Jokkmokk är bäst i länet på att inte kasta bort mat. Nu ska det bli ännu bättre när eleverna på högstadiet och gymnasiet också ska börja väga maten.
I Jokkmokks kommun arbetas det efter en tydligt fastslagna hållbarhetsmål och att äta upp det man tar för sig på tallriken är ett steg i att nå målen – och minska matsvinnet. 2017 var Jokkmokk bäst i länet på matsvinn - vilket upprepades 2018, allt enligt företaget Matsmarts årliga undersökning. I årets kommunranking hade Jokkmokk sparat 0,549 kilo per invånare i matsvinn vilket betydde topp i länet och en 54:e plats i riket. Vingåker toppar med sina 1,126 kilo.
”Det är naturligtvis jätteroligt att vi placerar oss så högt. Vi använder oss av närproducerat så långt det bara går och det känns viktigt att vi serverar produkter från länet och kött från Sverige. Vi jobbar målmedvetet med våra hållbarhetsmål vilket ger resultat”, säger kommunchefen Annika Almqvist.
En del i att minska matsvinnet och en del i framgången för Jokkmokk har varit, och är, att eleverna i låg- och mellanstadiet väger matresterna varje dag. De ser då tydligt hur mycket som kastas och hjälps sedan åt att minska siffrorna allt eftersom. En metod som slagit mycket väl ut. Nu tas nästa steg i detta när eleverna också på högstadiet och i gymnasiet börjar väga sin mat.
Skolorna i Jokkmokk har även länge satsar på mindre lagerhållning och infrysning av råvaror istället för att kasta desamma – allt för att hålla nere svinnet utan att tumma på kvaliteten.
Uppenbart ett fantastiskt bra koncept hela vägen.
Fakta/Norrbotten
Jokkmokk: 0,549 kg/invånare (54 i Sverige).
Arvidsjaur: 0,531 (58).
Arjeplog: 0,485 (75).
Övertorneå: 0,477 (80).
Pajala: 0,466 (84).
Kalix: 0,427 (98).
Älvsbyn: 0,298 (114).
Gällivare: 0,391 (127).
Boden: 0,337 (173).
Kiruna: 0,334 (175).
Överkalix: 0,331 (179).
Piteå: 0,314 (191).
Luleå: 0,298 (202).
Haparanda: 0,268 (238).
Publicerad: 2019-01-14 17:14. Ändrad:
2019-01-14 17:14.