Under tisdagen genomförs en regional tankesmedja för friluftsliv och tillväxt i Norrbotten, med deltagare från kommuner och organisationer i hela länet. Dagen syftar till att diskutera och väcka tankar kring hur friluftslivet kan användas för att såväl förbättra folkhälsan som regionens tillväxt.
Dagen inleddes av Norrbottens landshövding, Sven-Erik Österberg, som lyfte länsstyrelsens arbete mot de tio målen för Sveriges friluftslivspolitik. Dessa mål syftar till att stärka tillgängligheten till natur- och kulturlandskap, även för människor bosatta i tätort, hållbar utveckling och ökad kunskap om natur och miljö och hur friluftsliv förbättrar folkhälsan. Talade gjorde bland andra universitetslektor Linda Lundmark, som berättade hur naturturism kan utveckla glesbygden, och destinationsstrateg Camilla Bondareva från Swedish Lapland Visitors Board, som pratade om friluftslivets betydelse för besöksnäringen.
Under en paus berättar fritidschef Ann Enberg och fritidskonsulent Stefan Lindmark, som deltog under dagen, om tankarna de har kring arbetet med friluftsliv i kommunen.
- Vi har fått i uppdrag att ta fram en plan för hur vi ska jobba med friluftslivet, för att det politiska styret ska ha en samlad syn av hur vi ska arbeta, säger Ann Enberg. Bland annat finns tankar på att söka projektmedel från LONA, Lokala naturvårdssatsningen, för att jobba med friluftsplanen.
- Annars har vi en hel del spännande saker på gång, säger Stefan Lindmark, som också konstaterar att flera av de goda exempel som tagits upp under dagen är sådant som de redan arbetar med, eller planerar att göra, i lokal tappning.
- Vi är duktiga på friluftsliv! Vi jobbar mycket med att stödja och samverka med föreningarna, och vi har satsat i år. Bland annat har vi arrangerat Naturens dag i Vuollerim och Talvatis, som blev mycket välbesökta, berättar de.
Stefan nämner arbetet med lokala vandringsleder och promenadstråk. Han visar upp guiden över vandringsleder i Jokkmokk och foldern Sommarens utflyktsmål, som använts för att man ska få upp ögonen för det spännande som finns i närområdet – till exempel Kronogård, där svensk rymdforskning startade i början av 1960-talet. Härnäst väntar en utvärdering av satsningen på Fritidsbanken, där det går att låna skidor och skridskor.
I övrigt under dagen genomfördes ett par workshops kring hur man konkret kan jobba med friluftsliv och dela med sig av goda idéer och tankar, innan den sammanfattades av Victoria Bystedt, friluftssamordnare på länsstyrelsen.
- Det var en viktig dag som Länsstyrelsen höll i med mycket nyttig information om folkhälsa, friluftsliv och naturturism, avslutar Stefan Lindmark.
Trycksaken för vandringsleder i Jokkmokk finns att hämta på Turistbyrån, liksom Sommarens utflyktsmål. Vandringslederna och Sommarens utflyktsmål finns även att se på jokkmokk.se.
Kontaktpersoner:
Ann Enberg, fritidschef.
Stefan Lindmark, fritidskonsulent.
Publicerad: 2017-10-04 11:01. Ändrad:
2017-10-04 11:29.