Återbruk och cirkuläritet

Frafik över avfallstrappans fem steg: 1. Minimera, 2. Återanvända , 3. Materialåtervinna, 4. Utvinna energi och slutligen 5. Deponera. Illustration.

Att minska avfallet ger många positiva effekter, både för dig, din plånbok, klimatet och miljön.

Avfall som aldrig uppstår

Allt avfall har en gång varit nya produkter och för att producera dem krävdes råvaror, energi och ibland kemikalier. Vi brukar därför säga att det bästa avfallet är det som aldrig uppstår.

Den största miljöpåverkan under en produkts liv sker i de flesta fall vid tillverkningen. Ju mindre som slängs desto mindre behov av nya produkter och desto mindre påverkas klimat och miljö. Även om materialet kan återvinnas är det mycket bättre för miljön att undvika att avfallet överhuvudtaget uppstår

Avfallstrappan

I kommunen arbetar vi utifrån den så kallade Avfallstrappan. Den bygger på fem steg där kommunen i första hand ska arbeta med att minimera avfall (steg 1), i andra hand främja återbruk av avfall, i tredje hand materialåtervinna, i fjärde hand utvinna energi och som sista utväg deponera (steg 5).

Avfallstrappan är ett EU-direktiv som är antaget i den svenska miljöbalken. Det är alltså viktigt att återvinna avfall på bästa sätt, men den största miljönyttan får vi av ett avfall som inte uppstår. Exempelvis användandet av tygkassar istället för plastkassar eller cirkulära system där en trasig produkt kan användas till något annat.

Cirkuläritet

Ett annat sätt att se på minskat avfall är cirkulära system där något trasigt ses som en resurs som kan nyttjas till nya produkter.

Det gäller att; laga, byta och låna istället för att bara köpa och slänga. I ett cirkulärt system används alltså produktens beståndsdelar så många gånger som möjligt.

Återbruksbutiken Återvinsten

En av de saker vi gör för att arbeta med att minimera mängden avfall och främja återanvändning är vår återbruksbutik. Hit är ni hjärtligt välkomna att shoppa produkter som annars hade hamnat i avfallshögarna.

Har du saker som kan återbrukas tar vi gärna emot dem. Meddela personalen så hjälper de dig eller lämna dem själv utanför återbruksbutikens dörr på återvinningscentralen i Jokkmokk.

Besök oss gärna, här kan du fynda alltifrån möbler till husegeråd. Butiken tar endast emot betalningar via swish.

Öppettider

Måndagar - fredag: 07:00-12:00 

Kontakt

Vid frågor kontakta:

Magnus Vannar, Renhållningschef arbetsledare VA

E-post:

Jokkmokks Återvinningscentral, Personal vid inlämningsrampen

E-post:

Senast uppdaterad: 2024-05-03