Genom projektarbete och Insamlingar har elever från Västra Skolan i Jokkmokk genom åren skänkt över 160 000 kronor till Världens Barn.
Under Focusprojektet, som avslutades under våren 2017, genomfördes ett stort antal intervjuer som presenterade människor som valt att bo i Jokkmokk och som på olika sätt bidrar till samhällsutvecklingen.
Vissa av intervjuerna blev aldrig publicerade under projekttidens gång så därför väljer vi att presentera dem på kommunens hemsida och på Facebook i en sommarserie.
Så häng med oss på en resa där du möter en rad spännande och entusiastiska kommunmedborgare. Först ut är Västra skolan.
Fritidspedagogen Maria Lindström, konstnären Monika Lundmark och mediahandledaren Lennart Nilsson driver tillsammans med barnen från klass 3 på Västra skolan ett mångårigt projekt för att samla in pengar till Världens Barn.
Projektet bygger alltid på att barnen själva skapar något som de sedan kan sälja för att samla in pengar.
Genom åren har projektet resulterat i att över 160 000 kronor samlats in. Exempelvis gav insamlingen under 2016 hela 30 470 kronor vilket betydde att klass 3 från Västra även vann P4 Norrbottens skolkamp.
De olika projekten har, bland annat, handlat om dans, animerad film, böcker, tidningsskrifter och konstutställningar. Allt arbete utgår från FN:s Barnkonversion som även ingår i läroplanen och projektet integreras bland annat i undervisningen i svenska.
- Barnen har ett brinnande intresse och är mer eller mindre proffs på barnkonversionen, säger Maria Lindström stolt.
Enligt Barnkonversionen har barn världen över rätt till lek, vila och fritid och arbetet 2017 är ett utmärkt exempel på detta - en ny bok om barns rättigheter förr och nu som barnen sålde på vintermarknaden. Varje bok kostade cirka 200 kronor att trycka och externa finansiärer i projektet var Kultur- och Fritidsnämnden vid Jokkmokks kommun, Sparbanken Nord, Region Norrbotten och Stiftelsen för Norrbottens läns arbetsstugor.
- Delprojekten är inte lönsamma ur ett ekonomiskt perspektiv. Skolan har inte möjligheten att satsa alla de pengar som krävs utan vi är beroende, och mycket tacksamma, för det fina stöd vi får utifrån, säger Maria.
Arbetet bild och form integreras i den övriga skolundervisningen och Maria berättar att projektarbetet över tid har stöd både hos rektor och skolchef men hon vill även lyfta fram alla sina kollegor.
- Vi har fantastiska pedagoger på vår skola, konstaterar hon.
Publicerad: 2018-06-13 10:49. Ändrad:
2018-06-13 10:57.