Ung multikreativ Vårsalong på Västra skolan

Ett säkert vårtecken är Västra skolans Vårsalong, en tradition som får hundratals föräldrar, syskon och släkt att strömma till. Det pirrade nog lite extra i magen på både elever och pedagoger som fick visa fantasifulla och kreativa resultat från ännu ett lärorikt skolår. Helt klart är att jokkmokkseleverna är både konstnärer, dekorbyggare, filmskapare och underhållare av rang. Plus att de är ena hejare på allt från matte till huvudstäder i Norden.

Taggar: #Kultur, #Ung, #Utbildning, #Mötesplats

Rektor Helen Isaksson Spiik var förväntansfull minuterna innan.

– Vi vill bjuda in föräldrar och släkt så att de får en inblick i verksamheten. Eleverna redovisar olika projekt och temaarbeten som de har gjort, bland annat inom Skapande skola, där vi haft hjälp av dramapedagoger och bildpedagoger.

Västra skolan + Världens barn = fantastiskt!

Det måste sägas direkt: Västra skolan gör en fantastisk insats för Världens barn. Under ett flertal år har eleverna producerat böcker, tillverkat souvenirer, skapat konst och mycket annat för att samla in pengar. Det har gått strålande. Knepen för att få in slantar har varit många. Ett år bad de politiker måla varsin tavla som sedan lottades ut. Varje år målar eleverna egna tavlor med ett bestämt tema ur FN:s barnkonvention till vårsalongen. Årets tema har handlat om att alla barn har samma rättigheter och att ingen får diskrimineras.

Fritidspedagogen Maria Lindström tycker att det är viktigt att alla barn faktiskt inser sina rättigheter.

– Det stärker barnen att veta vad de har för rättigheter men också att de har skyldigheter. Vi har pratat mycket om barns rättigheter förr kontra nu. Kunde barnen leka förr? Nä, de var tvungna att jobba. Kunde de gå i skola? Nä, de fick turas om varannan dag eller kanske inte gå alls, berättar Maria Lindström.

Klass 3 har gjort en jättefin bok med egna texter och illustrationer. Det är den fjärde boken i rad som säljs till förmån för Världens barn.

– De är stolta som bara den när boken kommer från tryckeriet och de sedan får stå på Jokkmokk marknaden och sälja, säger Maria.

Hösten 2016 vann klass 3 skolkampen i Norrbotten efter att ha samlat in drygt 30 000 kronor till Världens Barn. Totalt har Västra skolan genom åren bidragit med mer än 140 000 kronor. Respekt!

Skapande skola

Tack vare pengar från Kulturrådet har Kulturskolan kunnat bedriva Skapande skola en längre tid. Det är en ämnesövergripande verksamhet där skolämnen som matte, svenska och SO vävs ihop med kreativt skapande inom bild, teater, film, musik och dans tack vare kulturskolans konst- och dramapedagoger.

Det är verkligen vitt skilda tekniker som eleverna har fått lära sig. De har jobbat med collage, torrpastell, akryl, linoleumtryck, foto och film. Klass 2 har fotograferat gamla byggnader och tittat på filmer från förr. Det har resulterat i en fantastisk utställning med gatumiljöer från Jokkmokk där eleverna återskapat byggnader med stor detaljrikedom. Gamla Kyrkan, kommunhuset, Bio Norden, parken – det är ingen tvekan om vilka husen och miljöerna är. Till och med flottarstatyn Felix är med.

I treans klassrum hänger en utställning med linoleumtryck på rispapper, en teknik som konstpedagogen Maria Lindström introducerat för klassen. Temat var lek, och vad eleverna gör på sin fritid. Lea har gjort en bild av en mobiltelefon med en tjej i displayen. Vem är det?

– Det är Therese Lindgren. Hon bloggar, visar olika klädmärken och har gjort en serie om nordiska väsen. Jag följer henne för jag tycker att hon är jättebra, säger Lea.

Flera andra linoleumtryck har teman från olika dataspel – det märks tydligt att det här är den digitala generationen – men det finns även bilder som visar jokkmokkseleverna också gillar ishockey och husvagnsliv.

