Några veckor i maj hade de tolv eleverna från Samiska grenen inom Samhällsprogrammet i Jokkmokk slöjdutställning på Sámi Duodji. Gymnasieeleverna visade prov på en imponerande hantverksskicklighet. Det lovar gott inför framtiden.
Montrarna var fyllda med slöjdföremål som gott och väl hade kunnat vara gjorda av fullfjädrade slöjdare. Ändå är de som skapat de vackra föremålen och kläderna faktiskt tonåringar.
– De flesta av oss är nybörjare. Vi kommer alla från olika skolor och det har inte varit så många som har kunnat välja samisk slöjd i grundskolan, berättar Maarja Olofsson, som flyttat från Grytsjö, tio mil väster om Vilhelmina, för att gå samiska programmet i Jokkmokk.
De tolv elever som går det samiska programmet just nu kommer från Karesuando i norr till Stockholm i söder. Sameslöjd, sámi duodji, är ett av programmets karaktärsämnen. Som en del av kursen samisk hantverkskultur är det ettornas uppgift att arrangera en utställning och hålla i vernissage, marknadsföring och kontakter med media.
– Det gav verkligen mersmak. Det är jättekul att se att det finns så många olika sätt att göra en utställning. Och att de finns så olika slöjdföremål och tekniker, säger Maarja.
Maarja har liksom flesta av de andra tjejerna valt skinn och textil det här läsåret. Hon har sytt en oväderskrage (på samiska Njálmefahttá, luhkká eller skopmehke), vilket också Rebecca Marakatt och Isabelle Omma har gjort. Maarja har dessutom gått utanför sin komfortzon och tillverkat en klädställning av björk. Att jobba med trä trodde hon skulle vara en lätt pix, men där hade hon fel.
– Det var mer arbete och svårare än jag trodde, konstaterar Maarja.
Malåtjejen Marja Lisa Rannerud kommer bättre sams med hårda material. Hon går trä och horn och har slöjdat en vacker träkåsa och en kniv med skaft i läder, horn och trä. Även Simon Lundmark Kuhmunen har slöjdat i trä. Den välarbetade skålen tog honom åtskilliga timmar att få klar.
– Det var riktigt kul att göra en skål av björkvril, det har jag länge velat prova. Men när jag hade kommit en bit på vägen fick jag bekymmer eftersom träet sprack. Det tog säkert en flitig vecka att få den klar, säger Simon.
Elle Mina Kuoljok Baer har sytt en rosaröd ylleväska, Ina Marie Klemensson en vit skinnväska och Eljans Tomas H Johannesen har sytt en i naturfärgat skinn. Väskorna väcker habegär, liksom övriga utställningsföremål också gör.
Det är kanske inte att undra på att eleverna på samiska programmet bestämde sig för att flytta långt hemifrån för att gå just den här linjen.
– Jag gick samisk konfirmation för två år sedan. Där hade några av ledarna nyss tagit studenten från samiska programmet här i Jokkmokk. Jag blev intresserad och ville också gå. Nu är jag jättenöjd. Det hade inte kunnat bli bättre, säger Maarja Olofsson.
Slöjdutställningen hade knappast heller kunnat bli bättre. Bra jobbat, fortsätt slöjda och håll de traditionella samiska hantverken levande!
FAKTA:
- Samiska programmet på Lapplands Gymnasium i Jokkmokk är en linje med riksintag
- Förutom samhällsprogrammets traditionella kärnämnen läser eleverna på den samiska inriktningen antingen nordsamiska, lulesamiska eller sydsamiska, samisk historia, samiskt hantverk; trä/horn eller skinn/textil, hantverkskultur, entreprenörskap samt kursen ren och dess naturmiljö
- Under studietiden kan eleverna också medverka vid renslakt och renskiljning och besöka olika samiska kulturmiljöer.
Publicerad: 2017-06-02 15:57. Ändrad:
2017-06-15 15:10.