En hyllning till kreativitet och skaparlust, från förskolan till vuxenutbildning – så skulle man kunna beskriva elevmässan Naturhjälpen, ett forum för hela kommunens skolor och elever att visa upp sitt arbete.
Det var myllrigt och livfullt, och trångt att ta sig in, på invigningen av årets elevmässa. Enligt ryktet ska ungefär sexhundra personer, bland andra pedagoger, elever i alla åldrar, föräldrar och företagare ha sökt sig dit. I ett hörn serverades lokalproducerad mat. I ett annat hängde sittunderlag gjorda av renhärna. Och längst alla väggar ställde elever ut sina arbeten, allt ifrån Ung Företagsamhet-företag till temaarbeten kring myrstackar och uppvärmning.
- Elevmässan är ett initiativ som alla skolor deltar i på något sätt, och alla ska ha möjlighet att vara med. För skolornas del är det ett bra komplement till skolans arbete, och för oss på Strukturum är det ett sätt att jobba med att ta hand om den entreprenörsanda som finns i Jokkmokk, säger Sandra Cerboni som är projektledare på näringslivsbolaget Strukturum och en av de som jobbar med mässan.
Strax efter invigningen av Elevmässan Naturhjälpen. Foton: Maria Broberg.
Under ett par års tid har Strukturum jobbat i en gemensam process med skolorna. VD:n Ulf Hägglund beskriver mässan som ”en odyssé i goda exempel”, och nämner i likhet med Sandra Cerboni att det ger resultat att jobba med företagsamhet och att använda kreativiteten som drivkraft. Mässan blir ett skyltfönster – även om det händer mycket i skolorna utan mässan, är den ett sätt att visa upp vad man kan göra, och något att samlas kring, säger Sandra.
- Vi vet att det ger resultat att jobba med de här frågorna, säger Sandra Cerboni, som också nämner att Jokkmokk steg kraftigt i Svenskt Näringslivs företagsbarometer, i just frågan kring skolans attityd till företagande.
Hållbart samhälle temat
Sandra Cerboni berättar att temat för årets mässa är hållbart samhälle, miljö, natur och energi. Namnet Naturhjälpen tillkom vid en namntävling som vanns av klass 3 på Sameskolan, ett lika självklart som beskrivande namn. Alla utställare har inte jobbat medvetet med temat, men finner sig ändå väldigt väl på plats.
- Tanken är att alla ska få göra det som faller in i ramen för kreativitet och entreprenörsanda, förklarar Sandra.
Samiska förskolan Giella visar upp fantasifulla smådjur gjorda av kartong och papper, medan klass 8 från Östra skolan bjuder på hemgravad öring och röding och blodplättar med lingonsylt – de har jobbat med lokalproducerad mat, berättar hemkunskapsläraren Anna-Karin Länta. Vid ett annat bord visar fritidsverksamheten vid Västra skolan upp hemsydda shoppingpåsar, ”Jokkmokkskassar”, tillverkade av uttjänta gardiner. Fritidspedagogen Maria Lindström berättar att de sedan några år jobbar i projekt för att samla pengar till Världens barn. Idén att sy Jokkmokkskassar kom från eleverna själva, ett bidrag till att undvika plast som förorenar haven. Men kassarna är inte till försäljning ännu. De är tänkta till Jokkmokks marknad.
- Det är jätteroligt att vara på mässan, det är så mycket folk, säger Thila, Suwamit, Engla-My och Iris som står för varsin påse och pekar och visar hur de tänkt kring kassarna.
Mer än utställningar
Elevmässan Naturhjälpen bjöd inte bara på utställningar och temaarbeten. Studenterna vid linjen Samiskt mathantverk på Samernas utbildningscentrum fanns på plats med lunch och smakfulla matbitar. Eleverna från årskurs sex och högstadiet fick lyssna på ett föredrag med Thomas Sekelius och Lovisa ”lakidoris” Karlsson, kända youtubers, om social hållbarhet på nätet.
- Elevmässan är ett bra initiativ som vi försöker se till att jobba med. Det är till för hela kommunens skolor och det är bra för våra elever att till exempel få se hur de äldre jobbar, säger Mikael Pirak, rektor för Sameskolan och på plats för att se sina elever inleda mässan med julsånger.
- Tanken att vi hjälps åt, och är kreativa tillsammans, formar ett samhälle. Det bidrar till en positiv utveckling, säger Ulf Hägglund.
Thila, Suwamit, Engla-My och Iris visar upp sina Jokkmokkskassar.
Mässan engagerar förskolebarn och vuxna elever. Studenterna vid linjen för samiskt mathantverk stod för dagens lunch, soppa på suovasbierggo med gáhkko.
Kattens förskola visade upp sitt projekt "Myran". Här tittar Jonas Östlund och hans dotter Ottilia, 5 år, på vad hon gjort.
Även klass 8 på Östra skolan bjöd på gáhkko, och blodplättar med lingonsylt.
Sameskolan hade sytt sittunderlag av renhärna, det vill säga skinnet på renens huvud.
Bild: Västra skolans åk 3 visade upp gamla hus i Jokkmokk.
Publicerad: 2017-12-11 16:25. Ändrad:
2017-12-11 18:19.