Skillnaden mellan investering och drift

I den kommunala verksamheten talas det ofta om investeringar och driftskostnader. Inte minst när det gäller fastighetsaffärer och etableringar. Men vad betyder detta – och vad är egentligen skillnaden mellan investering och drift? Vi ber kommunens chef för samhälls- och infrastrukturfunktionen Erik Fagerström att reda ut begreppen:

Taggar: #Nyhet, #Kommun

Vad är då en driftkostnad?

”Kommunen har kostnader för att driva och upprätthålla hela sin omfattande verksamhet. Exempel är hyror, löpande kostnader för lokaler, löner och förbrukningsmateriel. Det är, med andra ord, driftkostnader. Och i den kommunala resultaträkningen är det driftkostnaderna som redovisas”.

Vad är då en investering - och vilken är skillnaden?

”Enklast förklarat - en investering är en engångskostnad som finansieras via lån från externa långivare (bank) eller från kommunen själv. I det senare fallet nyttjas eget kapital som byggts upp över tid efter positiva budgetresultat. Det är dock viktigt att komma ihåg att de kostnader som uppstår i samband med räntebetalning och värdeminskning på investeringen ska räknas som en kapitalkostnad - i sin tur en driftkostnad”.

”Exempel på kommunala investeringar kan vara vägar och vatten- och avloppsnätet. Det kan också vara uppförande av en ny sporthall eller skola eller lokalanpassning vid ändrade förutsättningar och nya behov”.

Förstår du att detta kan verka lite krångligt för gemene person?

”Absolut, det är inte så enkelt. En investering kan räknas hem via driftkostnaden. Det är kanske inte helt logiskt”.

Kan du konkret sammanfatta..?

”Jag ska försöka. En investering i en lokal för en extern hyresgäst som betalar en hyra som med marginal täcker drifts- och kapitalkostnaderna. Det skapar förutsättningar för att säkerställa och utveckla den egna verksamheten. Budgeten för driften ökas. Detta betyder i sin tur att en investering för en extern part därför kan möjliggöra kommunal utveckling”.


Publicerad: 2019-02-04 17:19. Ändrad: 2019-02-05 09:02.


Kommun & Samhälle14 september 2023

Projektstart - Move on up

Move on up - är ett nytt samverkansprojekt som har startat mellan Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Överkalix kommun. Projektet är under tre år och har fokus på mottagarkapacitet.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle11 september 2023

Var med och påverka Vision 2040

Under hösten pågår ett viktigt arbete med att ta fram vision 2040. Kort sagt handlar det om att tillsammans berätta, tycka, tänka och drömma om vart vår kommun befinner sig år 2040, kopplat till samhällsutvecklingen i stort.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle04 september 2023

Medborgarundersökning

Vad är du som invånare i Jokkmokks kommun nöjd med och vad kan förbättras?

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle22 augusti 2023

Skolstart 2023

Nu är det dags för skolstart och vi hälsar alla elever i Jokkmokks kommun välkomna till ett nytt läsår enligt följande:

Taggar: #Kommun, #Ung, #Utbildning, #Barn
Visa fler nyheter