Föreskrifter avfallshantering

Föreskrifter om avfallshantering för Jokkmokks kommun daterade 2017-06-12.

Inledande bestämmelser

Tillämpliga föreskrifter

1 § För kommunens avfallshantering gäller:

  • Miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2011:927)
  • Föreskrifter om avfallshantering i förordningar utfärdade med stöd av miljöbalken och andra förordningar

Utöver de författningar som anges i första stycket gäller dessa föreskrifter om avfallshantering.

Definitioner

2 § Termer och begrepp som används i dessa föreskrifter har samma betydelse som i 15 kap. miljöbalken och avfallsförordningen. I övrigt används följande begrepp med de betydelser som här anges:

  1. Med hushållsavfall avses detsamma som i 15 kap. 2 § miljöbalken, det vill säga avfall som kommer från hushåll och därmed jämförligt avfall från annan verksamhet.
    1. Med kärl- och säckavfall avses den del av hushållsavfallet som får läggas i kärl eller säck.
    2. Med grovavfall avses hushållsavfall som är så tungt eller skrymmande eller har egenskaper som gör att det inte är lämpligt att samla in i säck eller kärl.
    3. Med trädgårdsavfall avses sådant biologiskt avfall som uppstår vid normalt nyttjande av trädgård vid bostadshus.
    4. Med farligt avfall avses ett ämne eller föremål som är avfall och som är markerat med * i bilaga 4 till avfallsförordningen eller som omfattas av föreskrifter som meddelats med stöd av 12 § Avfalls Föreskrifter.
    5. Med konsumentelavfall avses detsamma som i 13 § förordningen (2014:1075) om producentansvar för elutrustning
    6. Med före detta livsmedel avses butiksavfall av animaliskt ursprung enligt förordningarna 1069/2009/EG och 142/2011/EU.
    7. Med matavfall avses allt biologiskt nedbrytbart avfall som uppkommer i och med livsmedelshanteringen i hushåll, restauranger, storkök, butiker och liknande och som skulle kunna, eller har kunnat, användas som livsmedel och som utgör hushållsavfall. Förutom detta ingår också skal, ben etc. som visserligen inte är mat, men ändå intimt förknippat med det. Butiksavfall av animaliskt ursprung utgör dock före detta livsmedel i enlighet med punkten (f) ovan.
    8. Med restavfall avses det kärl- och säckavfall som återstår när matavfall (i områden där utsortering av matavfall sker), farligt avfall, förpackningar, returpapper, el-avfall och annat avfall som omfattas av producentansvar, har sorterats ut från hushållets kärl- och säckavfall.
    9. iMed BDT-vatten avses avloppsvatten från bad, disk och tvätt.
  2. Med fastighetsinnehavare avses den som är fastighetsägare eller den som enligt 1 kap. 5§ fastighetstaxeringslagen (1979:1152) ska anses som fastighetsägare.
  3. Med nyttjanderättsinnehavare avses den som, utan att omfattas av begreppet fastighetsinnehavare, har rätt att bruka eller nyttja fastighet.
  4. Med den renhållningsansvariga nämnden avses kommunstyrelsen.
  5. Med den tillsynsansvariga nämnden avses kommunens samhällsbyggarnämnd.
  6. Med behållare avses säck, kärl av plast, latrinbehållare eller någon annan anordning för uppsamling av hushållsavfall.

Kommunens ansvar för renhållning, information och tillsyn

3 § Den renhållningsansvariga nämnden har verksamhetsansvar för hanteringen av hushållsavfall i kommunen, med särskilt ansvar för att hushållsavfall som utgörs av farligt avfall samlas in och transporteras till en behandlingsanläggning. Hantering av det avfall som omfattas av kommunens ansvar utförs av den eller dem som kommunen anlitar för ändamålet, nedan kallad renhållaren.

4 § Tillsynen över avfallshanteringen enligt 15 kap. miljöbalken och enligt föreskrifter meddelade med stöd av miljöbalken utförs av samhällsbyggarnämnden.

5 § Kommunstyrelsen informerar hushållen om de insamlingssystem för förpackningar och för avfall från elektriska och elektroniska produkter som är tillgängliga i kommunen.

Fastighetsinnehavares och nyttjanderättshavares ansvar för betalning och information

6 § Avgift skall betalas för den insamling, transport, återvinning och bortskaffande av avfall som utförs genom kommunens försorg och i enlighet med föreskrifter som kommunen har meddelat med stöd av 27 kap. 4 § miljöbalken.

7 § Fastighetsinnehavare och nyttjanderättshavare är skyldig att i behövlig omfattning informera den eller dem som bor i eller är verksamma i fastigheten om gällande regler för avfallshantering.

8 § Ansvar att avfall hanteras enligt dessa föreskrifter åligger den som orsakat att avfallet uppkommit. Ytterst ansvarig är fastighetsinnehavaren där avfallet uppkommit.

Hushållsavfall

Sortering av avfall

9 § Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare ska sortera ut följande avfallsslag och hålla det skilt från annat avfall:

  • Annat avfall än hushållsavfall (inklusive bygg- och rivningsavfall från omfattande byggverksamhet på fastigheten)
  • Avfall som omfattas av producentansvar: förpackningar, returpapper, avfall från elektriska och elektroniska hushållsprodukter, glödlampor och vissa belysningsarmaturer, däck och bilar
  • Kasserade bilbatterier
  • Kasserade småbatterier. Innehåller kasserade produkter lösa batterier ska dessa plockas ur. Är batterierna inbyggda i produkten behandlas den som elavfall.

Dessutom ska fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare sortera ut följande avfallsslag:

  • Grovavfall
  • Hushållsavfall som i utsorterade fraktioner utgör farligt avfall
  • Läkemedel

Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare ska också sortera ut följande avfallsslag när de förekommer i hushållet:

  • Icke-brännbart avfall
  • Matavfall i de områden där separat insamling sker
  • Trädgårdsavfall
  • Latrin
  • Slam
  • Stickande och skärande avfall
  • Döda sällskapsdjur samt avfall från husbehovsjakt

Närmare anvisningar om sortering ges i bilagan.

10 § Fastighetsinnehavare skall säkerställa möjligheter att sortera ut och hålla åtskilda de avfallsfraktioner som enligt dessa föreskrifter skall överlämnas till renhållaren för borttransport.

Skyldighet att lämna hushållsavfall

11 § Hushållsavfall under kommunens ansvar skall lämnas till renhållaren om inte annat sägs i dessa föreskrifter eller i bilagan till dessa föreskrifter. Utsorterade avfallsslag hämtas i särskild ordning vid fastigheten eller kan lämnas på plats som anvisas i bilagan. Det utsorterade avfallet skall transporteras bort från fastigheten så ofta att olägenhet för människors hälsa och miljön inte uppstår.

Återvinningscentralerna tillåter att privat personer endast kan räkna personbil + släpvagn som hushållsavfall. Containers eller traktorskopor räknas som verksamhetsavfall.

Emballering av hushållsavfall, fyllnadsgrad och vikt

12 § I behållare och utrymme för avfall får endast läggas sådant avfall för vilket behållaren och förvaringsplatsen är avsedd. Avfall som läggs i behållare ska vara inlagt i påse eller paket av lämpligt material och storlek. Det paketerade avfallet ska vara väl förslutet så att avfallet inte kan spridas. Avfall ska vara väl emballerat så att skada, arbetsmiljöproblem eller annan olägenhet inte uppkommer.

Döda smådjur och avfall från husbehovsjakt kan lämnas i avfallsbehållare under förutsättning att det är förpackat i väl försluten, maximalt 8 liters påse avsedd för matavfallsinsamling.

Farligt avfall ska vara tydligt märkt med uppgift om innehåll.

Grovavfall från hushåll för separat borttransport av renhållaren ska i den mån det är möjligt, buntas eller förpackas i lämpligt emballage. Grovavfallet ska förses med märkning som klargör att det är fråga om grovavfall.

Latrinbehållare ska förslutas av fastighetsinnehavaren eller nyttjanderättshavaren.

