Jokkmokk startar första Fritidsbanken i Norrbotten

En aktivare fritid för nya och gamla Jokkmokkare tack vare lånad utrustning. Det är förhoppningen när Jokkmokk som första kommun i länet startar konceptet Fritidsbanken – en lånebank som funkar lite som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar istället för böcker. Idrottsprofiler som Charlotte Kalla och Thomas Ravelli applåderar initiativet.

Taggar: #Friluftsliv, #Sport, #Hållbarhet

Delningsekonomin har tagit fart, både i Sverige och i Europa. Det är klimatsmart både för plånboken och miljön att återanvända saker, igen och igen.

– När Norrbottens Idrottsförbund och SISU presenterade det nationella konceptet Fritidsbanken, där man även lånar ut fritidsutrustning, tyckte vi att det lät bra och hakade på, berättar Ann Enberg, Jokkmokks kommuns fritidschef.

Ge bort dammsamlare

Det är Kultur och Fritid samt Arbetsmarknadsenheten på Jokkmokks kommun som står bakom Fritidsbanken. Satsningen är nationell och idrottsprofiler som Charlott Kalla, Thomas Ravelli, Anja Persson, Marcus Hellner och många fler stödjer initiativet. Idén kommer ursprungligen från värmländska Deje där diakon Carina Haak startade en lånebank 2013. Eftersom goda idéer har en förmåga att sprida sig kanske visionen om en fritidsbank i varje kommun så småningom blir verklighet.

Idén är att folk skänker utrustning som ändå bara samlar damm. På Fritidsbanken kan alla sedan låna, exempelvis skidor, inlines, ridstövlar, flytväst, pingisrack eller ett fiskespö kostnadsfritt. Utlåningstiden är 14 dagar.

Fiffigt för både barn och vuxna

Insamlingen av prylar startade i slutet av maj. Redan nu har många sett chansen att rensa ut i förråd och källare och bidra med utrustning som kan bli till nytta och nöje för någon annan. Särskilda insamlingskärl är uppställda i centrala Jokkmokk, Kåbdalis, Porjus och Vuollerim. Kultur och Fritids vaktmästare ansvarar för att hämta och lämna utrustningen vidare till Arbetsmarknadsenhetens personal, som går igenom och renoverar om det behövs.

– Det ska vara schyssta grejer i Fritidsbanken, säger Ann Enberg.

– Vi hoppas att vi ska få in mycket saker och att det sedan också finns intresse att låna. Det här är ett första steg. Det är bra om familjer inte behöver köpa en dyr skidutrustning innan man vet om barnet är intresserat. Som vuxen är det ju också bra att kunna låna, om det är något man kanske bara behöver några dagar under ett år, kanske ett tält eller ett trangiakök, säger Ann.

Banken öppnar till hösten

Den 10 september öppnar Fritidsbanken i Folkets Hus i Jokkmokk. Just nu klurar man som bäst på hur utlåningsverksamheten ska fungera enkelt och smidigt även för dem som bor i Porjus, Vuollerim och Kåbdalis.

–  Det här är ett första steg, vi får se hur det utvecklas och vilken efterfrågan det är. Förhoppningen är att det ska bli populärt och att vi ska hitta former så att det funkar i hela kommunen. Hela tanken bygger ju på återbruk, säger Gunilla Nyberg på Arbetsmarknadsenheten.

Mycket att vinna

Gunilla Nyberg tycker att Fritidsbanken är en klockren verksamhet för Jokkmokk.

– Fritidsbanken ger möjlighet för alla att kunna utöva någon fritidsaktivitet eller sport samtidigt som verksamheten också ökar inkluderingen och integrationen i samhället, säger Gunilla Nyberg.

– Dessutom skapar Fritidsbanken möjligheter för personer som står långt utanför arbetsmarknaden att kunna göra en arbetsinsats. Det är de som ska sköta verksamheten.

Tillsammans med Resurscentrums två handledare kommer de som är inskrivna i arbetsmarknadsåtgärden att iordningsställa utrustningen och bemanna banken. Allt som lämnas in direkt till banken måste tas om hand liksom allt som hämtas från insamlingskärlen i kommunen. Sortimentet på hyllorna ska bytas säsongsvis och även i lagerlokalen behöver det vara ordning och reda.

Har du slutat använda simfötterna?

Handen på hjärtat, är det så att du har fullt användbara simfötter, för små slalompjäxor eller en bandyklubba som du inte längre använder? Eller kanske ett par vandringskängor, några nummer för stora. Istället för att ta plats i förrådet kan prylarna bli till stor glädje i Fritidsbanken och bidra till att fler får en aktivare och rörligare fritid.

Ifall du undrar om det är någon ränta på Fritidsbanken är svaret: självklart! En roligare fritid och ett hälsosammare liv, plus en riktigt god insats för både plånbok och miljö.

Här kan du lämna dina sport- och fritidsprylar:

Jokkmokk: ÅVC och Idrottsplatsen
Vuollerim: VSK kansli
Porjus: Biblioteket
Kåbdalis: Lanthandeln

På bilden: Gunilla Nyberg, chef Arbetsmarknadsenheten, Stefan Lindmark, fritidskonsulent, Kultur- och Fritid, Jim Marnemo, handledare Resurscentrum, Ann Enberg, fritidschef. Foto: Carl-Johan Utsi


Publicerad: 2017-06-13 14:41. Ändrad: 2017-06-13 15:07.


Kommun & Samhälle26 september 2023

Har du en krislåda hemma?

En kris kan göra så att samhället som vi är vana vid förändras. Om elen försvinner kan du exempelvis inte ta ut kontanter i bankomater eller betala i butiker. Värmen försvinner, och det blir även svårt att laga och förvara mat.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle25 september 2023

Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs vecka 39 (25 september - 1 oktober).

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle14 september 2023

Projektstart - Move on up

Move on up - är ett nytt samverkansprojekt som har startat mellan Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Överkalix kommun. Projektet är under tre år och har fokus på mottagarkapacitet.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle11 september 2023

Var med och påverka Vision 2040

Under hösten pågår ett viktigt arbete med att ta fram vision 2040. Kort sagt handlar det om att tillsammans berätta, tycka, tänka och drömma om vart vår kommun befinner sig år 2040, kopplat till samhällsutvecklingen i stort.

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter