Samisk språkvecka 23 - 27 oktober 2023

Nu firar vi Gïelevåhkoe/ Giällavahkkuo/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giellavahkku - Samisk språkvecka 2023. Syftet med den samiska språkveckan är att lyfta de samiska språkens status, och öka kunskapen om samiska språk och kultur i hela samhället

Taggar: #Kommun

De samiska språken är både urfolksspråk och nationella minoritetsspråk i Sverige, men syns väldigt lite ute i majoritetssamhället, de är dessutom hotade att försvinna. Språks synlighet i vardagen är av stor betydelse för språkanvändarnas känsla av tillhörighet och erkännande, då språk hör ihop med identitet och kulturarv.

Tips! Här kan du jämföra olika fraser på fem av de samiska språken sydsamiska, umesamiska, pitesamiska. lulesamiska och nordsamiska.

Digitala språkkvällar
Samiskt språkcentrum arrangerar fem digitala språkkvällar, där samiska är kommunikationsspråket (ej tolkning). Välkommen att vara med och samtala under dessa kvällar! Du behöver ej föranmäla utan klicka bara på respektive länk för att delta på språkkvällen. Läs mer om språkkvällarna i evenemangskalendern.

Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum visar ett filmprogram i samarbete med Sápmifilm och har Språkcentrums quiz utplacerat i museet under språkveckan. Läs mer om Ájttes program här.

Mer information om språkveckan fås via

Språkveckans hemsida: www.giellavahkku.org

Sametingets hemsida: www.sametinget.se/sprakvecka

Vid frågor vänligen kontakta projektledare Giellavahkku Sanna Vannar, Jokkmokk: sanna.vannar@sametinget.se

Eller Samiskt språkcentrum via e-post: gielejarnge@sametinget.se

---- ---

Jokkmokks kommun är förvaltningskommun för det nationella minoritetsspråket samiska. Läs mer här om Jokkmokks kommuns arbete med minoritetsspråket.


Publicerad: 2023-10-19 19:12. Ändrad: 2023-10-23 13:23.


Kommun & Samhälle16 maj 2024

Norrbottens 14 kommuner tog hem Vitalis stipendium 2024

Norrbottens 14 kommuner har tilldelats Vitalis stipendium 2024 för innovationsarbetet med ett gemensamt verksamhetssystem (Eko-system) för socialtjänsten. Priset delas ut varje år till innovationer inom vård, omsorg eller hälso- och sjukvård. Av 35 ansökningar togs tre finalister fram.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle25 april 2024

Information om offentliga majbrasor 2024

Offentlig majbrasa kräver tillstånd från Polisen. Nya bestämmelser gör att det även krävs dispens hos Samhällsbyggarnämnden för att elda.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle24 april 2024

Information från Försvarsmakten

Under vecka 18 genomför Försvarsmakten Immediate Response 24, IR24. IR24 är en del av en stor övningsserie inom Nato – Steadfast Defender 24.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle19 april 2024

Nu är det dags att ansöka om feriejobb

Nu kan du som född mellan 2006 och 2010, och som inte har (eller kommer att ha) fyllt 18 år i sommar, söka feriearbete. Sista ansökningsdag är den 19:e maj.

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter