Jokkmokks kommun håller just nu på att avsluta projektet Leco, Local energy communities, där kommunens i samverkan med bland annat LTU och partners i Finland, Irland och Tyskland arbetat för att hitta smarta energilösningar. När projektet nu summeras efter 3,5 år är det med flera konkreta resultat, bland annat en modell för en gemensamägd solcellsanläggning i Vuollerim.
Vad handlar projektet om?
Kommuns energiexperter har jobbat med fem pilotbyar i Norrbotten att hitta smarta energilösningar, exempelvis energioptimering av fastigheter och andelsägd solenergi för samlingslokaler. Pilotbyarna som ingått i projektet har varit Vuollerim, Purkijaur, Porjus, Hakkas och Korpilombolo.
Fokus har legat på att hitta hållbara energilösningar på landsbygden, och där har bland annat energieffektiviseringar och förnybar elproduktion ingått.
– Vi har tillsammans med föreningar i Vuollerim och Korpilombolo jobbat på gräsrotsnivå, bland annat genom att knacka dörr för att se hur intressant alternativa energilösningar kan vara. Det kan handla både om det egna boendet, och gemensamma insatser, som att äga en solenergianläggning tillsammans med andra, säger Wolfgang Mehl, projektledare för Leco.
Mångmiljonbelopp att spara på effektivare energianvändning
I Jokkmokks kommun lägger vi alla tillsammans (kommunen, företag, hushåll) ca 292 miljoner kronor per år på energi. Genom projektet har man kunnat uppskatta att det går att spara ca 15% av energianvändningen utan större investeringar, vilket skulle resultera i en besparing på ca 40 - 45 miljoner kronor. Tillvägagångssätt som föreslås är exempelvis beteendeförändringar och optimering av de tekniska system som ventilation och uppvärmning.
– Det vi ser är att det är bäst att först försöka spara energi och genomföra åtgärder för det. Sen kan du försöka ha så stor andel som möjligt förnybar energi i det behovet som fortfarande finns kvar, säger Wolfgang Mehl.
I Vuollerim pågår diskussioner kring en solcellsanläggning på Folkets hus tak, där byborna går in som delägare och får en avkastning på produktionen.
– Det blir ett sätt att utveckla byn tillsammans också, inte bara en ekonomisk avkastning. Solceller fungerar även i våra områden runt polcirkeln och norrut, säger Wolfgang Mehl.
Vill du veta mer?
Publicerad: 2020-12-14 10:00. Ändrad:
2020-12-14 20:15.