Verksamheten är en 24-timmars verksamhet – med patienten i centrum - och är uppdelad på hälso- och sjukvård, hemsjukvård, rehabilitering och korttidspool med totalt 26 anställda, säger chefen för kommunens hälso-och sjukvård, Margareta Rask.
Inom kortidspoolen arbetar 11 undersköterskor och vårdbiträden med social omsorg och ADL i ett flexibelt arbetsuppdrag där de arbetar inom hemtjänsten, omsorgen om funktionshinder och på kommunens fem vård- och omsorgsboenden. Samtliga undersköterskor inom korttidspoolen har utbildning i BPSD(Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens) och det har även två personal på varje enhet.
Undersköterskor/vårdbiträden arbetar direkt med och nära de andra yrkesprofessionerna som är sjuksköterska, arbetsterapeut, rehabiliteringsassistent och sjukgymnast som tillsammans ger vård och omsorg till totalt cirka 200 patienter/brukare fördelat på 85 – 90 patienter i hemsjukvården och 85-90 i vård- och omsorgsboenden.
Arbetsterapeut, sjukgymnast och rehabiliteringsassistent utgör ett rehab-team som arbetar inom alla kommunens sjuk-och omsorgsverksamheter.
Margareta är även stolt över att kunna berätta att Inom hemsjukvård/hälso- och sjukvård arbetar 11 legitimerade sjuksköterskor som utgör en sjuksköterskestab som är bäst utbildad i länet då de flesta sjuksköterskor har specialistutbildningar. De arbetar i nära arbetsgemenskap och tät samverkan med chef, undersköterskor, rehabiliteringsteam, MAS och boendesamordnare. Som sköterska i Jokkmokks kommun arbetar man var femte helg och man kan påverka sitt schema. Inom hemsjukvården finns även en undersköterska som utför mer avancerade och specificerade arbetsuppgifter delegerade av sjuksköterska.
I Jokkmokk finns länets enda Hälsocentral med fast stationerade läkare, vilket möjliggör en bra och nära samverkan med helhetskunskap/historia om patienterna. Det finns särskild rondtid för hemsjukvården med läkare på Hälsocentralen för genomgång av patienters medicinska nuläge. På vård- och omsorgsboenden har läkaren särskild bokad rondtid.
Tillsammans med det nära och direkta samarbetet med boendesamordnare och biståndshandläggare blir det korta beslutsvägar, en helhetssyn med individanpassade åtgärder utifrån behov, med hög patientsäkerhet, säger Margareta Rask.
-Som närvarande chef börjar jag dagen med tidigt morgonmöte med sjuksköterskor och rehabiliteringspersonal, där rapport från nattens händelser ges från nattsjuksköterska till dagens sjuksköterskor samt samordning av dagens planerade arbetsuppgifter genomförs. Vi använder oss av skype-tekniken för att även personal utanför centralorten ska kunna delta. Morgonmötena är viktiga för sjuksköterskor men även för undersköterskorna i korttidspoolen då de vet att jag alltid finns på arbetsplatsen under den tiden och direkt kan lyfta sina frågor. Detta är ett sätt att arbeta som kan bidra till en bra psykosocial arbetsmiljö, säger Margareta.
- All utveckling måste ske i verksamheten och möjligheten till vidareutbildningar finns för att uppnå bästa möjliga vård och omsorg till våra patienter/brukare, menar Margareta och tillägger att det finns ett nära samarbete med Luleå Tekniska Universitet där vår verksamhet bland annat tar emot sjuksköterske- och fysioterapistudenter.
Verksamheten Ingår även i EU-projektet Remoage tillsammans med Luleå Tekniska Universitet och Norrbottens Kommuner. Ett pågående projekt som arbetar för att ge stöd på distans för sjuka äldre i glesbygd. Jokkmokk kommuns hemsjukvård är bäst i länet på att låta människor som så önskar få avsluta sina liv i hemmet istället för på vårdinrättning.
Under hösten 2017 påbörjas även utbildning av omvårdnadspersonalen inom den nationella vårdplanen för palliativ vård och även utbildning gällande kvalitét i äldreomsorg i nattarbete.
En av sjuksköterskorna inom verksamheten ska under hösten 2017 genomgå utbildningen FUNCA som är ett arbetsverktyg för personal inom LSS.
Anställda i Jokkmokks kommun ska arbeta enligt Jokkmokk kommuns värdegrund. Respekt, lika värde och ansvar ska genomsyra hela verksamheten. Vi arbetar även utifrån ett jämställdhetsperspektiv för att ge våra patienter/brukare och deras anhöriga en jämställd service.
-Inom Jokkmokk kommuns vård-och omsorgsverksamheter använder vi oss av kod/vårdspråket ICF och KVÅ, vilket kan vara bra att veta om du vill söka arbete och utvecklas hos/med oss, avslutar Margareta innan hon hastar iväg till nästa möte.
Vill du veta mer om kommunens stöd, vård och omsorg? Läs här!
Margareta Rask når du på:
Telefon: 0971-173 02
E-post: margareta.rask@jokkmokk.se
Publicerad: 2017-10-24 18:12. Ändrad:
2017-10-24 18:23.