13 § Behållare får inte fyllas mer än att den lätt kan tillslutas. Den får inte heller vara så tung att det blir uppenbara svårigheter att flytta den eller att arbetsmiljökrav inte kan tillgodoses.

Anskaffande, underhåll och skötsel av behållare och annan utrustning

14 § I kommunen används följande behållare för uppsamling av hushållsavfall: Plastkärl med storlekar 190 l, 240 l, 370 l och 660 l.

15 § Behållare för uppsamling vid en- och flerbostadshus för permanentboende och fritidsboende, ägs och tillhandahålls av kommunen. Fastighetsinnehavaren eller nyttjanderättshavaren har ansvar för rengöring och tillsyn av kärl samt att avfallet vid hämtningstillfället inte är fastfruset eller för hårt packat, så att behållaren inte kan tömmas.

16 § Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare är ansvarig för att behållare ska vara tillgängliga och ges service i form av återkommande underhåll och tillsyn för att förebygga driftavbrott och olägenhet såsom buller, lukt och dylikt. Såväl behållare som de inom fastigheten förekommande anordningar och utrymmen för avfallshantering ska installeras och underhållas så att kraven på god arbetsmiljö uppfylls och risken för olycksfall minimeras. Behållare ska vara uppställd så att hantering med den utrustning som används i kommunens renhållningssystem kan ske och att hämtning underlättas. De ska placeras så att de kan hämtas med sidlastande bil. Där detta inte är möjligt tillämpas framdragningsavgift enligt gällande taxa.

Slamavskiljare, fettavskiljare, trekammarbrunnar, minireningsverk, fosforfällor och slutna tankar ska vara lätt tillgängliga för tömning. Lock eller manlucka ska kunna öppnas av en person och får ej vara övertäckt när tömning ska ske. För lock och manluckor som väger mer än 22 kg utgår en extraavgift enligt gällande taxa. Fastighetsinnehavaren eller nyttjanderättshavaren ansvarar för anläggningens skötsel och underhåll. Avstånd mellan uppställningsplats för slambil och slambrunn får inte överstiga 20 meter såvida inte särskilda skäl föreligger.

Renhållaren ska ha tillträde till de utrymmen i fastigheten där arbetet ska utföras. Nycklar, portkoder och dylikt ska vid begäran om hämtning lämnas till renhållaren.

Hämtnings- och transportvägar

17 § Hämtning av hushållsavfall sker normalt vid fastighetsgränsen eller vid en av kommunen anvisad plats inom rimligt gångavstånd. I annat fall skall fastighetsinnehavaren och kommunen komma överens om att avfallet samlas in och hämtas vid någon annan plats. Behållare skall normalt ställas vid fastighetsgräns så nära uppställningsplats för hämtningsfordon som möjligt såvida inte särskilda skäl föreligger häremot eller det är fråga om tömning av särskilda behållare såsom slamtankar och fettavskiljare.

18 § Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare ska se till att transportväg fram till behållarens hämtnings- och tömningsplats hålls i farbart skick. Renhållaren avgör om transportvägen är körbar.

Transportvägen ska röjas från snö och hållas halkfri. Enskild väg som nyttjas vid hämtning av hushållsavfall ska vara så dimensionerad och hållas i sådant skick att den är farbar för hämtningsfordon. Det ska finnas möjlighet att vända renhållningsfordonet utan att backa.

Om farbar väg inte kan upprättas ska fastighetsinnehavaren eller i det fallet nyttjanderättshavaren avlämna avfallet på plats som överenskommes mellan fastighetsinnehavaren eller nyttjanderättshavaren och renhållaren.

19 § Vid tömningstillfället ska behållaren stå så att det finns fritt utrymme på minst 0,3 meter runt kärlet. Kärl ska stå plant och i samma nivå som tömningsfordonet. Står två kärl invid varandra ska det vara minst 0,3 meter mellan dem.

Hämtningsområde och hämtningsintervall

20 § Kommunen utgörs av 3 hämtningsområden, benämna A, B och C.

