Välgörenhet och motion, en oslagbar kombo

På fem år har Välgörenhetsloppet i Jokkmokk blivit en riktig folkfest. Folk kommer ut i friska luften, går, lufsar och spurtar en dryg halvmil runt Talvatissjön samtidigt som många sköna slantar samlas in till Cancerfonden. Kan det bli bättre? – Visionen är att det ska vara en riktig familjedag, säger Camilla Andersson.

Taggar: #Kommun, #Sport, #Mötesplats

Den 11 juni, en strålande solig och varm försommardag, var det dags för den femte upplagan av Välgörenhetsloppet. Fem driftiga kvinnor, Anna Lundström, Anna-Karin Sundberg, Annelie Eklöw, Camilla Andersson och Kaisa Sandström, står bakom arrangemanget som på kort tid blivit ett efterlängtat delmål för många motionärer.

En riktig familjedag

Idén till Välgörenhetsloppet föddes ursprungligen i bilen på väg till Kallax när kompisgänget var på väg för att springa Tjejmilen i Stockholm. Varför inte göra något liknande i Jokkmokk? Från tanke till handling var steget inte långt.

–  Vi ville samla in pengar till någon viktig organisation samtidigt som vi ville att det skulle hända något roligt i Jokkmokk där så många som möjligt kunde delta, berättar Camilla Andersson.

Responsen blev över förväntan. Spontana deltagarkommentarer som: ”Jag har aldrig varit med om ett arrangemang som binder samman så många på så bred front; ålder, kön, nationalitet och förmåga” vittnade om att satsningen var helt rätt.

Ordet roligt var precis mitt i prick även 2017. Det var full fart i parken ända från elvatiden. De små studsade som gummibollar i hopptälten eller fick sina ansikten målade som lejon och gröna hulkar, vuxna drack kaffe, några åt lunch, pratade, stretchade och snackade träningsupplägg. Vuollerimrevyn underhöll. Loppets energiska konferenciär Anna Lundström lotsade löpare och publik genom arrangemanget, som inte var över förrän fem timmar senare då det åtråvärda resepresentkortet värt 10 000 kronor hittat rätt ägare med lottens hjälp.

Knattar med spring i benen

Årets lopp samlade prick 500 deltagare i alla åldrar. En färggrann clown, misstänkt lik Camilla, värmde upp småttingarna med ekvilibristiska huvud-axlar-knä- och tåövningar från scenen. Den yngsta gruppen upp till fem år sprang 380 meter. Gissa om det var full fart i benen. En och annan pappa såg ut att få pinna på för att alls hinna med.

Nästa sträcka var 1,6 km för alla upp till tretton. Här märktes tydligt att det finns löpartalanger på tillväxt i Jokkmokk.

Nytt för i år var en tävlingsklass med 36 deltagare. Snabbast var Beilul Bahare som tillsynes oberörd avverkat 5,3 kilometer och därmed sprungit till sig ett par superfina löparskor. Nya dojor fick också Bella Nordlund som gick i mål som snabbaste kvinna.

Glada motionärer

Tävling i all ära men det är bara att konstatera att Jokkmokk vimlar av glada motionärer.

–  Det bästa är att loppet är så tillgängligt. Sträckan runt Talvatissjön är anpassad även för barnvagnar och rullstolar så alla kan verkligen vara med, säger Camilla, som till vardags jobbar som skolsköterska och har ett förflutet inom företagshälsovården.

–  Jag tycker att det är jätteviktigt att alla rör sig på något sätt efter egen förmåga. Det är inte alltid löpning passar, men man ska absolut inte förringa en promenad. Tycker man om att dansa eller simma gör man det, vadsomhelst är bra så länge man rör på sig. Själv brinner jag för motionsgympa.

Målet inom räckhåll

Förutom startavgifterna som oavkortat går till välgörenhet auktionerades diverse hantverkartjänster och annat kul ut till högstbjudande.

–  Vi har länge fungerat om vi kunde auktionera ut våra män men det har inte fungerat, skojade Anna Lundström.

–  Så kom vi på att de faktiskt kan bidra med hantverkstjänster genom sina företag.

Greppet var populärt. Budgivningen hade startat redan innan på Facebook och skulle nu klubbas definitivt. Folk budade friskt på bland annat VVS-, målar- och eltjänster. Någon gjorde kapet att ropa in en kock som ska laga en festlig trerättersmiddag hemma hos högstbjudande.

Några dagar efter Välgörenhetsloppet är den insamlade summan uppe i 95 000 kronor. Målet som arrangörerna gett sig katten på att nå, ett sexsiffrigt belopp, är inom räckhåll. De två första åren gick behållningen till Barncancerfonden men sedan dess har Cancerfonden fått överskottet.

–  Alla har cancer nära på något sätt, antingen i familjen eller bland kompisar, konstaterar Camilla Andersson.

Generösa sponsorer

Välgörenhetsloppet kan anordnas tack vare sponsring och bidrag från inte mindre än 128 lokala företagare och andra sponsorer som KUPP/Jokkmokks kommun, Jokkmokks Allmänning och Sparbanken Nords kultur- och idrottsstiftelse. Tack vare det kan startavgifter och andra intäkter gå oavkortat till välgörande ändamål.

Utlottning av priser från det synnerligen välfyllda prisbordet, blev gräddan på moset denna fantastiska sommardag. Det var åtskilliga som nöjt kunde knata hem med exempelvis en sprillans ny cykel, surfplatta, yxa, skruvdragare, våffeljärn, lunchkuponger eller presentkort. Inte mindre än fem personer ser nu fram emot en hissnande upplevelse som passagerare i den legendariske rallyföraren Stig Blomqvists bil. Men det är en helt annan historia...

www.valgorenhetsloppetjokkmokk.se

Bildtext: Initiativtagare och arrangörer: Anna-Karin Sundberg, Annelie Eklöw, Camilla Andersson, Anna Lundström och Kaisa Sandström.


Publicerad: 2017-06-20 13:18. Ändrad: 2017-06-20 13:24.


Kommun & Samhälle25 juni 2024

Tyck till om Jokkmokk

Kommunen arbetar just nu med att ta fram en ny översiktsplan, som ska ange en långsiktig riktning för hur Jokkmokk kommun ska utvecklas som samhälle och plats.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle31 maj 2024

Möjlig nyetablering av vätgasproduktion

Vattenfall har nu lämnat in en ansökan om planbesked för storskalig vätgasproduktion i Jokkmokks kommun. Syftet med planläggningen är att pröva förutsättningar för verksamheter inom produktion och lagring av vätgas.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle31 maj 2024

Varning för höga flöden

SMHI har utfärdat en gul varning för höga flöden i den västligaste delen av Norrbottens län, inklusive i fjälltrakterna i Jokkmokks kommun.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle29 maj 2024

Digitaliseringsgruppen i Jokkmokk

Digitala verktyg, skärmtid i undervisningen och introduktionen av AI - detta är några av de frågor som digitaliseringsgruppen i Jokkmokks kommun har på agendan. Tillsammans med personal inom barn och utbildning verkar de för att digitaliseringen sker på rätt sätt, och att den ska vara till nytta för barn och unga i skolan.

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter