Med välkyld fjällkomjölk i champagneglasen firades det nya mejeriet i Vuollerim den 6 juni. Mer än fördubblad kapacitet i ostproduktionen och ett första steg mot visionen om ett livsmedelsgodkänt tillverkningskök är i hamn.
Många förväntansfulla bybor var samlade framför det knallblå betonghuset i Vuollerim som tidigare varit både klädbutik och bank. Självskriven gäst vid invigningen var arkitekt Gunnar Åsell, Stockholm, som för ett par år sedan kom i kontakt med mejeridrömmarna då han tillsammans med sin fru Ingrid besökte Vuollerim. Han visade sig bli en ovärderlig resurs för det fortsatta utvecklingsarbetet.
- Han sa då att om vi skulle behöva en arkitekt någon gång skulle vi höra av oss. Det har öppnat så många dörrar till kontakter för att ro det här projektet i land, konstaterar Karin Eksvärd, styrelseordförande för Mathantverkshuset Vuollerimdelikatesser.
För Gunnar Åsell har processen inneburit ett flertal besök i Vuollerim och otaliga skisser.
- Det här har varit det roligaste ideella arbete jag någonsin gjort. Arkitekter är till för att lösa sociala, funktionella och ekonomiska problem och min roll har varit att sammanföra önskemål och funktioner. Det har varit jättekul att vara med och jag hoppas vara aktiv även i fortsättningen som extern Vuollerimstödjare, säger Gunnar Åsell.
Mjölkproduktionen säkrad
Den viktigaste förutsättningen för verksamheten är fjällkorna som betar på vallarna runt Vuollerim. Framtiden för mjölkproduktionen har varit oviss sedan Arctic Circle Products ekonomisk förening försattes i konkurs den 7 maj. Skräckscenariot var exekutiv auktion och att korna skulle gå till slakt.
- Konkursen skedde på frivillig basis efter påtryckningar av tidigare arrendator. Lösningen blev klar först igår. Bidra ideell förening kommer nu att driva verksamheten vidare och har skrivit ett nytt arrendekontrakt med gårdens ägare, berättar Louise Kramnäs Larsson, ordförande i föreningen.
Större kapacitet
Det nya mejeriet en knapp kilometer från mjölkgården är efterlängtat. Mejerskan Agnes Otterbech beskriver skillnaden mellan det nya mejeriet och det tidigare mejeriet i Skabram, strax utanför Jokkmokk.
- Förr kunde vi producera max sex ostar per dag, eftersom mjölkkaret bara rymde 300 liter. Här har vi ett ystkar på 700 liter och kan därför ta tillvara på både morgon- och kvällsmjölken samtidigt. Dessutom har vi en hel källarvåning under huset varav hälften är ostlager. Eftersom det är flera rum i källaren kommer vi att kunna ha olika typer av lagring på sikt, säger Agnes Otterbeck.
Stort ideellt engagemang
En lång rad bandklippare, som på ett eller annat sätt bidragit till att den första etappen nu är nådd, stod beredda med saxar. Karina Lindh, en av de många delägarna tillika VD i Mathantverkshuset Vuollerimdelikatesser, tackade varmt för allas arbetsinsatser.
- Det är många som har bidragit, oräkneliga timmar ideellt arbete ligger bakom.Alla länkar i kedjan är lika viktiga. Tack till er alla, ingen nämnd och ingen glömd, sa Karina innan hon symboliskt krossade mjölkflaskan vid husknuten och bandklipparna äntligen fick knipsa av bandet ackompanjerat av skramlet från en koskälla.
Mjölkgårdens driftsansvarige Vladan Bozhich delade den första Vuollerimtillverkade osten och invigningsdeltagarna lät sig väl smaka, både av den samt traditionell kaffeost och balkaninspirerad vitost.
Arbetet går vidare
Att första etappen nu är klar innebär att produktionen av ost och andra mejeriprodukter är igång och att hårdostar börjat fylla lagerhyllorna. Besökarna fick kika in i lokalerna där ännu mycket arbete återstår. Genom ett stort fönster i det som ska bli butiksdel kommer kunderna att kunna se ostproduktionen.
- Etapp 2 blir att fixa varuhiss och trapp till källarvåningen, berättar Karina Lindh.
I den långsiktiga visionen finns även ett livsmedelsgodkänt tillverkningskök. Redan nu producerar företaget pajer och Vuollerimrullar. Förhoppningen är att bredda sortimentet, men också att andra småskaliga livsmedelsproducenter i trakten ska kunna hyra in sig i köket för längre eller kortare perioder.
Kossorna i hagen gör precis som de alltid brukar. Betar, idisslar och omvandlar sommarens örter och hö till god och fet fjällkomjölk, som med lite mejerimagi blir ostskivor på frukostmackan.
Publicerad: 2018-06-08 16:24. Ändrad:
2018-06-08 16:33.