21 § Ordinarie hämtning av hushållsavfall sker med nedanstående intervall för respektive område:

För A-, B- och C-området gäller:

  • Från flerbostadshus och verksamheter med hushållsavfall sker hämtning av hushållsavfallet enligt överenskommelse med fastighetsinnehavare, antingen två gånger per vecka, varje vecka eller varannan vecka.
  • Från villor och tvåbostadshus för permanentboende sker hämtning av hushållsavfall antingen varannan vecka eller en gång per månad.
  • Från fritidshus sker hämtning av hushållsavfall varannan vecka med tömning 14 eller 17 gånger per år.
  • Från fritidsanläggningar och andra verksamheter sker hämtning av hushållsavfall efter verksamhetens behov, i samband med ordinarie turer
  • Utsorterat matavfall hämtas i samband med ordinarie turer på de orter som har kärl för detta.

Hämtning av latrin sker efter beställning, i den ordning som renhållaren bestämmer.

Tömning av slamtankar, slutna tankar, slamavskiljare, fosforfällor, minireningsverk, mobila toaletter med avfall som t ex slam, spillvatten eller filtermaterial och andra motsvarande anläggningar sker minst en gång per år.

Tömning av fettavskiljare sker minst en gång per år.

22 § Särskild hämtning kan beställas av nedanstående avfallsslag, enligt renhållarens anvisningar och mot betalning:

  • Grovavfall
  • Trädgårdsavfall

Särskilt om hushållsavfall från verksamheter

23 § Hushållsavfall från verksamheter ska hållas skilt från annat avfall än hushållsavfall. För hushållsavfall från verksamheter gäller 9 – 22 §§ om ej annat anges nedan.

Konsumentelavfall lämnas vid kommunens insamlingsställe eller vid annat ställe som anges i bilaga 3.

Hämtning av vegetabiliska oljor och fetter från restauranger, storkök och liknande, utförs av verksamheternas utsedda entreprenör eller av kommunens utsedda entreprenör

Tömning av slam från slutna tankar, slamavskiljare, minireningsverk, fosforfällor och andra motsvarande små avloppsanläggningar för WC och BDT-vatten samt fettavskiljare sker minst en gång per år och i övrigt efter behov för att upprätthålla en god funktion i tanken.

Annat avfall än hushållsavfall

Uppgiftsskyldighet

24 § Den som yrkesmässigt bedriver verksamhet där det uppstår annat avfall än hushållsavfall skall på begäran av samhällsbyggarnämnden lämna de uppgifter i fråga om avfallets art, sammansättning, mängd och hantering som behövs som underlag för kommunens renhållningsordning.

25 § Den som yrkesmässigt tillverkar, till Sverige för in eller säljer en förpackning eller en vara som är innesluten i en sådan förpackning, skall på anmodan av samhällsbyggarnämnden lämna de uppgifter i fråga om förpackningsavfallets art, sammansättning, mängd och hantering som behövs som underlag för kommunens renhållningsordning.

26 § Oljeavskiljare ska ses till regelbundet och tömmas enligt tillverkarens anvisning, eller vid 50 % av maximalslamvolym, eller vid 80 % av maximal lagringskapacitet för olja eller minst en gång per år. Oljeblandat vatten och slam ska transporteras av godkänd transportör till behandlingsanläggning. Efter tömning skall oljeavskiljaren alltid återfyllas med vatten. Beställning av tömning ska ske i så god tid att larmet aldrig hinner lösas ut.

Undantag

Handläggning av anmälnings- och ansökningsärenden

27 § Anmälan om kompostering eller annat omhändertagande av hushållsavfall på den egna fastigheten handläggs av samhällsbyggarnämnden. Ansökan om dispens från skyldighet att lämna avfall till kommunen avseende bestämmelser om hushållsavfall prövas av samhällsbyggarnämnden. Alla undantag och dispenser är personliga och upphör automatiskt att gälla om fastigheten byter ägare eller omständigheterna på annat sätt ändras.

