pennor och ciggarettfimpar.

Bruna soptunnan

I din bruna soptunna slängs matavfall men inte äggskal. Den bruna tunnan erbjuds till hushåll inom tätorterna. Bor du i en by utanför kan vi tyvärr inte hämta ditt matavfall men däremot kan du ansöka om att få kompostera. 

Kompostering

Du som avser att kompostera ditt matavfall ska anmäla det till Samhällsbyggarnämnden genom vår E-tjänst.

Du ska själv kunna ta hand om den mängd jord som uppkommer av komposten. Kompostbehållaren ska vara isolerad och skadedjurssäker samt skötas så att den inte stör omgivningen med t.ex. dålig lukt och råttor.

För handläggning av ansökan/anmälan tas en avgift ut enligt kommunfullmäktiges taxa. Faktura kommer att skickas separat.

Återvinningsstationer

På återvinningsstationen lämnar du förpackningar av papper, plast, glas och metall. Behållarna är avsedda för mindre avfall och har du stora förpackningar (en kartong från en tv. exempelvis) eller stora mängder hänvisas du att besöka en återvinningscentral istället.

Återvinningscentral

På återvinningscentralerna har du (förutom samma utbud som på återvinningsstationerna) möjlighet att slänga farligt avfall, elektronik, grovt avfall, möbler, trädgårdsavfall och bygg- och rivningsmaterial. 

Övrigt avfall

Var tar allt avfall vägen?

Olika avfall tar vägen till olika platser. Visst avfall är till och med värt pengar och kan säljas och i andra fall kostar det kommunen pengar att frakta och förbränna sitt avfall på olika anläggningar. I kommunen förädlar vi en del avfall: till exempel gör vi industrijord från slam, aska, krossat ris och stallmock. Avfall som kommunen betalar för vidare hantering av är förbrännings av hushållsavfall och verksamhetsavfall. Dessa körs till Kiruna och Boden. Boden tar även hand om kommunens matavfall som blir till biogas. Rent trä krossas och körs sedan till vårt värmeverk och slutligen tar Luleå hand om kommunens farliga avfall.

Felsortering kan bli dyrt

Det är just dessa vidarehanteringar som gör det viktigt att vi sorterar rätt. I de fall kommunen levererar felsorterat avfall debiteras straffavgifter vilket i sin tur påverkar vilken grundavgift kommunen behöver ta ut av alla hushåll.

Kontakt

Kontaktuppgifter

Magnus Vannar, Renhållningschef arbetsledare VA

E-post:

Senast uppdaterad: 2024-05-03