Covid-19: Tre konstaterade fall

Region Norrbottens senaste statistik visar att det finns tre konstaterade fall av Covid-19 i Jokkmokks kommun.

Taggar: #Nyhet, #Kommun

Tidigare statistik har länge visat på ett konstaterat fall av Covid-19 i Jokkmokk - nu är det alltså tre.

Samtidigt har antalet konstaterade fall i länet ökat den senaste veckan vilket oroar smittskyddsläkare Anders Nystedt.

"Det har konstaterats fler fall i takt med ökad provtagning men det som oroar är att vi verkat börjat släppa på garden, vilket inte är bra. Bara för att det blev tillåtet att resa fritt så måste vi fortsatt hålla i handhygien, social distans och skyddet av våra äldre. Det är otroligt viktigt", säger Nyström.

Inför sommaren gäller fortsatt de allmänna råden:

  • Stanna hemma om du har symtom.
  • Håll avstånd.
  • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp.
  • Undvik större sociala sammanhang.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Använd handsprit. 

Från den 13 juni kan symtomfria personer resa i Sverige. Det är viktigt att alla följer reglerna om att hålla fysiskt avstånd mycket noggrant, både under resan och under vistelsen. Innan du reser, kolla med kommunen du vill besöka vad som gäller på plats. Folkhälsomyndigheten avråder från att resa kollektivt.

Utrikesdepartementet, UD, avråder från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller fram till den 15 juli, därefter gör UD en ny bedömning.

När vi inte kan resa och umgås som vanligt förväntas det lokala friluftslivet öka kraftigt i sommar. Att fler människor ger sig ut i naturen är så klart positivt och något myndigheterna uppmuntrar. Samtidigt är det extra viktigt att alla visar hänsyn mot naturen, djurlivet, markägare och andra människor.

I skyddade områden som till exempel naturreservat och nationalparker finns särskilda bestämmelse för att skydda naturen. Det kan innebära att allemansrätten är begränsad i vissa delar men utökad i andra.

Elda säkert – tänk på brandrisken.

På grund av risken för smittspridning har Svenska turistföreningen, STF, infört begränsningar av hur många som får övernatta i föreningens fjällstugor. Fjällvandrare behöver också boka plats i stugorna och betala i förväg. Även privata uthyrare av fjällstugor kan ha infört liknande regler. 

Vissa nöjesfält, djurparker och vattenland håller öppet med särskilda restriktioner trots förbudet mot offentliga tillställningar för fler än 50 personer. Det kan till exempel handla om att man endast släpper in ett begränsat antal besökare, att biljetterna måste förbokas eller att delar av parken är stängd. Ta reda på vad som gäller innan du besöker en nöjespark.

Restauranger och kaféer får hålla öppet under vissa förutsättningar:

   •  Det får inte uppstå trängsel. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla lite mer         än en armslängds avstånd mellan varandra.
   •  Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Att beställa och             hämta mat vid en disk är endast tillåtet om det kan göras utan att det uppstår         trängsel.
   •  Gästerna ska alltid äta maten sittandes vid ett bord.
   •  Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel.
 
Hotell, vandrarhem och campingplatser bör se till att personal och gäster känner till och följer Folkhälsomyndighetens råd. Besöksverksamheter bör kunna erbjuda alternativa lösningar till köer vid exempelvis incheckning.
Personal och besökare bör också ha möjlighet att tvätta händerna, både med tvål och vatten och handsprit.
Om verksamheten har restaurang, bar eller kafé omfattas den av Folkhälsomyndighetens trängselregler för bland annat restauranger och krogar.

Det är viktigt att barn i så stor utsträckning kan fortsätta med sina normala aktiviteter. Därför tillåter Folkhälsomyndigheten kollon och lägerverksamheter i sommar, om de hålls i mindre grupper i närheten av hemorten.

Badplatser omfattas inte av förbudet mot offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Det allmänna rådet om att hålla avstånd gäller.


Publicerad: 2020-06-09 16:37. Ändrad: 2020-06-10 10:47.


Kommun & Samhälle26 juni 2020

Varning: Stor risk för skogsbränder

Det är mycket torrt i markerna just nu. Myndigheterna avråder därför bestämt allmänheten att elda.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Kommun & Samhälle25 juni 2020

Kommunen informerar om kommunikation kring Covid-19

Jokkmokks kommun har fortsatt, torsdagen den 2 juli, ingen konstaterat smittad av Covid-19 inom socialtjänstens verksamheter. Socialtjänstens verksamheter omfattar äldreboenden, hemtjänst, LSS-boenden, personlig assistans och dagcenter.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Kommun & Samhälle23 juni 2020

Socialtjänsten vädjar till anhöriga och allmänhet

Det förvärrade läget i Gällivare och ett märkbart ökat tryck inom socialtjänstens verksamheter gör att riktlinjerna nu skärps kring besök. Socialchef Maria Larsson vädjar till anhöriga och allmänhet och avråder, bland annat, från att ta hem närstående från vård- och omsorgsboenden.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Kommun & Samhälle22 juni 2020

Varning: Stor brandfara i hela länet

Risken för skogsbränder är stor i Norrbottens kust- och inland. Räddnings­tjänsterna i länet uppmanar allmänheten att undvika all eldning i skog och mark.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Visa fler nyheter