Anmälan och ansökan ska vara skriftlig och innehålla uppgifter om vilka avfallsslag som avses omhändertas samt en redogörelse för på vilket sätt omhändertagandet ska ske utan att det innebär risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön och den tidsperiod som anmälan eller ansökan avser. Ansökan om omhändertagande av latrin genom egen anläggning ska innehålla en detaljerad beskrivning av anläggningen och uppgifter om de beräknade avfallsmängderna.

Eget omhändertagande av hushållsavfall

28 § Avfall får endast tas om hand på den egna fastigheten enligt vad som anges nedan och under förutsättning att det kan ske utan risk för olägenhet för människors hälsa och miljön.

29 § Trädgårdsavfall från fastigheten får komposteras på fastigheten utan särskild anmälan.Torrt trädgårdsavfall som inte kan utnyttjas för kompostering får eldas endast om det kan ske

utan att olägenhet uppstår och det i övrigt inte strider mot författning. Föreskrifter om förbud mot eldning, helt eller delvis, till skydd för människohälsa och miljö utfärdade med stöd av förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor eller annan författning samt brandriskvarning måste beaktas.

30 § Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare som själv avser att kompostera annat hushållsavfall än trädgårdsavfall från fastigheten, t.ex. matavfall skall anmäla detta skriftligen till samhällsbyggarnämnden. Kompostering av matavfall på fastigheten ska ske i skadedjurssäker behållare och på sådant sätt att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppstår. Fastigheten skall ge utrymme för användning av den erhållna komposten. Samhällsbyggarnämnden skall översända kopia av anmälan till kommunstyrelsen och renhållaren.

31 § Kompostering av latrin från fastigheten får efter ansökan ske i särskild därför avsedd anläggning på fastigheten, s.k. förmultningsanläggning eller annat liknande omhändertagande för användning av näringsämnen på fastigheten. Ansökan om omhändertagande av latrin genom egen anläggning skall innehålla en komplett beskrivning av anläggningen.

Samhällsbyggarnämnden skall översända kopia av anmälan till kommunstyrelsen och renhållaren.

Utsträckt hämtningsintervall

32 § Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare som komposterar allt matavfall från hushållsavfallet på den egna fastigheten inom A- och B-område och fritidshusbebyggelse inom C-område ( Bilaga 2 ) kan efter ansökan hos samhällsbyggarnämnden medges att det återstående avfallet hämtas vid vartannat ordinarie hämtningstillfälle under förutsättning att olägenheter för människors hälsa eller miljön inte uppstår. Utsträckt hämtningsintervall kan beviljas efter att anmälan gjorts om kompostering enligt 30 §.

Medgivande om hämtning vid vartannat ordinarie hämtningstillfälle eller att avfallet hämtas mot beställning kan komma att återkallas om kommunen konstaterar att matavfall trots uppgifterna om kompostering lämnas för hämtning eller om kommunen på annat sätt gör sannolikt eller kommer fram till att matavfall från fastigheten inte omhändertas på det sätt som medgivits.

Förlängt hämtningsintervall av slam från slamavskiljare

33 § Förlängt intervall till vartannat år för tömning av slamavskiljare kan medges under förutsättning att följande är uppfyllt:

  • Anläggningen har tillräckligt hög kapacitet, för blandat vatten (WC+BDT) att slamavskiljaren är en 3-kammarbrunn med minst 2.0 m3 våtvolym eller för endast BDT-vatten att slamavskiljaren är minst en 2-kammarbrunn med minst 1.1 m3 våtvolym.
  •  Slamavskiljaren har en god funktion som inte försämras, t.ex. den är tät med hela kamrar och är utrustad med ett fungerande T-rör på utlopp samt att tömning inte försvåras genom hoptorkade slamkakor. Förlängt tömningsintervall ska kunna tillämpas utan att olägenhet uppstår ur miljö- eller hälsosynpunkt.
  • Belastningen är låg;
    • permanentboende med maximalt två personer, eller
    • permanentboende där inga personer vistas i fastigheten under en sammanhängande tid av tolv månader, eller
    • fritidshus med maximalt 3 månaders nyttjande per år, eller
    • endast BDT-vatten är ansluten till slamavskiljaren
  • Dag- eller dräneringsvatten belastar inte slamavskiljaren.
  • Slamavskiljaren ska vara nyligen tömd innan förlängt intervall medges.

Skriftlig ansökan lämnas till Samhällsbyggarnämnden minst sex veckor i förväg. Beslut om förlängt intervall upphör att gälla efter tre år eller tidigare om:

  • fastigheten byter ägare eller nyttjanderättshavare
  • förutsättningarna ändras eller den sökande har lämnat vilseledande uppgifter.

Förlängt hämtningsintervall av slam från sluten tank, minireningsverk, fosforfällor och andra motsvarande små avloppsanläggningar för WC och BDT-vatten

34 § Förlängt intervall till vartannat år för tömning av sluten tank, minireningsverk, fosforfällor och andra motsvarande små avloppsanläggningar för WC och BDT-vatten kan medges under förutsättning att följande är uppfyllt:

  • Anläggningen är så dimensionerad och belastad att ett längre tömningsintervall är möjligt utan att dess funktion äventyras. Förlängt tömningsintervall ska kunna tillämpas utan att olägenhet uppstår ur miljö- eller hälsosynpunkt.
  • Anläggningen är tät och har en god funktion, t.ex. att den är utrustad med ett väl fungerande överfyllnadslarm/nivålarm och att tömning inte försvåras genom hoptorkade slamkakor.
  • Dag- eller dräneringsvatten belastar inte anläggningen.
  • Anläggningen ska vara nyligen tömd innan förlängt intervall medges.

Skriftlig ansökan lämnas till Samhällsbyggarnämnden minst sex veckor i förväg. Beslut om förlängt intervall upphör att gälla efter tre år eller tidigare om:

  • fastigheten byter ägare eller nyttjanderättshavare
  • förutsättningarna ändras eller den sökande har lämnat vilseledande uppgifter.

Sluttömning av enskilda avloppsanläggningar

35 § Sluttömning av enskilda avloppsanläggningar ska ske när en fastighet kopplats till det allmänna spillvattennätet.

Mindre avfallsbehållare eller gemensam avfallsbehållare

36 § Utbyte av befintlig avfallsbehållare mot en mindre kan efter ansökan medges om bestämmelserna i dessa föreskrifter om fyllnadsgrad och vikt beaktas och under förutsättning att olägenheter för människors hälsa eller miljön inte uppstår.

Två permanentnärboende fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare kan efter ansökan till Gatukontoret medges rätt att använda gemensam avfallsbehållare under förutsättning att bestämmelserna i dessa föreskrifter om fyllnadsgrad och vikt beaktas och att olägenheter för människors hälsa eller miljön inte uppstår.

Två eller tre närboende fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare i fritidshus kan efter ansökan medges rätt att använda gemensam avfallsbehållare under förutsättning att bestämmelserna i dessa föreskrifter om fyllnadsgrad och vikt beaktas och att olägenheter för

människors hälsa eller miljön inte uppstår.

För utsträckt hämtningsintervall enligt 32 § krävs att varje fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare komposterar allt sitt matavfall.

Ansökan om utbyte av befintlig avfallsbehållare mot en mindre eller ansökan om gemensam behållare görs till Gatukontoret.

Uppehåll i hämtning

37 § Uppehåll i hämtning vid permanentbostad och fritidshus kan efter ansökan medges fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare om fastigheten inte kommer att utnyttjas under en sammanhängande tid av minst tre månader och längst 12 månader.

Ansökan ska lämnas till Gatukontoret senast en månad före den avsedda uppehållsperioden. Vid beviljat uppehåll äger kommunen rätt att ta ut grundavgift enligt av kommunfullmäktige antagna renhållningsavgifter.

Befrielse från att överlämna hushållsavfall till kommunen

38 § Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare som själv kan ta hand om sitt hushållsavfall på ett sätt som är betryggande för människors hälsa och miljön, kan efter ansökan till samhällsbyggarnämnden om det finns särskilda skäl, befrias från skyldigheten att lämna avfall till kommunen för transport, bortskaffande och återvinning. Befrielse från skyldigheten att lämna hushållsavfall till kommunen kan beviljas för maximalt tre år i taget.

