Vem tänder och släcker våra gatljus?

Vem släckte lyset? Eller kanske, vem tänder? Och när? Gatljusen engagerar, det är uppenbart. Så här kommer en liten upplysning.

Taggar: #Nyhet, #Kommun

Det pratas gatljus och vägbelysning nästan lika mycket som vädret. Ämnet engagerar kommunmedborgarna som, med all rätt, vill veta hur det ligger till. Inte minst när gatlyktorna tänds på hösten och hur den kommunala kontrollronderingen går till. Eftersom ett nytt avtal precis har tecknats vilket innebar att datumet för upptändningen i höst fick förskjutas några dagar, så passar vi på att ge er lite information om vad som gäller.

Just nu jobbas det med kontroll och byte av eventuellt trasiga lampor/armaturer. Därför kan, på vissa ställen, gatlamporna vara tända även under dagtid.  

Jokkmokks kommun omfattas av i runda tal 2000 ljuskällor där gatuarmaturerna i Jokkmokk, Vuollerim, Porjus och Murjek tänds upp den 15 augusti varje år. I övriga delar är gatlamporna relästyrda vilket innebär att kostnaden alltid är densamma, oavsett om det lyser i stolpen dygnet runt. Kan vara bra att veta.

Den upphandlade entreprenören Vattenfall ska efter uppstart den 15 augusti har kontrollerat och reparerat innan september månads utgång. 25 procent av ljuskällorna byts ut vart fjärde år och schemat rullar sedan med byte av 25 procent året därpå, och så vidare. Samtidigt görs en översyn.

Omedelbar åtgärd: Sätts in när uteblivet gatljus kan innebära direkt fara för person och/eller trafikanter.

Nära anslutning: Sätts in vid mörker vid busshållplats, övergångställe och/eller liknande platser.

Enstaka lampor i övrigt: Byts ut under närmaste månaden och här sker samordning med entreprenören för att nå bästa effektivitet och därmed lägsta kostnad.

Till sist: Gatljusen har fasvis släckning vilket innebär att en stolpe av tre alltid lyser. Lampa ett och två släcks med en timmes intervall (2200 och 2300) och tänds upp 0500, vilket innebär att samtliga ljuskällor då är igång igen.

Vid eventuellt mörker görs felanmälan till gatukontoret.


Publicerad: 2019-08-23 15:38. Ändrad: 2019-08-27 08:02.


Kommun & Samhälle26 september 2023

Har du en krislåda hemma?

En kris kan göra så att samhället som vi är vana vid förändras. Om elen försvinner kan du exempelvis inte ta ut kontanter i bankomater eller betala i butiker. Värmen försvinner, och det blir även svårt att laga och förvara mat.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle25 september 2023

Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs vecka 39 (25 september - 1 oktober).

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle14 september 2023

Projektstart - Move on up

Move on up - är ett nytt samverkansprojekt som har startat mellan Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Överkalix kommun. Projektet är under tre år och har fokus på mottagarkapacitet.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle11 september 2023

Var med och påverka Vision 2040

Under hösten pågår ett viktigt arbete med att ta fram vision 2040. Kort sagt handlar det om att tillsammans berätta, tycka, tänka och drömma om vart vår kommun befinner sig år 2040, kopplat till samhällsutvecklingen i stort.

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter