Vad ska slängas var och vem ska man vända sig till? Och var tar allt avfall vägen? Här besvarar vi de frågorna.
Gröna soptunnan
I din gröna soptunna slängs brännbart material som inte är förpackningar. Exempel på detta kan vara blöjor, bindor, tops, pennor och ciggarettfimpar.
Bruna soptunnan
I din bruna soptunna slängs matavfall men inte äggskal. Den bruna tunnan erbjuds till hushåll inom tätorterna. Bor du i en by utanför kan vi tyvärr inte hämta ditt matavfall men däremot kan du ansöka om att få kompostera.
Kompostering
Du som avser att kompostera ditt matavfall ska anmäla det till Samhällsbyggarnämnden genom vår E-tjänst.
Du ska själv kunna ta hand om den mängd jord som uppkommer av komposten. Kompostbehållaren ska vara isolerad och skadedjurssäker samt skötas så att den inte stör omgivningen med t.ex. dålig lukt och råttor.
För handläggning av ansökan/anmälan tas en avgift ut enligt kommunfullmäktiges taxa. Faktura kommer att skickas separat.
Återvinningsstationer
På återvinningsstationen lämnar du förpackningar av papper, plast, glas och metall. Behållarna är avsedda för mindre avfall och har du stora förpackningar (en kartong från en tv. exempelvis) eller stora mängder hänvisas du att besöka en återvinningscentral istället.
Återvinningscentral
På återvinningscentralerna har du (förutom samma utbud som på återvinningsstationerna) möjlighet att slänga farligt avfall, elektronik, grovt avfall, möbler, trädgårdsavfall och bygg- och rivningsmaterial.
Övrigt avfall
Trädgårdsavfall kan ni lämna på kommunens återvinningscentraler.
Eldning av trädgårdsavfall
Kanske har ni läst att nya bestämmelser förbjuder eldning av trädgårdsavfall på tomten. Jokkmokks kommun har i sina föreskrifter om avfallshantering bestämmelser om att trädgårdsavfall från fastigheten får komposteras på fastigheten utan särskild anmälan. Torrt trädgårdsavfall som inte kan utnyttjas för kompostering får eldas endast om det kan ske utan att olägenhet uppstår och det i övrigt inte strider mot författning.
Föreskrifter om förbud mot eldning, helt eller delvis, till skydd för människohälsa och miljö utfärdade med stöd av förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor eller annan författning samt brandriskvarning måste beaktas.
Kommunen tar inte emot skrotbilar. Uttjänta bilar omfattas av producentansvar vilket innebär att bilproducenterna har en skyldighet att
se till att deras bilar återvinns på rätt sätt.
Deras gemensamma mottagningssystem heter BilRetur. Direktlänk till deras formulär för inlämning.
Även den som äger en skrotbil har ett ansvar, såhär skriver miljödepartementet om lagens krav på ägaren till en uttjänt bil:
Övergivna bilar och bilar som inte förvaras på rätt sätt kan börja rosta och på sikt läcka miljöfarliga ämnen. Enligt miljöbalken är det förbjudet att skräpa ned utomhus eller orsaka att ämnen släpps ut som medför eller kan medföra en förorening i mark eller vatten. Bilägare har därför ett ansvar för att förvara sin bil på ett riktigt sätt eller lämna in den för återvinning/skrotning.
På våra återvinningscentraler tar vi inte emot slaktavfall. Utgångspunkten är att slaktavfall ska lämnas på den platsen i naturen där djuret fällts och slaktats.
Om det är i närheten av bebyggelse, vägar eller gångstråk är det att föredra att avfallet dras en bit bort eller grävs ned eftersom det drar till sig rovdjur. Se gärna Jordbruksverkets föreskrifter.
Dessa lämnar du till ett apotek och de ska därmed inte slängas i varken hushållssopor eller sköljas ned i avlopp.
På vår återvinningscentral i Jokkmokk tar vi emot däck. Däck på fälg ingår inte i grundavgiften, men kan avlämnas mot avgift under bemannade öppettider.
Däremot omfattas däck av det så kallade producentansvaret och därmed kan däck lämnas kostnadsfritt hos återförsäljare av däck.
Dessa tar vi emot på Jokkmokks återvinningscentral mot en avgift. Slipers och telefonstolpar ingår inte i grundavgiften.
Alla typer av vapen, explosiva ämnen och ammunition ska lämnas till polisen.
Var tar allt avfall vägen?
Olika avfall tar vägen till olika platser. Visst avfall är till och med värt pengar och kan säljas och i andra fall kostar det kommunen pengar att frakta och förbränna sitt avfall på olika anläggningar. I kommunen förädlar vi en del avfall: till exempel gör vi industrijord från slam, aska, krossat ris och stallmock.
Avfall som kommunen betalar för vidare hantering av är förbrännings av hushållsavfall och verksamhetsavfall. Dessa körs till Kiruna och Boden. Boden tar även hand om kommunens matavfall som blir till biogas. Rent trä krossas och körs sedan till vårt värmeverk och slutligen tar Luleå hand om kommunens farliga avfall.
Felsortering kan bli dyrt
Det är just dessa vidarehanteringar som gör det viktigt att vi sorterar rätt. I de fall kommunen levererar felsorterat avfall debiteras straffavgifter vilket i sin tur påverkar vilken grundavgift kommunen behöver ta ut av alla hushåll.