Vid beviljad befrielse äger kommunen rätt att ta ut grundavgift enligt av kommunfullmäktige antagna renhållningsavgifter.

Medgivande om befrielse från skyldigheten att lämna hushållsavfall till kommunen kan komma att återkallas om kommunen konstaterar att hushållsavfall trots uppgifterna om eget omhändertagande lämnas för hämtning eller om kommunen på annat sätt gör sannolikt eller kommer fram till att hushållsavfall från fastigheten inte omhändertas på det sätt som medgivits.

Ikraftträdande

Dessa föreskrifter träder i kraft 2017-06-12 då renhållningsordning för Jokkmokks kommun 2008-09-22 upphör att gälla.

Bilaga 1

Anvisningar om sortering och överlämning för Jokkmokks kommun

Av kommunens renhållningsföreskrifter och övriga tillämpliga föreskrifter följer att nedan uppräknade avfallsslag ska utsorteras. Avfallet lämnas på återvinningscentral (ÅVC) enligt anvisningar.

Farligt avfall

Följande produkter eller ämnen utgör exempel på vad som skall hanteras som farligt avfall:

  • Färg-, lackavfall samt hartser
  • Limavfall (exempel kontaktlim, epoxilim, spackel)
  • Lysrör (exempelvis lågenergilampor, solarierör, halogenlampor, vanliga lysrör)
  • Lösningsmedel
  • Fotokemikalier (exempelvis fix och framkallare)
  • Bekämpningsmedel
  • Sprayburkar
  • Annat starkt surt eller starkt alkaliskt avfall (exempelvis frätande ämnen som kaustiksoda, svavelsyra, ammoniak, lut, avkalkningsmedel)
  • Avfall som innehåller kvicksilver (exempelvis termometrar, barometrar, reläer)
  • Hushållsavfall som utgörs av eller innehåller farligt avfall lämnas vid återvinningscentralerna.
  • Gammal medicin lämnas på apotek.

Batterier

  • Enligt förordningen (2008:834) om batterier är hushållen skyldiga att sortera ut batterier
  • Batterier kan lämnas vid försäljningsställen för batterier samt på återvinningscentralerna (ÅVC)
  • Produkter med inbyggda batterier lämnas som elavfall
  • Bilbatterier och andra större startbatterier kan lämnas vid försäljningsställen för batterier samt återvinningscentralerna

Grovavfall

  • Grovavfall är sådant skrymmande avfall från hushållen som inte ryms i eller av andra skäl inte kan läggas i behållare eller säck för hushållsavfall. Grovavfall är exempelvis utrangerade möbler, cyklar och liknande.
  • Grovavfall från hushåll (skrymmande hushållsavfall) lämnas vid återvinningscentralerna och sorteras i brännbart/icke brännbart eller i övrigt enligt anvisningar på ÅVC
  • Döda sällskapsdjur samt avfall från husbehovsjakt kan efter samråd med Samhällsbyggarnämnden grävas ner på den egna fastigheten eller på annans mark med fastighetsägarens tillstånd.

Avfall av elektriska och elektroniska produkter från hushållen

  • Avfall av elektriska och elektroniska produkter lämnas in vid återvinningscentralerna.

Kasserade kylskåp och frysar

  • Avfall från elektriska och elektroniska hushållsprodukter, inklusive kyl- och frysapparater och belysningsutrustning skall förvaras skilt från annat avfall
  • Kasserade kylskåp och frysar och belysningsutrustning ska lämnas på kommunens återvinningscentraler.

Avfall under producentansvar

  • Förpackningar av metall, kartong, plast, wellpapp och glas lämnas vid återvinningsstationerna eller på annan plats som anvisas av förpackningsproducent.

Kontakt

Vid frågor kontakta:

Conny Öhman, Gatuchef

E-post:

Magnus Vannar, Renhållningschef arbetsledare VA

E-post:

Senast uppdaterad: 2024-05-03