Fullfjädrade filmskapare

Ett kan vi konstatera: i Jokkmokk finns åtskilliga filmskapare på tillväxt. De har redan startat sina karriärer. Filmprojektet hade ett oväntat tema. Ann Charlotte Wimyr, klasslärare för fyran, berättar:

– Barnen har först skrivit en mattehändelse. Eftersom de jobbade med medeltiden och vikingatiden fick det bli miljön när de sedan skrev filmmanus. På så sätt fick vi in både matte, SO, mycket svenska och bild, berättar Ann Charlotte.

Nästa steg var att bygga miljöer och aktörer. Resultatet blev fantasifulla landskap med ringmurar, hus, båtar, djur och små dockfigurer.

 

– Monica lärde dem planera sina filmer utifrån filmrutor innan de filmade sina berättelser. Filmerna bearbetade de i redigeringsprogrammet I-Movie för I-Pad. Där var det barnen själva som var experter. I efterhand la de på ljudet. Det är ett fantastiskt jobb de har gjort, säger Ann-Charlotte.

Kortfilmerna som föräldrar och anhöriga fick se var förbluffande proffsigt gjorda med snärtig dialog när huvudpersonerna tampas med kluriga uträkningar.

Bildpedagogen Monica Lundmark satt mest och bara myste.

– Jag hoppas att Skapande skola får finnas kvar, den tillför så mycket, säger Monica Lundmark, som jobbat med Skapande skola i tio år.

Stockholm nästa och samverkan med Adolf Fredriks musikskola

Femman har under läsåret sålt allt från toapapper till strumpor och bullade nu upp med ett maffigt fikabord. Försäljningen gick som smort. Intäkterna ska finansiera en efterlängtad resa till Stockholm. De har ett samarbete med Adolf Fredriks musikskola och är inbjuden dit. Från den skolan har femman haft besök av Tony, som hjälpt dem att sätta ihop en vårföreställning, som enligt utsago var något alldeles extra.

Vårsalongens grand final var en sång- och dansföreställning som fick många mamma- och pappahjärtan att klappa lite extra. Först ut var klass 3. Halva klassen hade klätt sig som barn gjorde för hundra år sedan, flickorna med hilka på huvudet och pojkarna i vegakepsar. De bjöd på sång och dansade sedan en ringdanslek i polskatakt. Andra halvan av den sångstarka klassen var hiphopare med kepsarna bak- och fram. Deras dans var 100 år modernare.

Slutligen var det dags för klass 2. De framförde en sprittande danslek från Trinidad medan de sjöng och ljudligt bokstaverade: b-i-n-g-o.

Vilken härlig kväll. Bra jobbat, barn och lärare på Västra skolan!

 

Översta bilden: Fabian, Niemrod och Albin vid sin filmmiljö, med medeltida ringmur och brödkakor delade i tredjedelar.

Foto & text: Irene Lundström


Publicerad: 2017-05-31 14:16. Ändrad: 2017-05-31 15:10.


Kommun & Samhälle15 maj 2023

Norrbottens flygflottilj informerar: Arctic Challenge Exercise 2023

Under perioden 29 maj till 9 juni arrangerar Sverige, Finland, Norge och Danmark en internationell flygövning, där Finland är övningsledare och ansvarig för övningen. Övningen kallas Arctic Challenge Exercise 2023, eller ACE 23, genomförs för sjätte gången inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna. Övningen är en vidareutveckling av tidigare års genomförda flygövningar och är planerad att genomföras vartannat år.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle27 mars 2023

Västra skolan

Eftersom åk 4-5 flyttar från Västra skolan frigörs lokaler och två nya förskoleavdelningar tillkommer på Fjällbackens förskola som då kommer ha sex avdelningar.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle24 mars 2023

Jokkmokks kommun satsar stort på förskolans och skolans miljöer!

Just nu pågår renoveringar av Östra skolan inför den flytt av årskurs 4 och 5. Östra skolan blir därmed en 4-9 skola.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle22 mars 2023

Ombyggnation av Östra skolan i Jokkmokk

Reinvestering och ombyggnation av Östra skolan i Jokkmokk. Jokkmokks kommun Fastighetskontoret, i samarbete med skolan, upphandlad arkitektbyrå, och tilldelade entreprenörer renoverar lokalerna för Östra Skolan i Jokkmokk.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Företagsamhet, #Ung, #Utbildning, #Innovationer
Visa fler nyheter