Vit skumpa på mejeriinvigning

Med välkyld fjällkomjölk i champagneglasen firades det nya mejeriet i Vuollerim den 6 juni. Mer än fördubblad kapacitet i ostproduktionen och ett första steg mot visionen om ett livsmedelsgodkänt tillverkningskök är i hamn.

Taggar: #Kommun, #Naringsliv, #Turism

Många förväntansfulla bybor var samlade framför det knallblå betonghuset i Vuollerim som tidigare varit både klädbutik och bank. Självskriven gäst vid invigningen var arkitekt Gunnar Åsell, Stockholm, som för ett par år sedan kom i kontakt med mejeridrömmarna då han tillsammans med sin fru Ingrid besökte Vuollerim. Han visade sig bli en ovärderlig resurs för det fortsatta utvecklingsarbetet.

- Han sa då att om vi skulle behöva en arkitekt någon gång skulle vi höra av oss. Det har öppnat så många dörrar till kontakter för att ro det här projektet i land, konstaterar Karin Eksvärd, styrelseordförande för Mathantverkshuset Vuollerimdelikatesser.

För Gunnar Åsell har processen inneburit ett flertal besök i Vuollerim och otaliga skisser.

- Det här har varit det roligaste ideella arbete jag någonsin gjort. Arkitekter är till för att lösa sociala, funktionella och ekonomiska problem och min roll har varit att sammanföra önskemål och funktioner. Det har varit jättekul att vara med och jag hoppas vara aktiv även i fortsättningen som extern Vuollerimstödjare, säger Gunnar Åsell.

Mjölkproduktionen säkrad

Den viktigaste förutsättningen för verksamheten är fjällkorna som betar på vallarna runt Vuollerim.  Framtiden för mjölkproduktionen har varit oviss sedan Arctic Circle Products ekonomisk förening försattes i konkurs den 7 maj. Skräckscenariot var exekutiv auktion och att korna skulle gå till slakt.

- Konkursen skedde på frivillig basis efter påtryckningar av tidigare arrendator. Lösningen blev klar först igår. Bidra ideell förening kommer nu att driva verksamheten vidare och har skrivit ett nytt arrendekontrakt med gårdens ägare, berättar Louise Kramnäs Larsson, ordförande i föreningen.

Större kapacitet

Det nya mejeriet en knapp kilometer från mjölkgården är efterlängtat. Mejerskan Agnes Otterbech beskriver skillnaden mellan det nya mejeriet och det tidigare mejeriet i Skabram, strax utanför Jokkmokk.

- Förr kunde vi producera max sex ostar per dag, eftersom mjölkkaret bara rymde 300 liter. Här har vi ett ystkar på 700 liter och kan därför ta tillvara på både morgon- och kvällsmjölken samtidigt. Dessutom har vi en hel källarvåning under huset varav hälften är ostlager. Eftersom det är flera rum i källaren kommer vi att kunna ha olika typer av lagring på sikt, säger Agnes Otterbeck.

Stort ideellt engagemang

En lång rad bandklippare, som på ett eller annat sätt bidragit till att den första etappen nu är nådd, stod beredda med saxar. Karina Lindh, en av de många delägarna tillika VD i Mathantverkshuset Vuollerimdelikatesser, tackade varmt för allas arbetsinsatser.

- Det är många som har bidragit, oräkneliga timmar ideellt arbete ligger bakom.Alla länkar i kedjan är lika viktiga. Tack till er alla, ingen nämnd och ingen glömd, sa Karina innan hon symboliskt krossade mjölkflaskan vid husknuten och bandklipparna äntligen fick knipsa av bandet ackompanjerat av skramlet från en koskälla.

Mjölkgårdens driftsansvarige Vladan Bozhich delade den första Vuollerimtillverkade osten och invigningsdeltagarna lät sig väl smaka, både av den samt traditionell kaffeost och balkaninspirerad vitost.

Arbetet går vidare

Att första etappen nu är klar innebär att produktionen av ost och andra mejeriprodukter är igång och att hårdostar börjat fylla lagerhyllorna. Besökarna fick kika in i lokalerna där ännu mycket arbete återstår. Genom ett stort fönster i det som ska bli butiksdel kommer kunderna att kunna se ostproduktionen.

- Etapp 2 blir att fixa varuhiss och trapp till källarvåningen, berättar Karina Lindh.

I den långsiktiga visionen finns även ett livsmedelsgodkänt tillverkningskök. Redan nu producerar företaget pajer och Vuollerimrullar. Förhoppningen är att bredda sortimentet, men också att andra småskaliga livsmedelsproducenter i trakten ska kunna hyra in sig i köket för längre eller kortare perioder.

Kossorna i hagen gör precis som de alltid brukar. Betar, idisslar och omvandlar sommarens örter och hö till god och fet fjällkomjölk, som med lite mejerimagi blir ostskivor på frukostmackan.


Publicerad: 2018-06-08 16:24. Ändrad: 2018-06-08 16:33.


Kommun & Samhälle10 september 2020

Vecka 37: Lägesbild i Jokkmokks kommun med anledning av covid-19

Onsdag den 9/9 kan vi bekräfta att Jokkmokks kommun ännu inte har någon konstaterad smittad inom socialtjänstens verksamheter.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Kommun & Samhälle02 september 2020

Vecka 36: Bekräftat fall av covid-19

En personal vid skolan i Jokkmokks kommun har bekräftats sjuk i covid-19. Samtliga vårdnadshavare vid den aktuella skolan är informerad via Schoolsoft och kommunen följer de riktlinjer och rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten och Region Norrbotten.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Kommun & Samhälle01 september 2020

Brandman på jobbet-dagen

Är du intresserad av att göra samhällsnytta och samtidigt få något tillbaka? Då kanske deltidsbrandman är något för dig! Idag, 1 september, uppmärksammas deltidsbrandmännen under Brandman på jobbet-dagen, ett initiativ för att hylla både brandmän och deras huvudarbetsgivare. Vi passade på att träffa en av kommunens deltidsbrandmän Nathalie Olofsson som berättade om sin väg till att bli brandman, hur hon förbereder sig under jourveckor och såklart vad som är det bästa med uppdraget.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Kommun & Samhälle12 augusti 2020

Vem bestämmer hur kommunens pengar används - och vad går de till?

Det kostar en slant att driva en kommun som Jokkmokk. Närmare 478,1 miljoner kronor hamnade slutnotan på 2019. Mer än hälften, drygt 249 miljoner kronor, bidrog du och övriga kommuninvånare med via kommunalskatten. Av varje intjänad hundralapp du tjänade gick 22 kronor och 95 öre direkt in i kommunkassan. Vad går pengarna till och vem bestämmer hur de ska användas? Nu reder vi ut begreppen!

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Visa fler nyheter