Lena ska få Midnattssolens trädgård att blomma ut

Tanken väcktes redan 2008. 11 år senare är Ann Enbergs och Anna-Karin Airas vision om en Midnattssolens trädgård i Jokkmokk ett stort steg närmare att realiseras.

Taggar: #Nyhet, #Kommun

"Ett otroligt uppdrag och utmaning. Så lockande att arbeta med hållbarhet och en helt unik biologisk mångfald. Jag är så inspirerad", säger Lena Vikström som ska leda projektet vars finansiering kommer från Leader Polaris.

Genom Leadermetoden kan personer som verkar inom Gällivare, Jokkmokk och Överkalix kommuner få hjälp med en projektidé som fokuserar på lokal utveckling - och som kan vara till nytta för flera. Här föll Midnattssolens Trädgård in perfekt.   

Vi träffar Lena Vikström vid fikabordet i kultur och fritids lokaler i centrala Jokkmokk. Samma plats där idéen föddes den där eftermiddagen 2008. Ann Enberg är på plats tillsammans med kultur och fritidschefen Patrik Sundberg och de har redan hunnit hälsa Lena Vikström välkommen.

"Det är en stor dag. Vi har verkligen jobbat länge och hoppats ännu längre. Det känns fantastiskt", konstaterar Ann Enberg, som också kan konstatera att det i mycket har handlat om att få tag i rätt person för att leda den kraftfulla satsningen på en helt unik midnattssolsträdgård i Jokkmokk. Det har inte varit helt enkelt. Sedan har det självklart krävts en ekonomi och här har Leader Polaris gått in med 1.7 miljoner.

"När jag presenterade projektet hos dem och mina tänkta fem minuter blev till 45, då förstod jag att intresset var stort och att det kanske kunde bli möjligt. Jätteroligt att det också blev så", säger Patrik Sundberg.

I korthet handlar projektet om att skapa en attraktiv trädgårdsupplevelse där arkitektur och design länkar samman trädgård med natur. Ett besökscentrum visar detta men även de förutsättningar och möjligheter som finns för odling längst uppe i norr. En serie av olika trädgårdsrum ska ge inspiration och idéer för trädgårdsodling men också visa hur samspelet mellan natur och trädgård kan utformas.

"Fauna och flora är helt unik här uppe. Det finns otroliga möjligheter och jag ser verkligen fram emot att bygga upp en verksamhet som kommer att bli en helt egen nischad besöksanledning i norr. Dessutom är det även jätteintressant ur forskningssynpunkt. Det finns ingenting liknande med Fjällträdgården som en fantastisk inspirationskälla", säger Lena Vikström vars bakgrund i allra högsta grad kan beskrivas med två ord; Gunnebo slott.

Under 25 år verkade hon som projektsamordnare och vd för Gunnebo slott när köpman John Halls nedgångna sommarvilla förvandlades till ett besöksmål som i dag har nått en närmast översvallande popularitet. Inte minst för den storslagna utemiljön. Ett livsverk som hon lämnade i juni – och tanken på att ta på sig något nytt, och dessutom så långt norrut som i Jokkmokk, fanns inte direkt i tankarna då

"Nej, inte direkt men sedan träffade jag Ulf Nordfjell, som tagit fram förslaget till hur det hela skulle kunna utformas, och han berättade, så väcktes mitt intresse omedelbart, och på den vägen är det".

Ulf Nordfjell är landskapsarkitekt med världsrenommé. Han har vunnit ett antal stora internationella utmärkelser och tog 2014/15 fram ett förslag hur Midnattssolens trädgård skulle kunna utformas tillsammans med kollegan Tiina Henning Wedemeier och arkitekten Anette Lindberg.

För Lena Vikström startar nu det omfattande arbetet med att förvandla vision till verklighet. En aktivitetsplan är det första steget och i en förlängning ska en affärsplan tas fram. Klart är att det krävs finansiella muskler från externa investerare, kommunen kommer inte att kunna driva projektet eller verksamheten. Ajtte finns med som en part. Inte minst eftersom Fjällträdgården är tänkt att införlivas i Midnattssolens trädgård som kommer att sträcka sig upp till hembygdsområdet vid Talvatis.

"Jag ser detta som en global besöksanledning som gör kommunen men också regionen till vinnare. Att koppla ihop Midnattssolens trädgård med, exempelvis, Tree Hotel i Harads och Ishotellet i Jukkasjärvi ger fantastiska förutsättningar", konstaterar Lena Vikström som ser målbilden i ett längre perspektiv än normala projekt.

"Siktet är inställt på 2025".

LÄS OM OCH SE ULF NORDFJELLS VISION

Bilden. Lena Vikström har med sig sin 25-åriga erfarenhet från uppbyggnaden av Gunnebo slott till Jokkmokk och in i skapandet av Midnattssolens trädgård.


Publicerad: 2019-08-28 08:30. Ändrad: 2020-01-21 17:14.


Kommun & Samhälle26 mars 2024

Tillfälligt skoterförbud

Nu finns beslut på fler tillfälliga skoterförbudsområden (förutom Kabla), Ulldevis, Njunjes och Vaisaområdet. För mer information om gällande datum och bestämmelser, se vår sida om skoterförbud.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle20 mars 2024

Vattenfalls "Polstjärnan" i Jokkmokk bidrar till ett campus för kompetens inom energifrågor

Tack vare ett långsiktigt samarbete mellan Vattenfall och Jokkmokks kommun startar nu ett omfattande och viktigt prestigeprojekt. Etableringen av ett nytt campus i Jokkmokk väntas få positiva effekter, både för kommunens utbildningsutbud och för den framtida kompetensförsörjningen inom energibranschen.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle12 mars 2024

Dagcenter håller ordning

Från och med den 1:a januari i år är det Jokkmokks kommun som ansvarar för återvinningsstationerna i kommunen. Till hjälp har kommunen frivilliga stationsvärdar, och för två stationer i Jokkmokk är det gänget på Dagcenter som är värdar.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle14 februari 2024

SCB:s medborgarundersökning 2023

Nu går det att ta del av SCB:s medborgarundersökning som genomfördes i slutet på 2023, på uppdrag av Jokkmokks kommun.

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter