Möjlig nyetablering av vätgasproduktion

Vattenfall har nu lämnat in en ansökan om planbesked för storskalig vätgasproduktion i Jokkmokks kommun. Syftet med planläggningen är att pröva förutsättningar för verksamheter inom produktion och lagring av vätgas.

Taggar: #Kommun

Planläggningen innefattar vätgasfabrik och berglagring för vätgasen, som distribueras via pipelines under jord. Området är beläget öster om Porsi och är föreslaget utifrån tillgång till effektuttag, råvatten samt möjlighet till berglagring.

– Vi ser positivt på att vattenfall fortsätter utreda förutsättningarna för en vätgasfabrik i Vuollerim/Porsi, säger Roland Boman, Kommunstyrelsens ordförande i Jokkmokk.

En potentiell etablering skulle innebära att Jokkmokk får en central roll för vätgasproduktion i Sverige, och ge kommunen en viktig roll i norra Sveriges industriomställning. Projektet väntas kunna gynna svenska basindustrier och nya industrisatsningar, men även skapa möjligheter inom det lokala näringslivet. I planprocessen ska det undersökas hur verksamhetens lokalisering i största möjliga mån kan undvika påtaglig påverkan på andra riksintressen.

Redan idag finns ett spännande samarbete med Vattenfall. Jokkmokks kommuns stora satsning på Campus Jokkmokk är ett viktigt samverkansområde som ska bli ett nav för utbildning och kunskap inom energiproduktion och energidistribution. Jokkmokks kommun ser fram emot fortsatt samverkan och utveckling tillsammans med Vattenfall.

Läs mer: Vattenfalls pressmeddelande


Publicerad: 2024-05-31 07:59. Ändrad: 2024-05-31 08:00.


Kommun & Samhälle31 maj 2024

Varning för höga flöden

SMHI har utfärdat en gul varning för höga flöden i den västligaste delen av Norrbottens län, inklusive i fjälltrakterna i Jokkmokks kommun.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle29 maj 2024

Digitaliseringsgruppen i Jokkmokk

Digitala verktyg, skärmtid i undervisningen och introduktionen av AI - detta är några av de frågor som digitaliseringsgruppen i Jokkmokks kommun har på agendan. Tillsammans med personal inom barn och utbildning verkar de för att digitaliseringen sker på rätt sätt, och att den ska vara till nytta för barn och unga i skolan.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle16 maj 2024

Norrbottens 14 kommuner tog hem Vitalis stipendium 2024

Norrbottens 14 kommuner har tilldelats Vitalis stipendium 2024 för innovationsarbetet med ett gemensamt verksamhetssystem (Eko-system) för socialtjänsten. Priset delas ut varje år till innovationer inom vård, omsorg eller hälso- och sjukvård. Av 35 ansökningar togs tre finalister fram.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle25 april 2024

Information om offentliga majbrasor 2024

Offentlig majbrasa kräver tillstånd från Polisen. Nya bestämmelser gör att det även krävs dispens hos Samhällsbyggarnämnden för att elda.

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter