Långa köer och tandläkarbrist – det innebär att vården måste leta nya sätt att jobba. I Jokkmokk har medarbetarna på Folktandvården på eget initiativ utvecklat ett nytt arbetssätt som gjort att de förkortat köerna avsevärt. – Det är ett jätteroligt sätt att arbeta, och våra patienter säger att det känns som om de har vunnit på Lotto, säger Ann-Louise Räty, som är enhetschef för Folktandvården i Jokkmokk.
I Jokkmokk är arbetslaget sammansvetsat. Det är en förutsättning för att man ska kunna jobba så intensivt som de gör när patienterna erbjuds tid för undersökning och behandling samma dag, berättar enhetsschef Ann-Louise Räty.
– Det här kom vi i princip på under en kafferast, då vi satt och spånade på hur vi skulle komma ikapp kölistan, säger Ann-Louise. Vi funderade på om vi skulle få det att fungera, men vi är ett sammansvetsat gäng, och har en positiv anda. Det är ingen som säger nej.
Tre tandhygienister, en tandsköterska och tre tandläkare samt en koordinator som fungerar som spindeln i nätet och har den övergripande kollen, samarbetar för att vara så effektiva som möjligt. Var tredje vecka har Folktandvården en för- eller eftermiddag som läggs upp på det här sättet. Hela personalstyrkan är inblandad och hjälps åt, berättar Ann-Louise Räty. Koordinatorn lyfter hon fram som viktig - när man är inne i undersökningar fokuserar man på det.
– Vi har verkligen jobbat och det har gått jättebra. Ingenting är omöjligt, och det är hemskt roligt att jobba på det här sättet - det känns som om man har gjort en insats när man går hem för dagen. Hela poängen är att ingen tandläkarstol ska stå tom, är alla fina i munnen så ringer vi in akutpatienter, säger Ann-Louise Räty.
Arbetssättet är helt i linje med den riktlinje som gått ut från divisionschefen för regionens tandvård, att de ska ha ett flöde i mottagandet av patienter.
I dagsläget har Folktandvården i Jokkmokk jobbat bort sin lista av patienter med friskvårdsavtal. Kvar finns en kö med patienter som saknar avtal. Och nu är andra platser i länet, till exempel Folktandvården i Piteå, intresserade av att anamma samma arbetssätt, berättar Ann-Louise Räty.
– De har hört av sig från flera ställen och vill veta hur vi jobbar. Men för att få det att funka måste man hjälpas åt. Alla måste vara med på tåget, avslutar Ann-Louise Räty.
Publicerad: 2018-02-14 15:22. Ändrad:
2018-02-14 15:27.