'Make Friends Through Culture'/’Kulturkompis’ är studieförbundet Bildas idé där asylsökande, nyanlända och etablerade svenskar möts genom att gå på kostnadsfria kulturaktiviteter tillsammans.
- ’Kulturkompis i Jokkmokk’ har möjliggjorts genom det nya regionala samarbetet mellan Bilda och Riksteatern Norrbotten som tillsammans med de lokala arrangörerna Jokkmokks Riksteaterförening, Folkets Hus och Jokkmokks kommun står för initiativets lokala kulturaktiviteter, säger Anna-Karin Aira, kultursekreterare på Jokkmokks kommun.
– Just nu presenterar vi ’Kulturkompis’ på boenden, bibliotek, skolor och andra platser. Vi har fått väldigt positiv respons från arrangörer och andra aktörer vi pratat med i Jokkmokk, säger Jokkmokks Riksteaterförenings kontaktperson Christina Brinck.
Kathouma Aloskan som syns på bilden ovan är en som redan anmält sitt intresse.
- Vi hoppas att fler lokala arrangörer hakar på så det blir ett bredare utbud för ’Kulturkompisarna., säger Anna-Karin och fortsätter:
- Det här initiativet positivt till Jokkmokk på flera sätt. Det stärker både Jokkmokks kulturprofil och det företagsamma integrationsarbetet som bedrivs av både offentlig och ideell sektor.
Så här går det till:
- Man anmäler sig på kulturkompis.nu och blir sedan matchad i en grupp med tre andra, där hälften är nyanlända/asylsökande och hälften etablerade.
- Det går även bra att anmäla sig som en befintlig grupp. Tillsammans går gruppen på någon av de kulturaktiviteter som arrangörerna inom initiativet erbjuder.
- Efter aktiviteten har gruppen ”Eftersnack på svenska” där samtal förs kring de tankar och upplevelser som kulturaktiviteten skapat.
– Konceptet ger deltagarna chans att träna språk, lära känna någon från en annan kultur och uppleva teater, musik eller annat tillsammans. Det är ett enkelt sätt att mötas kring ett gemensamt intresse och få kontakt med människor de annars inte skulle ha träffat, säger Rolf Mörtzell, konsulent på Bilda i Norrbotten.
Mer information och anmälan finns även på www.kulturkompis.nu/jokkmokk
Kulturkompis finns idag på nio andra orter i Sverige och Jokkmokk är först ut i Norrbottens län. Projektet är en del av Studieförbundet Bildas arbete med nyanlända/asylsökande med syfte att bidra till meningsfulla aktiviteter som stärker kunskapen i svenska, det svenska samhället och främjar deltagandet i samhället.
För mer information, kontakta:
Christina Brinck, ninna.brinck@gmail.com, 070-311 79 25
På bilden från vänster: Anna-Karin Aira, Kathouma Aloskan, Christina Brinck och Maher Khrewesh.
Foto: Bilda.
Publicerad: 2017-04-12 14:32. Ändrad:
2017-04-12 15:09.