Corona: Gymnasieskolor stängs

Alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor rekommenderas att stänga. Regeringen förbereder även en lag för att senare kunna stänga förskolor och skolor.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens.
"Det här innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, men studera hemma. Vi kan i ett senare skede komma att behöva stänga förskolor och skolor, vilket därför förbereds", säger han.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisning i gymnasieskolor inte ska bedrivas i skolans lokaler. Det motiveras bland annat med att gymnasieelever och studenter inte är i behov av omsorg.
"Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora", säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.
Åtgärderna syftar till att minska smittspridningen.

Om det blir ett läge framöver där grundskolor behöver stängas, måste omsorgen för barn till föräldrar som exempelvis arbetar i sjukvården eller andra samhällsviktiga funktioner säkras, så att de inte behöver vara hemma.
"Samhället måste fortsätta att fungera", säger utbildningsminister Anna Ekström vid pressträffen.

Regeringen "blixtbereder" därför en tillfällig lagstiftning för att vara förberedd för en situation där även grundskolor stänger.
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar om åtgärder för att högskolestudenters ekonomi inte ska drabbas.
"Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut", säger hon.
Om även distansutbildning skulle ställas in så kommer högskolestudenter att få behålla redan beviljade studiestöd.

Publicerad: 2020-03-17 11:02. Ändrad: 2020-03-17 11:02.


Kommun & Samhälle29 maj 2020

Stor risk för bränder och höga flöden

Risken för gräsbränder är mycket stor och samtidigt utfärdas en klass 1-varning för höga flöden i Norrbottens inland.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Kommun & Samhälle29 maj 2020

Idrotten och gymnasieskolorna igång

Gymnasieskolorna har sedan i mars i huvudsak bedrivit distansundervisning. Nu öppnas de igen. Samtidigt ges klartecken  för idrottstävlingar, matcher och cuper för alla åldrar från och med den 14 juni.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Kommun & Samhälle19 maj 2020

Annorlunda skolavslutning blir det

Inga anhöriga bjuds in till grundskolans avslutning och gymnasiet firar i slutet sällskap. Det väntar onekligen en annorlunda skolavslutning i Jokkmokk.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Kommun & Samhälle29 april 2020

Hemkörning av varor kör igång

Stora avstånd. Social distansering. Kan vara svårt för de äldre att få hem sina varor från matvaruaffären. Nu kompletterar kommunen med hemkörning till de som har det besvärligt.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Visa fler nyheter